A+ A A-

Nissan Leaf- Dugjatok a 220-ba!

 Ez nem csupán egy autó, hanem a Nissan Leaf egyfajta előhírnöke a jövőnek. Sok jó tulajdonsága mellett azért vannak még gyermekbetegségei is. Vajon ez a jövő?

Ma még nem tud­juk, de könnyen lehet, hogy valami hasonló lesz az, ami megoldja a benzin hiányát. Az biztos, hogy néhány évtize­den belül elfogy a kőolaj, és helyette kell találni valami más hajtóanyagot az autók­ba. A Nissan – és egyre több márka is – az elektromos hajtásban látja a meg­oldást, és megalkotta a tisztán villany­mo­toros Leafet. Az „Év autója” díjjal jutalmazott modell már egy frissítésen is átesett, mire tavaly megérkezett hoz­zánk. Több mint száz ponton változ­tat­tak a Nissan Leafen, de a módosítások nem túl látványosak, valójában csak minimálisak, alig észrevehetőek a külsőn, a nálunk forgalmazott típusnak a felszereltsége valamivel szerényebb, mint az első eresztésé. De nem is ez a lényeg. A négy és fél méter hosszú kocsi formája érdekes, egyedi és nem rossz. Ugyanakkor nem túl kirívó a tömegből.

Hajtásrendszer, zajtalan működés, jó menetteljesítmény Előny

A lényeg azonban nem a külsőn van, hanem azon, hogy a Leaf a világ első, semmi másra, mint elektromos hajtásra tervezett tömeggyártású autója. Padlólemezét eleve úgy alakították ki, hogy észrevétlenül rejtse el a 250 kilós, 48 darab lítiumion akkumulátormodult. Az állandó mágneses, váltakozóáramú szinkron elektromotort előre, a motor­háztető alá, a hálózati töltőt és a telje­sít­mény-elektronikát pedig a hátsó ülések mögé építették be. Így hát, megfelelő helykínálat van hátul is, jól el lehet férni a Leafben. A modellfrissítés után a má­so­dik sor 53 milliméterrel nagyobb lábterét az áttervezett első üléseknek köszön­heti. A csomagtartó is rendben van, nem rossz a maga 370 liternyi térfogatával. Egyedül a műszerfal nem szokványos, ugyanis minden digitális, bár ez sem egyedi, a Honda már jó ideje gyárt ha­sonló „űrhajó-kijelzőt”. Az viszont kü­lön­leges és szokatlan, hogy nincs fordulat­számmérő, vízhőfokmérő és üzem­anyagszint-jelző sem, helyettük az akkumulátor hőmérsékletének és töltöttségének visszajelzőin időzhetünk el.

Hirdetés
Az anyagminőség nem első osztályú, szinte mindenhol kemény és nem túl minőségi hatást keltő műanyagokkal találkozunk. Komfortban leginkább csak az átlagos alsó-közepes szintet hozza a Leaf utastere. Ami igazán más ebben az autóban, az a sebességváltókar helyét elfoglaló fura kis gomba, ami valójában üzemmód-kapcsoló. Na és ha elindulunk, akkor jönnek a meglepetések. Először is nulla hangja van a Leafnek. A villanymotor halk susogása szinte min­den sebességnél szürreális érzéseket kelt. Aztán az átlagautóhoz szokott sofőrnek meglepő, hogy mennyire jól meg tud lódulni, és azt is szokni kell, hogy elmaradnak a váltásokat kísérő finom rántások. Nem várt kellemes és üdítő érzés vele a haladás, az előzés. Aki ült már trolin, valami hasonlót érezhet, amikor odalép a gáznak, van benne lendület. A kocsi vezetésének ízére hamar rákap az ember.

Drága, egyszerű anyagok az utastérben, otthoni töltési idő hossza Hátrány

Mint minden autónak, ennek is vannak jó és rossz tulajdonságai. Előbbiek közé tartozik legfőképpen az, hogy a benzin­ku­takat maximum ablakmosó folya­dék­ért és guminyomás-ellenőrzésre keres­sük fel. És az is felettébb bizser­gető, hogy bár ma még nem sok helyen, de a nyilvános állomásokon ingyen tölthetjük a Leafünket. Ha otthon a garázsban, konnektorról tesszük ezt, akkor nagy­jából másfél-két liter benzin árába kerül 100 kilométer megtétele. És, akkor ehhez, a töltéshez kapcsolódnak a negatívumok is. Még a gyorstöltővel is legalább 30-40 perc, mire újra menet­képesek leszünk. Ha otthon, a garázsban dugjuk be a 220-ba a csatlakozót, akkor a teljes töltés több órát vesz igénybe, az estét akár rá is szánhatjuk erre a műveletre. A másik kritikus pont a hatótávolság, bár ezt az aerodinamika és a fékenergia-vissza­nyerő rendszer átdolgozásával sikerült növelnie a Nissannak. Elvileg a 24 kWh-s teljes töltéskor 180-200 kilométert mutat a műszer, de ez nagyon csalóka, a valóság más. Ha bekapcsoljuk a klímát vagy a fűtést, rögvest 30 km-t leugrik a hatótáv. Szóval rendesem meg kell ter­veznünk a napi utunkat, mert a mérő hektikus, a kilométerek gyorsabban elfogy­nak, mint ami a valóság. Idegesítő folyton azt nézni, vajon hazaérünk-e vele, ha már a végét járja a töltés. A lényeg, egy feltöltéssel nagyjából 120 km-t tudtunk megtenni, ami gyakor­latilag megegyezik a gyár által korábban ígért 124 km-es téli hatótávval.
Noha még 120 km/óra felett is jól bírja erővel a 80 kW-os villanymotor, a Leaf mégis inkább városi autó. A Nissan elektromos kompaktja még nem tart ott, ahol benzines ellenfelei, és mivel egy merőben új technológiát képvisel, ezért árban sem versenyezhet velük. Az nem vitás, hogy van létjogosultsága, a komolyabb elterjedése azonban az ára miatt is évtizedekben mérhető. A zéró emissziós Nissan Leaf ára nagyjából egy nagyon jól felszerelt dízel VW Golféval egyezik meg, nagyjából 9 millió forint. Szóval, cseppet sem olcsó, de az roppant vonzó benne, hogy nagyon olcsón, akár ingyen is közlekedhetünk vele, havi több tízezer forintot megspórolva ezzel. És még ehhez jön, hogy azzal nyugtat­hatjuk a lelkünket, a haladásunkkal nem szennyezzük a környezetünket.

 

Hirdetés

4Külső

3Belső

3Ár/Érték

Műszaki adatok

  • Motor: elektromos szinkronmotor
  • Teljesítmény: 109 LE, 280 Nm
  • Végsebsség: 144 km/h
  • 0-100 KM/H: 10.5 s
  • Alapár: 8 774 500 Ft
  • Tesztautó ára: 9 389 500 Ft
Utoljára frissítve: 2014. július 08., kedd 10:03
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!