A+ A A-

Mercedes-Benz B 200 CDI 4Matic - Az Alföld egyterűje

Rohan az idő, és már a ráncfelvarrott Mercedes B-osztályt gyártják a 2012-ben nyitott kecskeméti gyárban.

A megújult modell jó, kényelmes, minőségi kocsi, és tulajdonképpen a kompakt méretű prémium egyterűek között csak egy ellenfele van, a BMW. A számokkal nehéz vitába szállni, márpedig ezek alapján a B-osztály valódi sikermodell. Négy év alatt már 400 ezer példányban fogyott a részben Kecskeméten is gyártott második nemzedékből. Igaz, aki kompakt méretű prémium buszlimuzint szeretne, sok választása nincs, a Mercedes modelljén kívül veheti még a hasonló méretű és koncepciójú BMW 2 Active Tourert. Vagy esetleg az olcsóbb, de a luxusmárkák minőségi szintjét elérő Volkswagen Golf Sportsvant. Ezzel nagyjából ki is fújt ez a kínálat. Persze mondhatják, ilyen csekély ellenszélben nem kunszt nagyot ugrani. De természetesen ez így nem igaz. Nagy energiák rezonálnak az emberben, amikor ránéz, de ha az autó nem lenne jó, a kutya sem venné, márpedig a B-osztály sikermodell. Ráadásul a tavaly felfrissített sorozat sűrített földgáz-üzemű és elektromos hajtású változattal egészült ki. Ez az egyterű szépségben és stílusosságban messze elmarad a testvéreitől, a Mercedesektől megszokott sportosságból vajmi kevés szorult bele. Jellegtelennek vagy unalmasnak azért mégsem mondanánk, és ebben segített a tavalyi frissítés a modellciklus közepén. A stuttgarti mérnökök kicsit átrajzolták a B-osztály ábrázatát, a márka mai stílusához igazították. Más a lökhárító, új, igazi mercis lett a majdnem függőleges hűtőrács. De a legmarkánsabb, legfeltűnőbb változás az immár főfényszóróba integrált menetjelző LED-csík. A nappali menetfény korábban a lökhárító alsó részén volt, mostantól azonban beköltözött a lámpákba. Ráadásul plusz 350 ezer forintért már nem csak ez a látványos csík, hanem az egész fényszóró is rendelhető LED-technikával. Ez jó dolog, a tesztautónkban is ilyen volt, sokat segített a látótávolság jobbá tételében, de azt nehéz megítélni, hogy meg is éri-e az árát.

Hirdetés

A legózásban már jók vagyunk, a Kecskeméten összeszelet Merci precíz szerkezet, nehéz rajta hibát találni, mármint minőségellenőrzési szempontból. A németek a fejlett technikát maradéktalanul telepítették az alföldi városba. A B-osztályban a márkához méltó belső minőséggel találkozunk. Apró finomításokkal tették még kényelmesebbé, kellemesebbé a B-osztállyal az utazást. Ebben a Mercedesbe eddig csak a beszállás ment kulcs nélkül, most már az indításhoz sem kell elővenni, ha megrendeljük bele a Keyless Go-t. A műszerfal tetején trónol a németek táblagépre hajazó központi kijelzője, amelynek valamelyest nőtt a mérete. A kokpittől látványosan elkülönülő képernyő 7, felárért (60 ezer Ft) 8 col átmérőjű. Navigálni, irányítani az ülések közé helyezett tekerentyűvel lehet. A képe gyönyörű, kristálytiszta, igazán éles, pont olyan, amilyet prémiummárkától elvár az ember. És sokkal ésszerűbben is értelmezhetőbben működik, mint a BMW iDrive-ja. Ezen sokat segítenek a középkonzolra tett kiegészítőgombok. A műszerfal jól áttekinthető és logikus, megmaradt a teljes numerikus billentyűzet.
A családbarát Mercedesbe könnyű a ki- és beszállás a magasabb üléspozíciónak köszönhetően. Az egyterű-vásárlók ezt szeretik, no és a nagy teret. A csomagtartó alaphelyzetben 488 literes, a hátsó ülések előbbre tolása után 666-ra növelhető, a teljes bővítés után pedig 1545 literesre. A belső – ahogy azt egy ilyen autótól elvárhatjuk – igazán szellős a B-osztályban. A kompakt Merciben hátul is kényelmesen utazhatnak a felnőttek. A helyi gyártáson túl talán a tágas utastérnek is köszönhető, hogy az idén tavasszal még a magyar rendőrség is vásárolt a B-osztályból 225 darabot 184 lóerős benzinmotorral, összkerékhajtással és automataváltóval. Nálunk nem ez járt, hanem a 136 lóerős, automata, B 200 CDI 4Matic dízel. Ennek több mint félmillióval drágább az ára, mint a rendőrautóé. Így, hogy a hazai gyártás miatt szinte elkerülhetetlen volt a megvásárlásuk, ésszerű választás volt az is, ez meg pláne az, aki ilyet szeretne. Mármint, ha a vezethetőséget és a gazdaságosságot tekintjük. Az árban már nem annyira, mert bármennyire is precíz darab, ahhoz képest rengeteg pénzt kell kifizetni érte.
A Merciknek már évtizedek óta szenzációs a futóművük, és a silány magyar utak tökéletesek arra, hogy ezt megtapasztaljuk. A tesztautóba szerelt komfort elnevezésű futómű tagadhatatlan erénye a pihe-puha siklás. A kocsi útfekvése a magas karosszéria ellenére is stabil. A 4Matic összkerékhajtás automatikus, szükség esetén beveszi a hátsó tengelyt, ha az első elveszíti a tapadást. Nagyvárosi használat során hónapokat lehet elautózni vele anélkül, hogy bekapcsolna a hátsó hajtás. Ugyanakkor megfontolandó, hogy ezt válasszuk-e, mivel a bő egymilliós felár a fronthajtásos 200 CDI-vel szemben nem kevés. Azon viszont ne agyaljunk, hogy ezzel a dízellel válasszuk-e a B-osztályunkat, mert jól fogyaszt, városban is csak 5-6 liter között. Bár a 2,1 literes motor már nem éppen mai darab, de nem ez a kocsi gyenge pontja, hanem sokkal inkább a lassú váltó. A 136 lóerő nem sok, de a 300 Nm-es nyomaték azért már meggyőzőbb. Az 1,5 tonnás tömeg és a kiábrándító duplakuplungos automataváltó rendesen visszafogja a jármű dinamikáját. Álló helyzetből hihetetlenül lassan találja meg az 1-es fokozatot, ezért ösztönösen még jobban nyomjuk a gázt, amitől viszont bakkecske módjára ugrik meg a Merci, ha végre nekiindul. Ha jót akarunk, ne ezzel válasszuk, mert a váltó körülményes és lassú.
Az Alföld családi egyterűjének kifogástalan az utastere, minőségben és a kényelemben a nagyobb Mercedesek színvonalát hozza, akárcsak a komfortos rugózásban. No és persze árban is, de ezen nem lepődik meg senki.

Műszaki adatok
Motor: 2143 cm3
Teljesítmény: 136 LE, 300 Nm
Végsebesség: 207 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,8 s
Vegyes fogyasztás: 5,6 l/100 km
Alapár: 7 648 170 Ft
Tesztautó ára: 13 700 000 Ft

Külső: 3
Belső: 4
Ár/érték: 2

Előny/hátrány
+ Jó fogyasztás, kiváló minőség, kényelmes belső
- Eltúlzott ár, körülményes és lassú váltó

 

Utoljára frissítve: 2016. január 13., szerda 15:29
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!