A+ A A-

Lexus GS 250 Comfort&Navigation Aut. - Nekünk főzték, és finom

A legújabb Lexus GS 250 jó autó A legújabb Lexus GS 250 jó autó

Már több mint húszéves márka a Lexus, de még mindig nehéz dolguk van Európában a japánoknak a németekkel szemben. A legújabb Lexus GS 250 jó autó, de ezzel a nagy, turbómentes motorral csekély esélye van a piacon, a hibriddel talán több.

Az új GS tervezésénél nagyon odafigyeltek, hogy nekünk, európaiaknak is jó legyen a kocsi. A tervezők hónapokig járták a konti­nenst, és kérték ki a korábbi vevők véleményét, hogy a mi ízlésünknek is megfeleljen az új modell. Persze meglehet, még ez is kevés a sikerhez. A német márkákat, az Audit, a BMW-t vagy a Mercedes-Benzt eddig nem sikerült mifelénk megszorongatni, és ez valószínűleg így is marad, bár­mennyire jó autó is az új GS.

Hirdetés
A Lexus talán a hibridváltozatával szállhat harcba nagyobb eséllyel az európai prémiummárkák ellen, mint ezzel a sima benzinessel. Tény, megérte annyit kérdezősködni a japánoknak, mert a mostani modell sokkal szebb és elegánsabb lett, mint az elődje volt. Nem vitás, jól eltalálták a formáját, a stílusát. Agresszívabb, feltűnőbb orrot kapott, a márka új hűtőmaszkja rendesen meghatározza a kocsi elejét. Oldalról emlékeztet az előző generációs 5-ös BMW-re, de ez nem baj. Legjobban nekem hátulról tetszik a GS. Elég agresszív a fara, de jól áll neki.

Kiváló összeszerelés, intelligens kulcs, tágas és kényelmes utastér, jó ár Előny

A belső is teljesen új – és kicsit bajoros – a kocsiban. A legfőbb cél a kényelem, a sportosság és a jó komfortérzet elérése volt, és ez maximálisan sikerült is. Például ebben az autóban van a kategóriában a legnagyobb, 12,3 collos központi kijelző, a kvarcórát pedig elegáns analógra cserélték. Újdonság az S-Flow háromzónás légkon­di­cio­náló, amely nanotechnológiás ionizátorral rendelkezik – a sci-fi nyelvéről magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy friss és egészséges levegőt fúj be. Higgyünk a japánoknak, mert ezt még a legjobb szimatú sofőrök sem tudják megállapítani. Ahhoz viszont nem kellenek külön­leges érzékszervek, hogy rájöjjünk, a GS utastere tekintél­yesen nőtt az elődhöz képest. A sokat kritizált kicsi hátsó fejtere immár csak emlék. A láb- és fejtér mind elöl, mind hátul nagyobb lett, szellősen, főúrian el lehet benne férni. Az egyik kritizál­ható pont a GS-ben az, hogy nem dönthető le a hátsó üléstámla. Ja, igen, és az is, hogy a 482 literes csomagtartó nyílása szűk, és mivel jó mély, a messzire került holmikat elővenni nem túl kényelmes. Vannak benne azonban olyan finomságok, hogy a fejlégzsákon túl már oldallégzsákot is találunk hátul. Aztán mindkét modellhez rendelhető éjjellátó- és arcfelismerő rendszer, amely akár napszemüvegben is figyeli a szemünk állapotát. Roppant jó és biztonsági szempontból fontos szerkezet ez, mert ha lankad a sofőr figyelme, akkor automatikusan lassít és megállítja az autót. Elalvásos balesetek kizárva – legalábbis papíron.

Nehézkes központi vezérlőrendszer, szűk csomagtartónyílás Hátrány

Figyelmes megoldás, és tényleg luxusautó érzetét kelti, hogy kiszálláskor felemelkedik a kormány, és távolodik a vezetőülés a műszerfaltól, beülés után a motor indításakor pedig visszaáll a helyére, így mégiscsak könnyebb és kényelmesebb a sofőr dolga. Amúgy ez a figyelmesség már tizenöt évvel ezelőtt is benne volt a GS-ben, de még mindig egyedinek számít a kategóriában. És hogy mennyire meg akarnak felelni a japánok az európai elvárásoknak, azt jól példázza a Lexus GS menürendszer. Sajnos, a korábbi érintőképernyős megoldás helyett már ebben a modell­ben is a két első ülés között, középen tekergethető gomb van. A német prémium­márkákban megismert központi vezérlőrendszer roppant bonyolult, körülményes és logikátlan. No, a Lexusban még azokétól is pocsékabb a szerkezet. Vezetés közben rosszabb használni, mintha kihangosító nélkül telefo­nálnánk. Az azért mégiscsak túlzás, hogy egy szimpla rádióbeállításhoz félre kell állni, mert másképp balesetveszélyes.
És azért sem jó lehúzódni, mert ezt a kocsit jó vezetni. Puhára, nagyon kényelmesre hangolták a felfüg­gesz­tést. Érezni rajta, hogy minőségi darab, és megértjük, miért kerül többe az átlagautóknál. A 2,5 literes, 209 lóerős, V6-os benzinmotor hozza azt, amit a számok lapján elvárunk tőle. Ha odalépünk neki, akkor 8,6 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 230 km/h. A gyári 8,9 literes átlagfogyasztás nehezen hozható, de 10 liter alatt el lehet járni vele, ha nem nyomjuk folyton neki. A 250-es csak hatsebességes automata váltóval kapható, ami tovább fokozza a kényelmes vezetést. A kocsiban kapcsolható volt a sportos üzemmód, de ezt nem lehe­tett észrevenni, az autó viselkedése nem változott.
Hogy a 450h hibrid mellett mennyi létjogosultsága van a GS 250-nek, nehéz megállapítani. Valamennyi biztos, mert a csúcstechnikás változat 3 millióval többről indul. A sikk most mégis a hibrid az elit vásárlók körében. Mindenesetre jó autó ez is, nem jár vele rosszul, aki ezt választja. Az ára amúgy megegyezik a német konkurensekével.

4Külső

4Belső

4Ár/Érték

Műszaki adatok

  • Motor: 2500 cm3
  • Teljesítmény: 209 LE, 253 Nm
  • Végsebsség: 230 km/h
  • 0-100 KM/H: 8.6 s
  • Vegyes Fogyasztás: 9.6 l/100km
  • Alapár: 11 900 000 Ft
  • Tesztautó ára: 13 280 000 Ft
Utoljára frissítve: 2013. november 16., szombat 09:47
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!