A+ A A-

Ismét sínen az M VIII-as motorkocsi

Nosztalgia szombatok a  gödöllői HÉV vonalán Nosztalgia szombatok a gödöllői HÉV vonalán

A nagy sikerrel közlekedő nosztalgiajárataink kínálata 2013-ban tovább bővül:  az M VIII-as motorkocsi visszatért a gödöllői vonalra, így februárban minden szomba­ton utazhatnak vele a nosztalgiázni vágyók!

Az M VIII-as sorozatú, 251-es pályaszámú, távkapcsolású motorkocsit a Dunakeszi Vagongyár gyártotta 1952-ben, a Budapesti Helyi Érdekű Vasút megrendelésére. Mivel 1952. január 1-től a HÉV vonalak üzemeltetését a Magyar Államva­sutakra bízták, az elkészült 14 darab M VIII-as sorozatú motorkocsit az BHÉV helyett már a MÁV-BEV vehette át, majd 1958-ban került vissza az újra önálló BHÉV-hez.

Hirdetés
A járműveket eredetileg a csepeli gyorsvasútra szánták, azonban a csepeli vonal megnyitásához képest bő egy évvel később érkeztek meg, így Gödöllő és a főváros között jelentek meg, később pedig a ráckevei vonalon is feltűntek – közel négy évtizedig.
 A motorkocsik 1991-ben búcsúztak a helyiérdekű vasút vágányairól, a 251-es pályaszámú motorkocsi – felújítása után – előbb nosztalgiavonatként közle­ke­dett, majd a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum megbecsült darabja lett. Hosszú szünet után az M VIII-as sorozatú, 251-es pályaszámú motorkocsi ismét forgalomba áll! A BKV ugyanis felújította az eddig a múzeumban árválkodó járművet – hiszen tavaly ünnepeltük a budapesti helyérdekű vasúti közlekedés megindulásának 125. évfordulóját –, így idén rendszeresen utazhatnak rajta.
 A felújított motorkocsi februárban minden szombaton nosztalgiavonatként közlekedik a H8-as hév vonalán. A járat nosztalgia díjszabás szerint vehető igénybe: Kerepesig 500, Gödöllőig 1000 forint értékű nosztalgiajegyet kell váltani.

Hirdetés
Utoljára frissítve: 2013. február 06., szerda 10:32
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!