A+ A A-

Száz éve süllyedt el a Titanic

Kalapács alá kerül közel 200 emléktárgy a Titanciból Kalapács alá kerül közel 200 emléktárgy a Titanciból

 Tragédiák centenáriumára emlékezni nem felemelő dolog, ám a Titanic nemcsak egy szerencsétlenül járt luxushajó volt, hanem korának technikai vívmánya is, ami még ma is nagy érdeklődésre tart számot. 

 

Pontosan száz éve, 1912. április 15-én történt, amikor szerencsétlen történések összjátéka odáig vezetett, hogy elsüllyedt az elsüllyeszthetetlennek hitt gigantikus gőzös. Világszerte sokféleképpen emlékeznek meg a világ leghíresebb, legnagyobb és legelegánsabb óceánjárójáról. 

A régi belfasti hajógyár területén – ahol annak idején a Titanicot építették – március 31-én megnyitotta kapuit az óceánjáró történetét egészen a tervezéstől az elsüllyedéséig bemutató múzeum, ami a világ legnagyobb Titanic-látogatóközpontja.  Az impozáns épület négy hajóorrot ábrázol, melyek megegyeznek az eredeti Titanic hajóorrának méretével.  Az északír fővárosban található hat szintes múzeum ugyan egyetlenegy eredeti relikviát sem mutat be, ám minden tárgyat az eredeti alapján újragyártottak, így megtekinthető milyen is lehetett az élet a fedélzeten. Különféle speciális effektek segítenek abban, hogy a látogató ne csak lássa, hanem érezze is, hogy egy másik világban van. S hogy a látogatók a tragédia borzalmait is átélhessék, a hajótörést bemutató teremben a hőmérséklet jelentősen lecsökken, majd kezdetét veszi a rémület. Ha Belfastba nem is tudunk mostanában eljutni, hogy megéljük a Titanic legendáját, elég beülnünk a legközelebbi moziba, ahol április 10-én indul útjára a Titanic. James Cameron 11 Oscar-díjjal jutalmazott 1997-ben bemutatott filmje a csúcstechnológiának köszönhetően a Titanic 100. évfordulója alkalmából újjászületik, így a nézők már három dimenzióban izgulhatják végig a látványos és romantikus filmet a széles vásznon. A National Geographic áprilisi száma és méltó módon emlékezik meg az óceánjáróról. Ebben a számban jelennek meg azok a különleges - minden eddiginél élesebb és nagyobb felbontású - fotók, amiket három speciális robot segítségével készítettek arról a 38 nkm-es tengerfenék-területről, ahol a száz éve elsüllyedt Titanic roncsai fekszenek. 

Kilenc hónapja szervezik Amherstiben azt az aukciót, melynek során április 15. és 26. között kalapács alá kerül közel 200 emléktárgy a Titanciból. Az árverés egyik fénypontja Wallace Hartley, a Titanic zenekarának vezetője által írt levél. A fejléces papírra írt levelet a zenész a szüleinek írta a Titanic elsüllyedése előtt pár nappal, melyben az óceánjárót „kitűnő hajóként” emlegeti. Az aukciós ház kb. 150 ezer dollárt (kb. 33.300.000 Ft) vár a különleges relikviáért. A levél maga Hartley személye miatt is ilyen értékes, hiszen a túlélők visszaemlékezései szerint a Hartley által vezetett zenekar egészen végig játszott az első osztály fedélzetén a menekülő vagy éppen hullámsírba tartó utasoknak.  

 
Utoljára frissítve: 2012. április 19., csütörtök 14:57
Értékelés:
(4 szavazat)
Tovább a kategóriában: Ki a legszebb a világon? »
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!