A+ A A-

Túl szép terepre – Mazda CX-5 2.2 CD175 Revolution AWD AT

A Mazda CX-5 az egyik legkellemesebb sportos szabadidő-autó a piacon. A 2,2 literes, 175 lóerős dízelmotor összkerékhajtással, automataváltóval és vezetési segédrendszerek pedig még csábítóbbá teszi. Ami egyedül nem szép benne, hogy sajnos az árát is megkérik.

A Mazda szép csöndben, szolidan felzárkózott minőségben a legjobb japán márkához, a Hondához, és ezzel az európai elithez is. A formával korábban sem volt baj, ahogy a komfortérzettel sem, de a mai Mazdák azt a színvonalat képviselik, mint a mifelénk is egyfajta etalonnak tartott Volkswagen. A CX-5-re jó ránézni és legalább olyan jó beleülni. A formája tipikusan mazdás, jól eltalált és karakteres. Ugyanakkor semmi csicsa, feleslegesen morcosra rajzolt fényszórók vagy elnagyolt ívek, csupán a szép, kecses és letisztult vonalak. Ezt a designt Tokiótól Budapesten át New Yorkig mindenkinek tervezték, és gyorsan könnyű is vele összebarátkozni.
Az ajtókat kinyitva, amelyek majdnem derékszögig kinyílnak, vidám, világos és minőségi utastér fogadja az embert. Az internacionalista Mazda CX-5-ben nincs gond a komforttal, és nem is kell mélyre huppanni. Persze a csúcsfelszereltségtől el is várhatjuk, hogy jó, kellemes és finom legyen, mint a krémes. A műszerfal teteje szivacsosan puha, de még formára is olyan, mintha valamelyik prémiummárkától ültették volna át, lefelé haladva – ahogy más márkánál is – romlik valamelyest a helyzet. Persze – mint mondani szokás – nem tapogatni kell a műszerfalat, hanem használni, és ebben nagyon jó a CX-5. Egyszerűen jó beleülni, hamar megszokja az utazó.

Hirdetés

A helykínálat bőséges elöl, és a finom bőrülések csak fokozzák a kényelmünket. A második sorban már érezhetően szűkebb a tér. Magasabb utasok térdei súrolják az első ülések háttámláját, és a fejtér is lehetne nagyvonalúbb. Úgy tűnik, itt kell megfizetnünk a szép, sportos külső vonalakat. Van benne egy csomó korszerű kütyü, mint a sávelhagyásra berregéssel figyelmeztető rendszer, a parkolóradar, a tolatókamera – ami kell is, mert hátra keveset látni –, Bluetooth telefon-kihangosító és a szép grafikájú Tom-Tom navigáció is egész jól működik. Az 500 literes csomagtartó sok táskához elég egy családnak. Ha netán ez mégis kevés lenne, akkor ott a trükkös, egy mozdulattal lehajtható ülésrendszer, így tökéletesen síkba lehet dönteni az üléseket.
A Mazda nem spórolt a vezetési élménnyel. A Mazda új, hangzatos nevű műszaki programjának, a Skyactive-nak az első fecskéje a CX-5 volt annak idején. Ennek a technikának röviden a lényege: a lehető leghatékonyabb hajtáslánc, a lehető legkönnyebb karosszériába csomagolva. Ennek lényege a hatékony, üzemanyag-takarékos és tiszta emissziójú működés. A cél az, hogy a Mazdák fogyasztása 30 százalékkal, szén-dioxid-kibocsátása 23 százalékkal csökken 2015-re a hét évvel korábbi értékekhez képest. A legtöbb gyártó hasonló programjától eltérően, a japán márkánál a vezetési élménye is lényeges. Így hát a CX-5-öt is úgy alkották meg, hogy a tömegközéppont alacsonyan legyen, és ennek is köszönhetően a futómű hangolása mesés. A kasztni dőlésmentes és az úthibákat is ügyesen nyeli el. Pedig ez nem kis autó. A feszes futómű és a viszonylag kis tömeg miatt az átlagosnál jobban viselkedik a tempósabb kanyarokban.
A CX-5 motorválasztéka cseppet sem széles. Benzinesből és dízelből is csak egy van. Igaz, a könnyűfém, 2,2-es dízel választható 150 vagy 175 lóerős változatban. Nálunk az erősebb járt, ami tényleg nem rossz, de valószínűleg a másik sem az, és annyival talán nem nyújt többet erőben a nagyobb, hogy mindenképpen azt válassza az ember. A mindennapokra az is simán elég a maga 380 Nm-es nyomatékával. De persze ne vegyük el ennek a motornak sem az előnyeit, mert nagyon jó dolog, ha kell, akkor nyomatékból megyünk, ha kell, elforgatjhatjuk 5000-ig, de nem görcsösen, nyögvenyelősen, hanem vidáman, szép motorhanggal. A kocsi vezetése pofonegyszerű, és ezt csak fokozza a parádés automataváltó, amellyel nagyon finoman mennek a kapcsolások. Akár prémiumautó is lehetne ez a Mazda, olyan síri csend van az utasterében, pedig elöl dízelmotor dolgozik. A kedvező fogyasztást (6 liter) segíti városban a start/stop automatika. A 4,55 méter hosszú, 1,84 széles és 1,67 magas SUV-vel terepre is kalandozhatunk. Bár bűn egy ilyen szép autót a málnásba vinni. Ha mégis úgy hozza az élet, akkor segítségünkre lehet az automatikus összkerékhajtás. Persze ennek a sportos szabadidő-autónak nem olyanak a terepszögei, mint a valódi terepjáróknak. Az alapesetben az első kerekeket hajtó rendszer képes a nyomaték maximum 50%-át a hátsó tengelyre juttatni, ezzel biztonságosabbá tenni a közlekedést. Tehát a 4x4 hajtás egy ilyen modellnél leginkább akkor jön jól, amikor havas, csúszós, vizes körülmények között megyünk, ilyenkor biztos sokkal jobb az útfogása.
Nem túlzás kijelenteni, a japánok csaknem tökéletes munkát végeztek. A manapság oly kedvelt sportos szabadidő-autó kategória egyik legjobbja a Mazda CX-5. Bizonyítja ezt az is, hogy szinte nem tudnak eleget gyártani belőle. A sikerben szerepet játszik az is, hogy alapjába véve nem drága kocsi, versenyképes még a koreai konkurensekkel is. De a nálunk járt kivitel a csúcs volt, és annak már rendesen elkérik az árát. Persze a konkurencia hasonlóan full extrás, összkerékmeghajtású modelljeivel is simán felülről tudjuk simogatni a 10 milliót. Akinek belefér, az jól jár a Mazda CX-5-tel.

Műszaki adatok
Motor: 2191 cm3
Teljesítmény: 175 LE, 420 Nm
Végsebesség: 204 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,4 s
Vegyes fogyasztás: 6,2 l/100 km
Alapár: 6 980 000 Ft
Tesztautó ára: 11 145 900 Ft

Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 3
Előny/hátrány
+ Minőségi utastér, jó anyagok, nagy térkínálat, takarékos motor, kényelmes automataváltó
- Magas ár, korlátozott kilátás hátra

 

Utoljára frissítve: 2015. máj. 03., vasárnap 10:57
Értékelés:
(13 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!