A+ A A-

Honda CR-V 2.0 i-VTEC Lifestyle - Forradalom attitűdtől mentes

Az egyik legjobb vétel ma ár/érték arányban a piacon. Az egyik legjobb vétel ma ár/érték arányban a piacon.

A Honda a közelmúltban dobta piacra az új CR-V szabadidő­autót. Az újdonság éppoly jó, minőségi és kényelmes, de már nem annyira stílusos, mint az elődje volt anno.

Némi képzavarral élve, a „tyúk vagy a tojás” effektus elérte a Hon­dát. A japánok Volkswagen­jeként is emlegetett márka évtizedek óta azzal hívja fel magára a figyelmet a kiváló minőség mellett, hogy sok­szor megle­pő, az átlagtól merőben eltérő, ám sikeres formai megoldá­sokkal, újításokkal jelentkezik. Ezeket a vevők értékelik is. Ám a legújabb Civic-kel megállt ez a dinamizmus. Nem néz ki rosszul ez az autó sem, de a design­ban nem hozott semmi forradalmit, olyat, amit korábban rendre meg­szok­hattunk a Hondától. Ha a két autót egymás mellé állítjuk, akármelyik lehetne a másik utódja. No és ez a helyzet az új CR-V-vel is.

Hirdetés
Ha nem tudnánk, nehéz lenne eldönteni, melyik volt előbb. Ha ismertük az elődöt, akkor elég egy pillantás az új CR-V-re, máris tudjuk, hogy mi ez. Az újdonság erősen kötődik az elődmodell karakteréhez, formájához. Az orr harciasabb lett, az első fényszóró vágott szemű, a kor divatjának megfe­lelően LED-es az első és hátsó lámpa, s nagyobbak a huplik a lökhárítón, az oldalfalon és a kerékjárati íven, de ettől még semmi pluszt nem nyújt. Jól mutatnak, feldobják az autót a küszöbfellépők, ami a szabadidő­autók kedvenc kiegészítője. A designja ezzel együtt is inkább csak érdekes, mintsem szép, amolyan erős közepes. Nem túlzás azt állítani, hogy az ellenfelek egy része, főleg az új koreai szabaidő­autók jóval markánsabbak. Sajnos az új CR-V beleszürkült a mezőny­be ezzel az erősen közepes formával.

Kiváló minőség, csendes belső, Start/Stop rendszer Előny

A belső azonban ötös. Eszméletlenül tágas, széltében, hosszában egyaránt, iskolapéldája a kényelmes utastérnek. Az igaz, hogy technikájában semmi innovációt nem hordoz, ám még az alapkivitel is olyan jól felszerelt, hogy tökéletesen el van az ember azzal is. Már a legolcsóbb CR-V-ben is kétzónás a klíma, széria a tempomat, a motorral behajtható tükrök, a mozgásadaptív szervokormány, sok gomb a kormányon és a ó hangzású gyári hifi. No és, mindez olcsóbban, mint az Accord ugyanezzel a motorral. Hát nem remek vétel? Mindenképpen, bár az általunk kipróbált modell azért borsosabb volt. A hátsó fejtérrel korábban voltak gondok, most ezt orvosolták, átszabták a tetővonalat, ami 38 mm-t magasabb. Hátul akkora a hely, mint egy limuzinban, kényelmesen ki lehet nyújtózni. A belső amúgy tipikusan hondás: stílusos és egyedi, de könnyen áttekinthető a műszerfal, és első osztályú a minősége. Az új CR-V egyetlen innovációs újdonságát is az utastérben találjuk: az elöl ülők térdeit a középkonzol oldalára erősített párnák védik a nyomástól. Jó dolog ez, és valószínűleg más gyártók is hamarosan lemásolják. Távolabb került egymástól a két első ülés, így közéjük tárolót tettek, aminek a tetején nagyméretű könyöklő van. A hatalmas hátsó tér mögött jó mély, 589 literes csomagtartót találunk. Ezzel bártan neki lehet vágni a nyaralásnak vagy a síelésnek.

Gyenge motor, nagy fogyasztás Hátrány

Utóbbit némileg hátráltatja, hogy alapban csak elsőkerék-hajtású a Honda CR-V. A hegyekben pedig jól jönne a 4x4 technika. A kocsi kétliteres, 155 lóerős szívó benzinmotorjának ereje, dinamikája elegendő ahhoz, hogy lépést tartsunk a többiekkel, de sportos dinamikáról, villámszerű gyorsításoktól ne álmodjunk. Ha ügyesek vagyunk, akkor 10 liter alatt ki lehet hozni a fogyasztást városban. Ebben segít még a start/stop automatika, amelynek kell egy kis idő, hogy a motor bemelegedésével munkába álljon. A futómű hondásan kényelmes és kemény is. Ne tessenek arra gon­dolni, hogy szétrázza az utasokat, hanem úgy értsék a keménységet, hogy stabilan az úton tartja az autót. Mivel nem összkerékhajtású, ezért sártengerbe ne hajtsunk vele, de az átlagos földúton simán elmegy. A domboknál arra figyeljünk, hogy 16,5 centi a hasmagassága. De bármennyire úgy tűnik a formája alapján, hogy ez egy „hegymászó”, a Honda CR-V igazi terepe akkor is a sima aszfalt, a városi út. A vevők kilencven valahány százaléka úgy is ott használja csak.
Ez a CR-V nem sokban különbözik az elődjétől. Igaz, a külseje kicsit más, és a belseje is nőtt, de lényegében nagyjából ugyanazt hozza. Mégis azt mondjuk, hogy ez az egyik legjobb vétel ebben az árkategóriában. És nemcsak az SUV-k között. Az Accordnál például olcsóbb, de a konkurenseinél is. Ez tényleg az egyik legjobb vétel ma ár/érték arányban a piacon.

3Külső

5Belső

4Ár/Érték

Műszaki adatok

  • Motor: 1997 cm3
  • Teljesítmény: 155 LE, 192 Nm
  • Végsebsség: 190 km/h
  • 0-100 KM/H: 10.2 s
  • Vegyes Fogyasztás: 9.2 l/100km
  • Alapár: 6 499 000 Ft
  • Tesztautó ára: 8 264 000 Ft
Utoljára frissítve: 2014. január 13., hétfő 08:45
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!