A+ A A-

Egy kupé versenytárs nélkül – BMW 220d Coupé

Sokat javult az első generációhoz képest az új BMW 220d Coupé, amely azért még így is amolyan háttérbe húzódó kistestvérnek számít a klasszikus 3-as, vagy ahogy mosta hívják, a 4-es kupé mellett.

Persze nem rossz autó ez sem, de valahogy mégsem az igazi.Talán másokban is felmerült már, hogy vajon kinek tervezték a bajorok a  BMW 220d Coupét. Aki egy BMW kupéra vágyik, az biztos, a 3-as, vagy ahogy most hívják, a 4-es sorozatra gyűjt. A BMW magyar narancsa is amolyan citromra sikerült. Az arányos, mindig stílusos és gyönyörű 3-as kupéhoz képest ez a 220 Coupé tényleg úgy néz ki, mint a lesajnált kistestvér. Nem olyan jó a formája, nem annyira egyenletes, szabályos, csinos, mint a németek klasszikus kétajtósa. Persze a nagy testvér árnyékában nehéz kitűnni, de olyan ennek az autónak a formája, mintha sebtiben dobták volna össze, mint egy gyors lecsót. A BMW egyetlen aduja az lehet ezzel a modellel, hogy ilyen kocsijuk nincs a riválisoknak. Ráadásul ez már a második széria, csak az elődöt 1-esnek hívták. Azért azt el kell ismerni, hogy az újabb kivitel jobban sikerült, mint az első. Szépségversenyt ez sem nyerne, de már végre eltűnt a rövid, csapott fenék, helyette kecsesebb, klasszikus lezárást kapott a far a BMW-s lámpákkal.

A  BMW 220d Coupé méretei is nőttek, az elődhöz képest 72 mm-rel hosszabb, 32-vel szélesebb, s 30-cal nagyobb a tengelytávja. A beltér is tágasabb, a fejtér elöl 19, hátul 21 mm-rel nagyobb. És bár a beszállás hátulra épp oly körülményes, mint bármelyik másik kétajtósba, két felnőtt azért el tud férni normálisan a kis helyen, ahol ugyanakkor se ablaknyitás, se kilátás. Az ilyen típusú autók sajátja, hogy van használható csomagtartójuk. A 2-es szériánál szűk nyíláson át pakolhatunk be a keskeny, alapból 390 literes térbe, ami könnyen bővíthető a hátsó ülések ledöntésével – akár a raktér felől is. A BMW 220d a legkisebb kupé a bajoroknál, és bármely meglepően is hangzik, gyakorlatilag azonos méretű az 1993 és 98 között gyártott 3-as kupéval (E36). Ez leginkább persze azt bizonyítja, hogy nőnek az osztályok. A BMW-k belsejének stílusa azonban változatlan. A minőség első osztályú, a komfortérzet azonban mégsem olyan jó, mint egy Audiban vagy Mercedesben. Münchenben valamiért makacsul ragaszkodnak az évtizedes tónusokhoz és a narancssárga műszerfal-megvilágításhoz.

Hirdetés

A két német prémiummárka utasteréhez képest meglehetősen régimódi a bajor modellek látványa. És ez nem a manapság oly népszerű retrohullám miatt van így. A műszerfal egyébként pont olyan, mint az 1-esben, a középkonzol tetején a nagy képernyőt találjuk, amelyet a logikus, írásfelismerős iDrive-ról irányíthatunk. A BMW a több mint egy évtizedes találmányát mára kellően kezelhetővé tették, és valóban hasznos és jól működő szerkezet. Ennek tőszomszédságában van az élménykapcsoló, amellyel Eco Pro, Comfort, Sport vagy Sport + üzemmódokba állíthatjuk az autót. De még mielőtt kitérnénk a motorra, illik megemlíteni, hogy azért megpróbálták – persze felárért – sportossá tenni belülről ezt a kupét. Mély üléspozíció, állítható gerinc-, oldal- és combtámaszú első ülések, amelyek jól tartanak, a sablonos receptet tehát a BMW sem hagyta ki. Ezzel jól magunkra húzhatjuk a kormányt, és az élmények halmozásához meg ott van a feszes hangolású felfüggesztés és a motor.

Van hangja a dízelnek, főleg hidegen goromba az orgánuma, de a kezdeti kerepelést leszámítva, csak dicsérhetjük. A 2,0 literes motorban van erő, nem kell agyonnyomni a gázpedált, hogy érezzük a 380 Nm nyomatékot, amelyet 1750 és 2750-es percenkénti fordulat között ad le. A nyolcsebességes automata váltóval 7,1 másodperc alatt tudjuk elérni a százas tempót. Pontosabban akkor, ha a váltó melletti kapcsolón a Sport + módba kapcsolunk. Ilyenkor egész jól meg tud lépni. Amúgy meg ez a motor mindenre elég egy ekkora, két tonna alatti autóban. Egyébként a 220i benzines is nagyjából ennyit, 184 lóerőt tud, csak ez sokkal barátságosabban eszik. Városban sem fogyaszt többet 7 liternél, de ehhez a nyugdíjas, Eco Pro üzemmódban kell használnunk a kis kupét. Ekkor azért érezhetően zsibbadttá, kómássá válnak a mozdulatai, oda a sportos harci kedv. Ilyenkor persze nincs más cél, mint a 4,2 literes gyári átlagfogyasztás elérése, ami azonban hiú ábránd. Ostorozni azonban mégsem volna illendő a részünkről az étvágya miatt, mert tényleg nem eszik sokat, ha nem sietünk vagy élvezkedünk. A BMW 220d cupé vezetése egyszerű és kényelmes, és dicséret illeti a szenzációs féket meg a rugózási komfortot is. Ugyan sportfutómű híján a kocsi oldaldőlése jelentős, de nem zavaróan.

A bajorok azzal csábíthatnak vevőket, hogy másnak nincs ilyen autója. És valóban, az Audi TT és a Mercedes-Benz SLK más kategória. Talán az Alfa Romeo GT lehetne a BMW 220d cupé ellenfele, de azt már rég nem gyártják. A modell alapára kézi váltóval és 2,0 literes dízelmotorral 8 950 000 forint. Ám mi nem ezt próbáltuk, hanem az automata-bőrös-navis-radaros-xenonos-extrás kivitelt, aminek az ára 13,73 millió volt. Ez már nem hangzik olyan jól. Aki megveszekedett BMW-rajongó, biztosan a nagyobb, praktikusabb, harmonikusabb formájú 3-as kupét választja ennyi pénzért. Aki meg nem, az inkább a Toyota GT 86-ot. Márpedig egy ilyen autónál az egyedi külső és a sportosabb viselkedés kerül a mérlegre a választásnál. Talán nem kapitális tévedés, ha azt mondjuk, a BMW 2-es széria ritka látvány marad a magyar utakon.

Műszaki adatok

Motor: 1995 cm3

Teljesítmény: 184 LE, 380 Nm

Végsebesség: 230 km/h

Gyorsulás 0-100 km/óra: 7,2 s

Vegyes fogyasztás: 6,7 l/100 km

Alapár: 8 499 000 Ft

Tesztautó ára: 13 731 500 Ft

Külső: 3

Belső: 3

Ár/érték: 2

Előny/hátrány

+ Erős motor, gyors váltó, kiváló ülés, nagy csomagtér

- Hangos motor, magas ár, régimódi belső

Utoljára frissítve: 2015. március 30., hétfő 14:40
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!