A+ A A-

Száz éves a Chevrolet „Csokornyakkendő”!

Idén száz éves a Chevrolet világszerte ismert Csokornyakkendője. Annak ellenére, hogy eredetét a titok leple fedi, idén is 25 új autótípus indul vele új utakra, szerte a földkerekségen

 1913-ban a Chevrolet társalapítója, William C. Durant vezette be a jellegzetes Chevy emblémát az 1914-es Chevrolet H-2 Royal Mail és H-4 Baby Grand modellek orrán. Az időközben lepergett évszázad alatt 215 millió Chevrolet viselte, amelyek közül 60 millió mindmáig fut. 140 országban 6,39 másodpercenként vesznek egy Chevroletet az emberek, és a márka épp tavaly állított fel új féléves értékesítési rekordot, 2.5 millió darabbal. A Csokornyakkendő centenáriumát új típusok megjelenése kíséri, mint a Cruze Clean Turbo Diesel kompakt kocsi az Egyesült Államokban, vagy a kis Trax SUV negyven országban.
“A Chevrolet Csokornyakkendőt az egész világon felismerik, mint az amerikai alkotóerő szinonimáját,” mondta a Chevrolet marke­ting­vezetője, Tim Mahoney. “Akár súlyos terheket szállítson valaki sziklás terepen egy platós Silveradóval, vagy városban ingázzon egy Spark EV-vel, útján a Chevrolet Csokornyakkendőt követi.”
Ugyan száz esztendeje szerepel már a Csokornyakkendő, eredetét homály fedi. Mesélik, hogy Durantnek megtetszett egy plakát a párizsi szállójában, de azt is, hogy egy újsághirdetés tűnt fel neki, amikor Hot Springsben vakációzott.
Durant özvegye és lánya más-más magyarázatot ismer.
Margery Durant azt írja az 1929-es kiadású My Father könyvében, hogy az étkezőasztalnál Durant időnként emblématerveket firkálgatott egy darab papírra. "Azt hiszem, egy este a leves és a sült csirke között vázolta fel azt, amit mindmáig használnak a Chevroleteken."
Egy 1968-as intejúban viszont azt mondta az özvegy, Catherine, hogy a Csokornyakkendő 1912-es nyaraláskor, Hot Springsben pattant ki férje fejéből. Szállodai szobájában újságot olvasgatva Durant meglátott egy rajzot, és felkiáltott: “Azt hiszem, ez nagyon jó embléma lenne a Chevroletnek.” Durant asszony sajnos sosem tisztázta, milyen motívum volt az, és mire használták.
Ez a hírmorzsa azonban arra ösztönözte Ken Kaufmannt, a The Chevrolet Review történészét és szerkesztőjét, hogy utánajárjon valódiságának. Kiderítette, hogy az atlantai The Constitution újság 1911. november 12.-i számában megjelent a Southern Compressed Coal Company “Coalettes” fantázianevű brikettjénak a hirdetése. A benne látható Coalettes logó ferdített nyakkendő-formát mutatott, nagyon hasonlót a Chevrolet későbbi ikonjához.
Ugyanez – vagy hozzá hasonló – került Durant és felesége szeme elé egy évvel később, és pár állammal északabbra? A lap, amelyet Kaufmann talált, mindössze kilenc nappal a Chevrolet Motor Co bejegyzése után jelent meg.
A Chevrolet Csokornyakkendőt első ízben a Washington Post 1913. október 2.-i számában alkalmazták, fölötte a „Keresd ezt az emblémát” felirattal.
Az 1911-ben Detroitben alapított Chevrolet a világ negyedik legnagyobb autómárkája, évente közel ötmillió személy- és kisteherautót ad el több mint 140 országban. A Chevrolet takarékos fogyasztású, élénk autóira kifejező design, kiváló minőség és a Chevrolet MyLink intelligens kapcsolattartás jellemző. Európai választékának tagjai a Spark és az Aveo városi autó, a Trax kis SUV, a kompakt Cruze, az Orlando családi nagyterű kocsi, a Captiva kompakt SUV, a Malibu középkategóriájú szedán, a legendás Camaro és Corvette sportkocsik, valamint a kiterjesztett hatótávú Volt villanyautó.

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!