A+ A A-

Nissan Juke Nismo 1.6 DIG-T 4WD CVT - Kamikáze az aszfalton

Már magában a Nissan Juke is furcsa szerzet, és ezt a japánok most teljesen megbolondították. A Juke Nismo a leggyilkosabb modell a sorozatból. Megvadított kamikázét engedtek az utakra, amely a sportkocsikat megközelítő vezetési élményt nyújt.

Hirdetés
 Már az alapváltozat is furcsa szerzet, a csúcsmodell meg rátesz még egy lapáttal. A Nissan Juke kasztját már eleve nehéz pontosan megha­tároz­ni, legközelebb akkor járunk az igaz­ság­hoz, ha azt mondjuk, hogy a sportos-szabadidőautó és a kupé keveréke. Ehhez jött most a Nismo, amely közeli rokonságot ápol a sportkocsikkal. A megvadított SUV-ba sok mindent összegyúrtak. Már alapból is roppant egyedi a stílusa. És akkor ehhez jön még a felcicomázott külső, csak hogy sejt­sük, ez tudhat valamit. Az átlag Juke-hoz képest plusz designelem az át­raj­zolt lökhárító, a kör alakú nyílásokat karakteres levegőbeömlő váltotta, amit a két LED nappali menetfény fog közre. A LED-es lámpa nem nagy truváj, de el kell fogadni, most ez a sikk az autó­iparban. Oldalt a puffadt kerék­já­rati ívekkel, a piros tükrök, hátul a diffúzor-imitációval, és a 10 centiméter átmérőjű kipu­fo­góval próbál erőt demonstrálni. A Juke Nismo közelebb ül a földhöz, mint az alapkivitel, szélesebb kü­szö­böket kapott, és 18 colos az egyedi, fekete könnyűfémfelni rajta. No és persze előre és hátulra is jutott diszkrét Nismo felirat. Kicsit olyan az összhatás, mintha Tokió külvárosában valamelyik helyi menő punk felcicomázta volna a verdáját. Összességében persze nem rossz a kép.
Egyedi forma, kitűnő sportkormány és ülések, élvezetes, erős motor, gyors gázreakció Előny
Jutott a jóból belülre is. Már az alap­mo­dellben is inkább sportkocsis az utastér, mintsem szabadidő-autós. A feketére fényezett kardánboksz dögös és stí­lusos, de pirosban még inkább az lett volna. Így túl sötét a belső. A Nismo kivitel sajátja még a vörös cérnával varrt bőr, és szintén vörös fordulatszámmérő. A belső ugyan extravagáns, de egyben kellemes, jó a légköre. A kormányt Alcantara bőrrel húzták be, a háromküllős kerék amúgy a Nissan 370Z sportkocsiban is megtalálható, és hihetetlenül jó a fogása. A sportos ha­tást akarták erősíteni azzal, hogy tur­bónyomást és max G-kijelzőt tettek a középkonzolra. Az átlagautósnak persze semmit sem mondanak ezek az adatok, de legalább jó tudni, hogy ez is van. A Nissan Connect 2.0 nevű multimédia rendszere mindent tud, amire egy kü­tyümániás fiatalnak szüksége lehet, USB-kimenet, Bluetooth, iPhone kap­csolat, navigáció és tolatókamera szolgálja a kényelmet.  A velúrülések passzolnak a kormányhoz, és a kia­la­kí­tásuk is sportos, feszes, nagyon jól tartja a testet, és a hátlap vállban sem fogy el, mindenhol támaszt. Az össz­ké­pet javítja az első fotelek üléspozíciója, amelyek olyanok, mintha sport­autó­ban ülnénk. A meredeken eső tetővonal ellenére akár 190 centi­méteres felnőtt is elfér hátul.  
Kicsi csomagtartó, kemény futómű Hátrány
Az autó lelke, ebben a Juke-ban is há­rom módban variálható: Eco, Normal és Sport. Különösebben talán nem is kell magyarázni, hogy melyik mit jelent. A hacacáré persze az utóbbiban történik, ilyenkor vadul meg a 200 lóerőre izmo­sított 1,6 literes DIG-T turbós benzin­motor. Sajnos a hangja nem a ször­nye­teget idézi, ne várjunk ropogó kipufogót vagy morajló mo­torhangot, mert az nincs. A di­namikával viszont nincs gond, már az apró gáz­reakciókra is reagál, és ha kell, akkor kamikáze módjára berobban. Az ereje, a lendülete meg van az örömautózáshoz, 8,2 másodperc alatt van százon, és a 250 Nm nyomaték is kellő biztonságot ad. A turbómotor pont olyan, mint amilyen­nek lennie kell, alul nem halott, marha erős középen, és nem fárad el legfelül sem. A kap­csol­ható összke­rékhajtás jó dolog, a szer­kezet stabi­labbá teszi a kocsit, és az elektronikus TVS rendszer jól bánik a nyomatékkal. Nemcsak a két tengely, hanem a jobb és baloldali ke­rekek között is szabályozza a nyo­ma­tékelosztást, így elérve a legjobban tapadást. A futómű kellően kemény és stabil, tíz százalékkal feszesebb, mint a mezei Juke-ban, de a rossz magyar utakon nem nyújtja azt az élvezetet, amiért kitalálták. Jó minőségű asz­faltra érve eltűnik ez a probléma, és marad a könnyű, de precíz kormánnyal kijelölt íven futás. A Nismo, amelynek a neve a Nissan Motorsport szó­összetételből ered, nagyjából úgy fogyaszt, ahogy azt az ember elsőre elgondolja. Az átlagfogyasztása 9-10 liter városban, ha nem rendez min­dennap gyorsulási versenyt az ember.  Természetesen vegyes használat során már jobb adatokat pro­du­kál­ha­tunk, 7-8 liter körül elporoszkálhatunk a Juke Nismóval. Bármennyire is jó és szerethető autó ez, nagyon rétegmodell. A célközönség egyér­telműen a fiatalabb korosztály, nekik viszont biztosan nincs pénzük erre nálunk. A harmincas, negyvenes éveikben járók­nak inkább, de kérdés, ők mennyire fogékonyak erre, hiszen ennyi pénzért annyi minden közül választ­hat­nak. De mennyibe is kerül a csúcs Juke? Nos, az elsőkerekes 7 520 000, a 4x4-es, automataváltós pedig 8 420 000 forintért vásárolható meg. Nálunk az utóbbi járt. Nagy dilemma, ezt válasz­tanánk vagy mondjuk a kicsivel drá­gább, 8,7 milliós Volkswagen Glof GTI-t. Vagy ott van a legközelebbi ellenfele, a Mini Country­man Cooper S ALL4, amely hasonló teljesítményt nyújt. A szintén sza­bad­idős terepjárónak álcázott brit legenda automata váltóval 7,5 millió forintról indul. egy biztos, aki a Nissan Juke Nismótr választja, nem fog csalódni a pénzéért.

4Külső

4Belső

3Ár/Érték

Műszaki adatok

  • Motor: 1618 cm3
  • Teljesítmény: 200 LE, 250 Nm
  • Végsebsség: 200 km/h
  • 0-100 KM/H: 8.2 s
  • Vegyes Fogyasztás: 7.8 l/100km
  • Alapár: 4 110 000 Ft
  • Tesztautó ára: 8 420 000 Ft
Utoljára frissítve: 2013. október 08., kedd 21:31
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!