A+ A A-

Ki a legszebb a világon?

2-es villamos vonal   2-es villamos vonal

Tükröm, türköm mondd meg nékem melyik a legszebb villamos vonal a világon? Ezt a kérdést a gonosz királyné helyett a National Geographic tette fel a közelmúltban. Hazafias elfogultsággal számunkra minden bizonnyal valamelyik hazai villamos út vitte volna a pálmát, de a National Geographic is előkelő helyet ítélt egy pesti vonalnak.

A 2-es vonalon naponta utazó budapestieknek megszokott látvány a turisztikai látványosságok hosszú sora, ami a pesti Duna-parton fogadja az utazót, de próbálják egyszer végigcsodálni a látványt turista szemmel! Valóban lélegzetelállító! Nem véletlen, hogy a legszebb lisszaboni, amszterdami és berlini villamos vonalat megelőzve a 7. helyet szavazta meg nekünk a társaság, ami az „Életre szóló utazások” c. könyvben jelentet meg. Ráadásul csak amerikai, ausztrál és ázsiai vonalak előzik meg a pestit, tehát a legszebb európai villamos vonallal a mi kis országunk büszkélkedhet.
A kettes villamos 1911 októberétől járja a várost. Igaz a most szinte nyílegyenesen a Duna-parton közlekedő vonal akkor még teljesen más útvonalon, a Népszínház utcából indulva a Nagykörutat átszelve kanyargott a kis belvárosi utcákon, majd átkelt a Rákóczi úton, a Király utcán át a Nagymező utcán haladva jutott a Szabadság téri végállomásra. 1941-ben a jobb oldali közlekedésre való áttéréskor ideiglenesen szüneteltették a járatot, ám ez a szüneteltetés egyben a végleges megszüntetést jelentette, hamarosan felszedték a síneket, és a környékről örökre eltűnt a villamos. Budapest azonban nem maradt sokáig 2-es villamos nélkül, 1943-ban a pesti rakparton elindult az új 2-es villamos. Kisebb vonal átalakítást követően és az 1944-es két év szünet után a vonal a pesti felső rakparton halad a Jászai Mari térről indulva, s a Kossuth teret elhagyva ér ki a Duna-partra, majd a Lánchíd alatt átbújva jut el a Duna-korzóra. Ez a vonal mindig kirakatban volt, itt mutatkozott be 1956-ban az UV villamos (és itt is köszöntünk el tőle 2006-ban) és a Ganz villamos is, mely utóbbi négy évtizede rója a síneket a vonalon.
Akár napközben, akár sötétedés után, ezen a vonalon mindig egyedülálló látvány tárul az utazó szeme elé, hisz közvetlen közelről csodálhatja meg a magyar Parlament egyedülálló épületét, a Duna-korzót és a pesti szállodasort, valamint a folyó vizében tükröződő csodálatos budai panorámát, a Halász-bástyával, a Mátyás templommal és a Budai Várral. Lassan itt a december, advent időszaka, amikor is a karácsonyi villamos csillogó fényruhába öltöztetett, feldíszített kocsijai visznek melegséget a hideg, szürke hétköznapokba az utazók legnagyobb örömére.

Utoljára frissítve: 2012. november 06., kedd 15:16
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!