A+ A A-

Mazda3 Sport 2.0 G120 Challenge - A japán Golf

A legerősebb mezőnyben próbál sikert elérni a Mazda3. Ahogy az elődjei, ez is az egyik legstílusosabb és legjobban megkomponált modell a kategóriában. Annyira jól sikerült, hogy nyugodtan hívhatjuk a japánok Golfjának.

Hirdetés
 A Mazda az új évezredben a Zoom-zoom stílus bevezetésével csatla­ko­zott az egyedi, keresett és trendi márkák közé. Az új modelljei általában nagyot szól­nak, de aztán az idő kegyetlenül meggyilkolja az újdonság varázsát. Az új Mazda6 stílusát követő 3-as sorozat is bitang jól néz ki. Nem kell sokat szemezni vele, hamar elnyeri az emberek tetszé­sét. Igazán egyedi a designja, ezúttal is jó munkát végeztek a Mazda rajzmes­te­rei. Jók a kocsi arányai, minden a helyén van, semmi felesleges pluszt vagy eről­ködést nem találunk rajta. A japánok ezt a designstílust KODO-nak nevezték el, ami Isten tudja, mit jelent, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy szép lett, és elég sportos is. Amúgy az ötajtós kivitelt ele­ve Sportnak hívják – a forma alapján a legkevésbé sem meglepő módon. Az autó orrát nagyon meghatározzák a karakteres, morcos lápmák és a jelleg­zetes ötszögletű hűtőmaszk, aminek krómíve szárnyként csatlakozik a fényszórókhoz. A széles, lapos, hátrafelé keskenyedő oldalsó formát is nagyon jól eltalálták. A konkurenciaharc óriási ebben a szegmensben, az európaiak roppant erősek, és a koreaiak is nagyon jönnek fel, itt tényleg csak valami extrával lehet sikeres egy japán márka. Az új Mazda3-ban megvan ez a plusz.

Jó vezethetőség, kellemes és minőségi utastér, szuper váltó, gyönyörű sportos forma Előny

A külső tehát meggyőző, akár csak a belső. Roppant precíz kidolgozás fogad minket odabenn. Egyből érezni, hogy a japánok nagyon rámentek a minőségre, amely az átlagosnál is jobb. Minden él szépen, egyenesen fut, az illesztések milliméter pontosak. Akárcsak a Volks­wagen Golfban, ebben is bárhova nyú­lunk, minőségi anyaggal találkozunk. A műszerfal tetejének szivacsos borítása a prémium szintet hozza, a tapintása nagyon jó. A sofőr előtti mérőműszeren a digitális betéttel japános és a sportos stílust erősíti, bár a fordulatszámmérő nem lett túl nagy, az összhatás mégis igazán ízléses, mindent könnyedén megtalálunk rajta. Az utastér megha­tározó, központi eleme a Mazda HMI információs rendszer a 7 colos érintő­képernyős kijelzővel. Ebben a kate­góriá­ban még nem annyira elterjedt ez a megoldás, mint feljebb, és talán sokan ódzkodnak is tőle. De nincs miért, a magyarul beszélő információs és szóra­koztató szerkezet nem állítja nehéz feladatok elé az embert. A japánok az első ülések közé egy forgó-nyomó kap­csolót és öt kiegészítőgombot is tettek, ha valaki nem akar menet közben foly­ton nyúlkálva váltogatni a különböző menüpontok között. Az ülésekbe sem lehet belekötni, ugyan vékonyabbak lettek az elődjeiknél, mégis remekül tar­tanak, és kényelmesebb bennük utazni. Hátul valamelyest szűkül az univerzum – leginkább széltében a keskenyedő karosszéria miatt – az utasoknak, ha hárman ülnek be. A csomagtér 350 literes, ami nagyjából a szegmens átlagának felel meg.

Hátul visszafogott helykínálat Hátrány

Míg a világ a kis térfogatú motorok felé halad, addig a Mazda kitart a feltöltő nélküli nagyobbak mellett is. A japánok azonban olyannak alkották meg a 2,0 literes Skyactive szívó benzinesüket, hogy takarékos és tiszta legyen. A gomb­nyomásra ébredő hajtómű előnye, hogy teljesen vibrációmentesen és egyenletesen adja le a teljesítményét, emellé pedig még keveset is fogyaszt, ellentétbe mondjuk egy turbós erőforrással. A Mazda 120 lóerős motorja 7,2 litert evett nálunk, ami nem túl parádés, pláne úgy, hogy városban az i-Stop motorleállító rendszer mérsé­kelte az étvágyát. De azért egy ekkora benzines erőforrástól ne várjunk csodát, főleg úgy, hogy mi leginkább városban jártunk vele. Vegyes használatnál azért más a kép, országúton állítólag 5 literrel is eljárhatunk, míg autópályán 6 liter kö­zeli az átlag. A fogyasztásban besegít a remek, rövid úton járó és roppant pon­tos precíz hatfokozatú manuális váltó is. A szerkezet áttételezése lehetővé teszi, hogy már 55-60 km/óránál a hatodikat kapcsoljuk. Érdekes egyébként, hogy már 1100-as fordulaton is erőlködés nélkül dolgozik az 1998 köbcentis motor. A százas tempót 8,9 másodperc alatt éri el, és érezni, hogy van benne erő rendesen, azonnal reagál a gázreakciókra a négy henger. A Mazda3 vezetése kényelmes és kelle­mes, mint a fagylalt a nyári hőségben. A futómű németesen precíz, de annál valamelyest kényelmesebb. Már-már meglepően komfortos viselkedik a rossz magyar aszfalton, igazán jól kezeli az úthibákat, nem üt fel durván.
Az előző Mazda3-asok is jól kis autók voltak a maguk idejében, ám volt egy igen komoly hátrányuk a konkurenciával szemben, mégpedig az áruk. A harmadik generációs modell már nem drágább az ellenfeleknél, sőt. Persze egy ötmilliós autóra nem mondanánk, hogy olcsó, de az ár-érték aránya legalább olyan jó, mint a formája. Csak egy példa erre: az ötajtós Chevrolet Cruze 1.4 Turbo (140 LE) 5,041 millió forintba kerül, ez meg majdnem full extrásan 5 és fél. A két kocsit nem lehet egy lapon említeni, annyival jobb a japán. Az új Mazda3-on nehéz fogást találni, nagyon megcsinálták ezt az autót. Igazából érthetetlen is, hogy miért nem ez kapta az év autója díjat márciusban. A győztes Peugeot 308 semmivel sem jobb nála. Ez harmoni­kusabb és valamivel minőségibb darab is. A formája önmagáért beszél, stílusos a megjelenés, igényes a belseje, jó és erős a motorja, és megéri az árát. Szóval, a Mazda3 van olyan jó, mint amilyen szép is, az egyik legjobb választás ebben az osztályban.

 

5Külső

4Belső

4Ár/Érték

Műszaki adatok

  • Motor: 1998 cm3
  • Teljesítmény: 120 LE, 210 Nm
  • Végsebsség: 195 km/h
  • 0-100 KM/H: 8.9 s
  • Vegyes Fogyasztás: 7.2 l/100km
  • Alapár: 4 459 900 Ft
  • Tesztautó ára: 5 535 800 Ft
Utoljára frissítve: 2015. máj. 03., vasárnap 10:45
Értékelés:
(22 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!