A+ A A-

Renault Captur 0.9 TCe Dynamique - Egy bohém francia

Szerencsére rájöttek a Renault-nál, ha ki akarnak tűnni a többiek közül, akkor vissza kell térni a régi útra, és ismét érdekes és izgalmas autókat kell gyártani. Ennek az egyik mintapéldánya a Captur, amely felettébb érdekes autó, csak ne ezzel a motorral válasszák.

Hirdetés
 A franciák a 60-as, 70-es, 80-as, de még a 90-es években is bátran nyúltak olyan formákhoz és újításokhoz, amihez más nem mert. Ám aztán egy időre kifogytak az ötletekből a Renault-nál is, vagy talán vezényszóra fogták vissza magukat a tervezők, de tény, az utóbbi években több modelljük is hozzászürkült a többiekhez. Azonban úgy tűnik, a stílustalanságnak vége, ismét különleges autókat terveznek Párizsban. Bár ezúttal nem sikerült új osztályt teremteniük, de az új Clio terepesített változata, a Captur valódi egyéniség. A kisméretű családi hobbiterepjáró, vagyis a mini-SUV osztályában szeretne érvényesülni ez a kocsi. Ez az osztály egyre sűrűbb, csak az idén olyan modellekkel bővült, mint a Peugeot 2008, a Chevrolet Trax, az Opel Mokka vagy a Suzuki SX4 S-Cross. És akkor még ott vannak a régi motorosok, mint a Skoda Yeti, a Nissan Juke, a Mitsubishi ASX, a Mini Countryman. Szóval, egyre nagyobb a választék, de a Renault nem egy átlagos autót alkotott, hanem érdekes ötletekkel teletömött, vidám, könnyed kocsit. A franciák ebben mindig is jók voltak.

Divatos és feltűnő külső, apró, praktikus ötletek, érdekes digitális kütyük Előny

A Capturt erős rokoni szálak kötik a Clióhoz, sok közös elemet fedezhetünk fel rajta, benne. Ám annál jóval több, mintsem a népszerű kisautót feldíszítették volna pár műanyag kiegészítővel, és megemelték volna a hasmagasságát. A Captur eleve izmosabb, és valóban más autó. A külsejét nem kell különösebben túlragozni, elég csak ránézni, a forma tulajdonképpen önmagáért beszél, pláne a narancsszínű fényezéssel. Persze vannak kötelező elemek, amik ezen az autón is megtalálhatók. Mint például a kategóriában kötelezően körbefutó matt-fekete műanyag borítás. A Renault valamelyest továbbgondolta a kis hobbiterepjárók osztályát, és a Minik mintájára, a magunk ízléséhez igazíthatjuk a Capturünket. Az általunk kipróbált tesztautó is fel volt cicomázva, de csak pont annyira, amennyire kell, nem csináltak belőle aszfaltbohócot, inkább egy bohém járműt. A fantáziánknak leginkább a pénztárcánk szabhat határt. Rengeteg módon variálhatjuk ez az autót. A karosszériától eltérő színű lehet a tető, a két tükörház és sok-sok kisebb vagy nagyobb díszítő elem, betét. Higgyék el, nem egyszerű összeállítani, milyen legyen a család új kedvence. És ez még csak a külső, az utasteret tovább lehet bolondítani.

Rossz váltó, nagy étvágy, ECO módban meghalr Hátrány

A kellékek tárháza itt is kifogyhatatlannak tűnik. Ott van például a Dinamique felszereltségnél széria lecipzározható üléshuzat, ami zseniális megoldás egy családi használatra szánt autónál. A belső alapvetően hasonlít a Clióéhoz, de azért mégis más, és nagyobb benne a tér is. A mérnökök épp ezért teljesen új műszerfalat terveztek, amely nagyon eredeti, és egyúttal praktikus is. Ebben a kocsiban is azt a központi kijelzőt találjuk, mint a kis testvérben, vagy némelyik Daciában. A 7 colos, éles felbontású monitor egyszerű, logikus, ésszerűen működő és könnyen megtanulható, és ami a lényeg, tengernyi funkciót érhetünk el rajta. A máshol szokásos dolgokon túl ebben – az okos telefonon keresztül – még az internetről frissiben érkező időjárás –, közlekedési infók is elérhetőek, vagy akár e-mailek, képeket, videókat nézegethetünk. No és akkor ott vannak még a megszokott extrák, mint a tolatóradar és -kamera, a navigációs berendezés, a bőrkormány, a fűthető első ülések, amelyekkel tovább tornászhatjuk az árát. Tárolórekeszből jutott például a műszerfal tetejére, a kézifékkar mögé, az anyósülés alá, de a legjobb kétségkívül a kesztyűtartó, amely fiókként kihúzható és mosható. A belső tágasabb és szellősebb a kisautókban megszokottnál, és ezt hátul is érezni. A hátsó üléseket 16 centis sínen lehet tologatni. Így hát az alapból 377 literes csomagtartó a második sort előre tolva 455 literesre növelhető. Padlója több szinten rögzíthető, meg is fordítható. Tehát nemcsak érdekes, de praktikus autó is a Captur.
A vezethetősége egyszerű és könnyed, mint a legtöbb francia autóé. A 20 centiméteres hasmagassággal városban jól elboldogul az ember, főleg járdázásnál. Földútra mehetünk a Capturrel, dagonyába ne, nem oda tervezték, és összkerékhajtással sem gyártják. Trónolás közben a fél emelettel magasabb építésnek köszönhetően az átlagosnál jobban átláthatjuk a forgalmat. És ez jó. A Renault-nál oda meg vissza vannak az új kis háromhengeres, 900 köbcentis TCe turbómotoruktól. Derék dolog 90 lóerőt kihozni egy ekkora szerkezetből, de még így is vérszegény a gyorsulása ECO-módban. Szóval, nem megy túl jól, viszont úgy iszik, mint egy nagyfiú. Van étvágya rendesen, városban 7-8 liter simán. Sokkal ésszerűbb vétel – még ha valamivel drágább is – a dízelváltozat.
Amit már a formája alapján sejteni lehet, a Renault Captur nem olcsó autó, ám el kell fogadni, az egyéniségnek, a karakterességnek ára van. Ez a kocsi az érzelmekre gyúr, de nem megy le a giccsesség szintjére. Amolyan könnyen szerethető, bohém francia kisautó. A sokszínűségben mindenképpen élen jár, individualizmusból jeles, és ha innen nézzük, akkor a 4 milliós induló ára (öt év garanciával, ötcsillagos törésteszttel) már nem is horror.

 

5Külső

4Belső

4Ár/Érték

Műszaki adatok

  • Motor: 898 cm3
  • Teljesítmény: 90 LE, 135 Nm
  • Végsebsség: 171 km/h
  • 0-100 KM/H: 12.9 s
  • Vegyes Fogyasztás: 7.0 l/100km
  • Alapár: 4 050 000 Ft
  • Tesztautó ára: 4 796 000 Ft
Utoljára frissítve: 2013. december 20., péntek 21:53
Értékelés:
(14 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!