A+ A A-

Subaru Forester 2.0D Sport - Csak megszállottaknak!

Jobb és nagyobb lett, mint volt, és valamivel csinosabb is, de annyival nem, hogy komoly veszélyt jelentsen a konkurensekre. A Subaru Forester 2.0D különlegessége a boxer dízelmotor, amit más nem kínál, igaz komolyabb igény sincs rá.

 Valamilyen szinten becsülendő, hogy a Subaru kitart az elvei mel­lett, ugyanakkor érthetetlen is, miért jó az a japánoknak, hogy csak kevés em­bert nyernek meg, és miért ra­gasz­kodnak annyira a régimódi belsőhöz? Márpedig az egyértelmű, hogy nem hajlandóak letérni a Lenini útról. A design­ban azért valamelyest fejlődtek. A negyedik generációs Forester impo­zán­sabb lett az elődjénél, de komolyabb, élvezetes formai trükköket vagy egyedi ötleteket nem láthatunk rajta. Legjobban talán az orra néz ki, még ha kissé sablonos is. Az első lökhárító széleibe vágott ál-légbeömlők morco­sabbá és sportosabbá teszik a kocsit.

Hirdetés
Érdekes, hogy a LED-es nappali me­netfényt a ködlámpa köré tették, pedig a fényszóróban végigvonuló csík is LED-technológiával világít, ám az csak a helyzetjelző szerepét tölti be. Persze ez is amolyan tipikusan subarus megoldás. A 18 collos kétszínű felnik kissé kicsinek tűnnek a hatalmas kerékjárati ívekben, de sokat dobnak az autó összképén. A csúcsfelszereltség része még a tük­rök­be integrált indexek, valamint a B oszlop mögötti ablaksötétítés. A hátsó részt sem bolondították meg semmivel a tervezők, az egyszerűség uralkodik ott is. Még akkor is, ha krómkeretesek a lámpák, van rajta diffúzor utánzat és tetőspoiler.

Jó összeszerelés, megbízhatóság, erős és gazdaságos motor, jó terepképesség Előny

Az új Subaru Forester nagyobb lett. Széltében-hosszában nőtt, és a tengelytáv is megnyúlt 26 mm-rel. A növekedésnek az volt az oka, hogy az elődöt sok kritika érte a konkurenciához képes szűkös utastér miatt. De a vál­tozás hatására nem fújták meg a légvédelmi szirénákat Japánban, hiszen csupán huszonhárom milliméterrel lett több a hátsó lábtér, ami alig nagyobb, mint az elődben. Szóval, csak ezért sok értelme nem volt az újrater­vezés­nek. A Subarunál beleszerelmesedtek a 90-es évek műszerfaldesignjába, és makacsul ragaszkodnak hozzá. Nem foglalkoznak a divattal, nem haladnak a korral, de ez cseppet sem zavarja a cég vezetőit. Még akkor sem, ha nem túl kifizetődő. A műszerfalat megpróbálták feldobni némi krómszínű, ezüst mű­anyaggal, de a stílus, a forma még ezzel is inkább old school, mintsem cool. Némi fejlődés azért mégis tapasztalható. A műanyagtengerben, ahol kellett, kellemes tapintású, puha gumis anyagot tettek, ahová viszont nem, oda durvább dolgokat raktak. Igazi biztonsági játékos ez a szabadidőautó, és ez a megbízha­tóság szempontjából nem rossz. Jó dolog, bár autóipari újdonságnak még­sem nevezhető, hogy a gombnyomásra dönthető hátsó ülések támlája állítható. Amerikaias megoldás, hogy csak a ve­zető ülése elektromos, valamint radarok helyett tolatókamera segít parkolás közben. Szintén nagyon díjazzák az USA-ban, hogy elektromosan nyílik és záródik a nem túl magasra nyíló csomagtér ajtó.

Régimódi utastér, alacsony komfortérzet, eltúlzott ár, magas csomagtér perem Hátrány

A sportos szabadidőjárművek között jónak számít a 220 mm-es szabad has­magasság. Az állandó 4x4 hajtás és a boxermotorból adódó alacsony tömeg­középpont révén földútra is mehetünk a Foresterrel, de a viszkókuplungos összkerékhajtással kőkemény terepet ne akarjunk legyőzni, ez az autó inkább lágy talajra jó. A 2,0 literes, közös nyomócsöves befecskendezésű boxer turbódízel unikum a piacon, más ilyet nem kínál a kategóriában. Az erőforrás sajátossága, hogy az egymással ellentétesen dolgozó hengerek tökéletesen kioltják a keletkezendő rezonanciát, így álló helyzetben járó motornál olyan, mintha nem működne. Pedig működik, méghozzá kifogás­ta­lanul. A 147 lóerős hajtómű 350 Newtonméteres forgatónyomaték-csúcsa már 1600-tól rendelkezésre áll, egészen 2400-ig. A hangszigetelés mellett a futómű is kiemelkedően jól sikerült, autópályán is csupán a nagy tükrök keltenek némi szélzajt. Persze mit sem ér ez a sok jó, ha nagy az étvágy. A Forester 2.0D Sport városban 7 liter alatt eszik, ami nem rossz egy ekkora, 1,6 tonnás járműtől. Országúton pedig 5 liter alá lehet vinni a fogyasztást.
A Subaru vásárlói megfontolt emberek, akik nem két-három év után cserélgetve vesznek autót. A sportos szabadidőautók osztályában hatalmas a választék, és rengeteg a jó kocsi. Persze sokuk a hobbitelekjáró kategóriájába tartozik, amelyek fele annyit tudnak, mint ez a Forester, de el kell fogadni, manapság erre harap a nép. Ennek a modellnek a Mazda CX-5 AWD-vel, a Honda CR-V 4WD-vel, a Toyota RAV4 4WD-vel vagy a Nissan X-Traillel kellene versenyezni, ám árban nem ott van, ahol ezek. Az általunk kipróbált Sport felszereltségű Forester minden földi jót megkapott, amit jelenleg a Subarukba tesznek. Ezzel még tovább srófolták az alapból sem alacsony (8,3 millió Ft) vételárát. Komoly rajongónak kell lenni és hinni az autóban ahhoz, hogy 11 és fél millióért ezt válasszuk. Ezért a pénzért már a nagyok felségterületén mozog. A 143 lóerős Audi Q5 2.0 TDI quattrót például már 10 és fél millióért hazavihetjük. Szóval, jókora megszállottság kell ahhoz, hogy ne ezt, hanem az ugyan sok jó tulajdonsággal bíró, de meglehetősen ódivatú és kevésbé komfortos Subaru Forestert válasszuk.

 

3Külső

3Belső

2Ár/Érték

Műszaki adatok

  • Motor: 1998 cm3
  • Teljesítmény: 147 LE, 350 Nm
  • Végsebsség: 190 km/h
  • 0-100 KM/H: 10.2 s
  • Vegyes Fogyasztás: 7.0 l/100km
  • Alapár: 8 300 000 Ft
  • Tesztautó ára: 11 554 280 Ft
Utoljára frissítve: 2014. február 18., kedd 11:54
Értékelés:
(8 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!