A+ A A-

Villanyjármű a családnak – Nissan e-NV200 Combi Acenta

A Nissan e-NV200 Combi nem büdösít, nem zajong, olcsón üzemel és remekül gyorsul. Ennyi jó után azt gondolhatnánk, hogy ez a kocsi maga a főnyeremény. 

A tisztán elektromos járműnek azért megvannak a maga gyermekbetegségei, és az ára is majdnem a duplája a sima dízel változatnak. A japán úttörő, a Nissan olyat kínál, amit még senki a kategóriában: tisztán elektromos kisbuszt.

Hirdetés

Az ötlet maga nem rossz, hiszen az ötajtós, a Golf-osztályban vitézkedő Leafből már több mint 142 ezer szaladgál világszerte, így a Nissan magasan a villanyautók piacvezetője. Ezért is gondolták úgy, hogy bővítik a kínálatot, mégpedig egy furgonból kialakított minibusszal. Sok pozitívuma van a Nissan e-NV200 Combinak, mind között az egyik legjobb, hogy egyelőre ingyen lehet tölteni itthon. Tehát, ha megveszünk egy ilyen autót, csak akkor van költségünk, ha otthon a garázsban dugjuk az áramkörre. Persze költségek azért ennél is vannak, olykor venni kell bele ablakmosó folyadékot, fékbetét is kell rajta cserélni, és a kötelező biztosítást sem úszhatjuk meg. Több nyugat-európai nagyvárosban is ingyen parkolhatnak az elektromos autók, és a buszsávot is használhatják. A kormányok és városok ezzel is ösztönözni akarják az embereket, hogy erre a tiszta hajtásra váltsanak. Nálunk még csak szavakkal támogatják a jövő autóját.

A Nissan legújabb e-mobilja nem az a meglátni és megszeretni típus. Az NV200-as világautóból kialakított elektromos jármű hórihorgas, keskeny karosszériáját nem pont az európai ízléshez igazították, sokkal inkább az ázsiaihoz. Cseppet sem szép autó, de ennek a modellnek nem is a külseje a lényeg, nem azzal fog vevőket nyerni, ezt biztosan kijelenthetjük. Konkurencia nélkül a Nissan e-NV200 tulajdonképpen egyedülálló autó. Mert bár elektromos teherautót a Nissanon kívül árul a Citroën/Peugeot páros is, kisbuszt csak a japán cég. Amúgy elsőre fel sem tűnik, hogy az e-NV200 16 centivel hosszabb és valamivel szélesebb is, mint az alapváltozat. Mások a fényszórók, és más a hűtőmaszk is, ahol tulajdonképpen a töltést végezzük. Szóval, ez nem egy szimpla elektromossá alakított NV200. A lemezek alatt is vannak változások, a Leaftől származik a futómű, így a kerekek 14 helyett 15 colosak, a nyomtáv elöl 4, hátul 2 centivel nagyobb.
Az már kívülről is látszik, hogy szorongani még telt háznál sem kell ebben a kocsiban, a láb- és a fejtér hatalmas mindenhol. A beszállás roppant egyszerű és kényelmes. A hátsó tolóajtós megoldás előnye, ha valaki nagyon ránk áll, akkor azon át könnyebb bejutni, és az első ülések között előre lehet lépni. A hátsó utasoknak erősen tankérzést adnak a mezei változatnál sokkal kisebb fekete keretes, lőrésszerű, elhúzható oldalablakok. De ezen kívül más is csorbítja a komfortérzetet. Az utastér meglehetősen puritán, haszonjárművesen olcsó hatású, kemény és strapabíró műanyagokból készült. Valamelyest azért javítja a kéttónusú műszerfal sivár összhatását a középkonzol zongoralakk betéte és fémes kerete. Az is az autó hiányossága, hogy hátul az ajtókban nincs hangszóró. Mondhatják persze, ez nem tragédia. Tényleg nem az, de tízmillió feletti árért azért ennél többet várhat el a vevő. Szerencsére azért vannak benne jó megoldások is. Tolatáskor az érintőképernyős központi kijelzőn jelenik meg a 360 fokban látó kamerakép. A navigációval együtt jár a CarWings rendszer , amely folyamatosan mutatja, hol tudunk a közelben akkumulátort tölteni. Hasznos kellék az is, hogy térképen láthatjuk, meddig merészkedhetünk el az aktuális töltöttségi állapottal. A digitális műszerfalon óriási számok írják az aktuális tempót, kisebbek a megtehető távolságot. Amúgy ebben az autóban minden elektromos szerkezet a hatótáv ellensége. A rádió vagy a fényszóró ugyan sokat nem vesz el, de a klíma, a hűtés-fűtés legalább húsz kilométerrel megrövidíti a haladásunkat. Észnél kell lenni, mit és menyit használunk ebben a kocsiban.
Gombnyomásra indul, és némileg veszélyes a mindennapi közlekedésben, hogy nincs hangja. Teljesen töltött állapotban 148 kilométert ír a komputer, de ez túlzó ígéret, a valóságban azért ez sajnos jóval kevesebb, nagyjából csak 100-110 kilométer. A Nissan e-NV200 -ban a Leaf továbbfejlesztett hajtáslánca található, de 7,5 kilóval könnyebb akkumulátorral. Gyorstöltővel egy óra alatt telenyomhatjuk a buszt, otthon, a konnektorból úgy nyolc-tíz órát vesz igénybe. Ha az utóbbit választjuk, akkor körülbelül 7-800 forintnyi áram árából elmehetünk 100 kilométert. Tehát két liter benzin árából kijövünk. A kisbuszt váltóáramú szinkronmotor hajtja, amely 109 lóerő (80 kW) teljesítményű, ez nem tűnik kiugrónak, de a 254 Nm-es azonnali nyomaték azért már jól hangzik. És jól is megy, váltani nem kell, egyetlen fokozat van az erőátvitelben. Úgy tudunk gyorsulni vele, mintha trolin nyomják a gázpedált. Rendesen visszavesz a nyomatékból, ha bekapcsoljuk az Eco-programot, cserébe viszont nagyobb lesz a hatótávolság. A városi közlekedésben korrekt ajánlat ez a gazdaságos, takarékosabb üzemmód. Nagyon egyszerűen vezethető ez az elektromos kisbusz. Sebességi rekordra ne vállalkozzunk autópályán, mert jó, ha maximum 135 km/órás végsebességre képes. Érdekes módon országúton többet fogyaszt, egyenletes 90-es tempónál is sokkal jobban csökken a hatótáv, mint a városi forgalomban. De hát alapvetően ez városi autó.
És hát, akkor a lényeg, hisz a matekon sok múlik. Nos, a Nissan e-NV200 nagyjából kétszer annyiba kerül, mint a sima dízelmotoros változat. Ez úgy tízmillió forint, az meg csak hat. Némi túlzással, úgy negyedszázadig autózhatunk az 5,5 literes gázolajfogyasztással, míg elpöfékeljük az elektromos kisbusz árát. Ugyanakkor a nagy, kényelmes e-NV200 nem sokkal kerül többe, mint a Leaf. Talán ez a jövő, de egyelőre a távoli, árammal járni meggyőződésből érdemes – már aki megengedheti magának. Tény, korszakalkotó jármű, és ilyen autója sokáig keveseknek lesz, még a Ferrarinál is nagyobb ritkaság, bár ez után nem fognak annyian megfordulni.

Műszaki adatok
Motor: Villanymotor
Teljesítmény: 109 LE, 254 Nm
Végsebesség: 123 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 14,0 s
Átlagfogyasztás: 14,4 kwH/100 km
Alapár: 8 300 000 Ft
Tesztautó ára: 10 761 000Ft

Külső: 3
Belső: 3
Ár/érték: 4
Előny/hátrány
+ Erős motor, jó gyorsulás, füstmentes üzemmód, ingyenes töltési lehetőségek, gigantikus csomagtér, tágas utastér
- Olcsó hatású műszerfal, belül műanyagtenger, rázós futómű, kis hátsó ablakok,

Utoljára frissítve: 2015. november 22., vasárnap 10:18
Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!