A+ A A-

Harciasabb harmadik generáció – Skoda Fabia 1.2 TSI 90 LE Ambition

A Skoda egyik legfontosabb modellje a Skoda Fabia, amely a harmadik generációjába lépett. Merevebb, harciasabb, szögletesebb lett, kicsit, mintha baltával faragták volna.

Az azért nem rossz, hogy összesen 125 féle színkombináció érhető el, attól függően, hogy milyen színű a karosszériája, a teteje, illetve a felnijei. Nem vitás, az Octavia mellett a Fabia a Skoda legfontosabb modellje. Épp ezért cseppet sem mindegy, hogyan néz ki az aktuális típus, és mennyire sikeres. Az első két generáció abszolút bejött, talán még jobban is teljesített, mint azt várták. A harmadik sorozat nem lett olyan csinos, mint a korábbi kettő. Divat most a szögletes design, de ez túlságosan olyan, mintha baltával faragták volna a formáját. Az elődökhöz képest jóval harciasabb, szigorúbb az új Fabia orra és a stílusa, eltűnt belőle a kecsesség, a finomság, a szerethetőség. Azért van egy-két érdekes megoldása ennek is, mint például az élesen kicsípett oldalvonal, vagy a sötéttel kihúzott hátsó lámpa. A motorháztető közepén végigfutó íveknek élesebb karakterük lett. Az összkép arányos, de nem szép, ráadásul ebben a metálszürke színben még jellegtelenebb. Azért fokozhatjuk a látványt az eltérő fényezés és a tető színében. A cseh sikermodell összesen 125 féle színkombinációban rakható össze, attól függően, hogy milyen színű a karosszériája, a teteje, valamint a felnijei. Annyira ugyan nem variálható, mint a Fiat 500, a Mini vagy a Renault Clio, de azért a kategória átlagánál jobban személyre szabható. Az új Fabia hosszban és magasságban némileg rövidebb és alacsonyabb lett, szélességben viszont 9 cm-rel nőtt, ami jelentős változás, és ezt a bennülők nagyra értékelik.  

Hirdetés

A múló idő a fejlődés motorja, az új Skoda Fabia esetében azonban ez nem látszik. Az előd ugyanis minőségibb volt belül, mint ez. Már az első sorozatban is gumis volt a műszerfal felső része, a másodiknak meg még jobb, szivacsos. Ám ennél valamiért elfelejtették ezt a csehek, és bármennyire sem szokta naponta fogdosni az ember a konzolt, a komfortérzetet mégis nagy mértékben tudja javítani. Ezek a kemény, sötétszürke anyagok elveszik az ember életkedvét. A műszerfal formája nem túl bonyolult, de azért látszik, hogy hozzáértő szakik tervezték, rajzolták, alaposan végig lett gondolva. A német autókra oly jellemző jó összeszerelést, masszivitást ebben a kocsiban is érezhetjük, s tartósnak ígérkezik az új Fabia is. Ám a minőségérzet az már inkább a Daciához áll közelebb, mintsem a feljebb lévő ellenfelekhez. Érdekes ez, és nehezen magyarázható. Az ülések is meglehetősen szegényesek, gyenge tömésűek, a szövet pedig olcsónak és kevésbé strapabírónak tűnik. Ugyanakkor pár jópofaság is jutott az utastérbe. Az első ülések alatt fedeles fiókokat találunk, kis kuka került az ajtóbelsőbe a jobb első utasnak, az egyik pohártartóba gumibetétes telefontartó van, a csomagtartóban íves térelválasztót találunk, a tanksapka alatt pedig, mint a Rapidban is, ott a zöld jégkaparó. Amúgy a táskákat, bőröndöket ebben az osztályban tágasnak számító, 330 literes térbe pakolhatjuk. Ez az elődjénél 15 literrel nagyobb, a hátsó üléstámlákat lehajtva pedig 1150 literre bővíthető. A padló szintkülönbsége némileg korlátozhatja a pakolhatóságot. A helykínálat elöl normális, a gondok inkább hátul jönnek elő. A tér eléggé passzentos, a szélesebb kabin javít azért a komfortérzeten. Ugyanakkor igaz az is, hogy semmivel sem kisebb a tér, mint ami a kompakt kategóriában megszokott.
Kis autóhoz kis motor alapon, az 1.2 TSI négyhengeres, 90 lóerős turbómotor abszolút elegendő az 1109 kilós Skoda Fabiához. Az ereje persze akkor jön elő, amikor a turbó is elkezd dolgozni, de vagánykodni azért ne kezdjünk vele a lámpánál. Egyébként van még ennél egy erősebb kivitel, a szintén 1,2-es 110 lóerős, de városba a kisebb is tökéletesen elég. Olyan finomságok is vannak benne alapáron, mint a stop-start rendszer, a menetstabilizáló elektronika, vagy a defektre figyelmeztető jelzés, ha ezt esetleg nem éreznénk. Vezetni amúgy egyszerű és kényelmes ezt a Skodát is. A kormányzás az elektromos szervóval könnyű és pontos. A váltó könnyen jár, igaz, kicsit hosszú úton és picit lötyögős, a megvezetése viszont megfelelő. Ugyanakkor az öt fokozat kevés, mert már hatvan km/óra előtt kéri az ötödiket a kapcsolásra figyelmeztető jelzéssel. Szóval autópályán igencsak elkelne a hatodik, amit csak a 110 lóerősben találunk, de a fogyasztás azért így sem rossz. Persze, ha lenne még egy sebesség, akkor akár még hat liter alá is levihető lenne az átlag.
A Skodának nagyon fontos, hogy a Fabia jól fogyjon. És ha abból indulunk ki, hogy az első két generáció sikeres volt a magyar vásárlók körében, akkor azt mondhatjuk, ez remek alapról startol. Ugyan ez valamivel merevebb, kockább forma, mint a jóval kecsesebb elődje volt, de nem csupán a külső számít egy gépkocsi megvásárlásakor. Elméletileg népautóról van szó, így nagyon fontos az ár is, és ez már inkább lehet elbizonytalanító tényező, mint a design. A közepes felszereltségű Ambition például 4 millió forintba kerül, ami túlzó árnak tűnik. Ennyiért már egy osztállyal feljebb, magasabb színvonalon is találunk kocsit akciósan, a légkondis Kia Cee'det például 4 millióért hazavihetjük. Szóval egyelőre túlárazott a Skoda legújabb büszkesége. Azért alkudni mindenhol lehet, és amit elvárunk egy cseh gyártású VW-csoportos terméktől, azt simán hozza az új Skoda Fabia.

Műszaki adatok
Motor: 1197 cm3
Teljesítmény: 90 LE, 160 Nm
Végsebesség: 182 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,9 s
Vegyes fogyasztás: 6,2 l/100 km
Alapár: 2 699 300 Ft
Tesztautó ára: 3 958 820 Ft

Külső: 3
Belső: 3
Ár/érték: 3
Előny/hátrány
+ Jó turbómotor, elöl tágas
- Olcsó utastéri anyagok, nagy étvágy, magas ár, nagy sebességnél labilis úttartás

Utoljára frissítve: 2015. november 22., vasárnap 10:20
Értékelés:
(11 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!