A+ A A-

Kia Cee’d 1.6 EX DCT - Izgulhatnak a németek

Tulajdonképpen a Cee’d volt az első olyan autó, amellyel a Kia komolyan versenybe szállhatott a japán és európai konkurensekkel.

Most itt a második generáció, s ez már a német nagyokra is veszélyes lehet. A Kia Cee’d végérvényesen felnőtt a vetélytársakhoz, sőt, a többségtől jobb is. A japán konkurenseket például már le is pipálta. Formailag abszolút telitalálat ez a kocsi. A Németországban megrajzolt modell jóval agresszívabb, sportosabb és szebb, mint az elődje volt. Szóval a fejlődés jól látható a külsőn, amely olyan jól sikerült, hogy simán felveszi a versenyt az Opel Astrával vagy Ford Focusszal. Elődjével ellentétben ennek az autónak már van stílusa.

Hirdetés
Az orrot meghatározza a kutyacsont forma hűtőrács és a magasra húzott lámpák, amelyekhez a kor divatjának megfelelően LED-es nappali fény dukál. A feneke sem rossz, jól eltalálták, s ez igaz az egész Cee’d-re, nagyon markáns, karakteres autó.

Tágas és minőségi utastér, jó összeszerelés, megnyerő design, 7 év garancia Előny

Első pillantásra a belső is tökéletes. A komfortérzet majdnem olyan, mint a kategória etalonjának számító Volks­wagen Golfban. Minőségi anyagok, precíz összeszerelés, kellemes és kényelmes utastér, amelyben min­denkinek jut elég hely. Szóval jó benne helyet foglalni. A kormányon majdnem annyi gomb van, mint egy hifitornyon, az átlagautós elsőre nehezen igazodik ki rajta. Viszont kellemes dolog, hogy a téli hidegben szükség esetén fűteni is lehet a volánt. A finomság tárházát szerelték ebbe a Cee’d-be. A teszt­autókba persze hajlamosak belepakolni minden földi jót, és ez az autó is ilyen volt. A gomb­bal indítható motor, az elektromosan állítható, memóriás, fűthető vezetőülés, a sávelhagyás-jelző berendezés, a hátsó lábtérfűtés vagy a hűtött kesztyűtartó jó dolog, kényel­messé teszi az ember életét. Luxus­autókban érezhetjük magunkat, de ez a kocsi ezek nélkül is igazán jól eltalált darab. Az egyetlen erősen kritizálható pont az a kormány mögötti bajusz­kapcsoló. Ezeket a darabok még a 90-es évekből marad­hattak meg, vagy találtak egy raktárnyit valamelyik Kia-gyárban, s úgy dön­töttek, ne vesszen már kárba. Persze ez apróságnak tűn­het, sőt talán az is, de nagyon kirí ez az alkatrész az amúgy minőségi utastér­ből, épp ezért érthe­tetlen, erre miért nem figyeltek oda a tervezők. Amúgy még az elődmo­dell­ben is minőségibb volt az indexkap­csoló. Aztán az sem szeren­csés, hogy hátul az ablakok egész lőrés-szerűre szűkülnek a fej mellett, így némi be­zártság-érzet lehet úrrá a má­sodik sorban az utasokon, és a kilátás sem jó hátra-oldalra a vezető­nek. Amúgy térdben, vállban és fejtér is egyaránt bőséges a hely, még a máso­dik sorban is. Látszik, hogy a tervezők a leghátsó részre is odafigyeltek. A kate­góriához képest méretes, 380 literes csomag­tartóban vannak a szatyortartó kam­pók, csomagrögzítő fülek, világí­tása, 12V-os csatlakozó, s jól jöhet a dupla fenekű padló a kisebb dolgoknak.
Úgy tűnik, a mérnökök annyi energiát fordítottak a külcsínre és a belbecsre, hogy a motorra már nem maradt erejük. Az 1,6 literes benzines motor­ból 135 lóerőt hoztak ki a koreaiak, amim papíron nem tűnik rossznak, de az életben nem úgy muzsikál, ahogy elvárnánk. A vártnál gyengébb dina­mikához hozzájön még a lassú auto­mata váltó. Ez a szerkezet nem szereti az agresszív parancsokat, ha jobban odalépünk a gáznak, akkor pár pilla­natig gondolkozik, s némi fáziskéséssel fogad szót. Ha a kedvünk úgy tartja, kézzel is kapcsolhatunk, de ekkor sem sokkal jobb a helyzet. Szóval, bár­mennyire is egyben van ez az autó, van még rajta javítanivaló, például a márka első, 500 000 forintért kínált duplakuplungos DCT váltója. A vezetése azonban ettől még kényel­mes, és az utazás is nagyon jó benne. Az új Kia Cee’d csöndes ezzel a motor­ral, ám a 7 liter körüli átlagfogyasztás nem nevezhető jónak, igaz, olyan rossznak sem.

Gyenge motor, múlt századi bajuszkapcsolók, könnyen karcolódó zongoralakk a tárolók körül, lassú automata váltó Hátrány

A koreaiak évekig a jó árral operáltak Európában. A Cee’d-del azonban más útra léptek. Tudták jól a vezetők, ez az autó már eladja magát. A Kiánál már nem törekszenek arra, hogy övék legyen a piac legjobb ajánlata. Az újdonság már nemcsak minőségben, komfortban, hanem árban is ott van, ahol a német konkurensek. Az általunk kipróbált modellt tényleg rengeteg extrával felszerelték, és bármennyire is jó, mégsem biztos, hogy ezt választanánk ennyi pénzért, amikor egy Skoda Octavia RS 2.0 TSI DSG (200 LE) 7,76 millió forintért vagy egy Audi A3 Cabrio 1.4 TFSI 7,2 millióért hazavihető. Ugyanakkor tény, a három németen kívül, nincs más autó, amiben ennyire stimmel minden, és a Kia mellett szól a 7 év garancia is.

 

Műszaki adatok

  • Motor: 1591 cm3
  • Teljesítmény: 135 LE, 165 Nm
  • Végsebsség: 195 km/h
  • 0-100 KM/H: 9.9 s
  • Vegyes Fogyasztás: 6.8 l/100km
  • Alapár: 4 049 000 Ft
  • Tesztautó ára: 7 804 000 Ft

5Külső

5Belső

3Ár/Érték

Utoljára frissítve: 2015. máj. 03., vasárnap 10:44
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!