A+ A A-

A világ legnagyobb épülete - Boeing sztori

A világ legnagyobb épületei mi más célt is szolgálhatnának, minthogy hatalmas dolgok szülessenek bennük. A Boeing Everett-i hangárja négyszáz négyzetkilométeres alapterületével és sokemeletes magasságával a világ legnagyobb épületének számít, ahonnan számtalan szárnyas indult már világkörüli útjára. Persze William Edward Boeing cége közel sem ilyen nagyszabásúan indult...

 William Boeing 35 éves volt, amikor 1916-ban Conrad Westervelt, amerikai tengerésztiszttel együtt kifejlesztette első repülőgépét, a B&W Seaplane névre keresztelt kétüléses hidroplánt. Boeing és Westervelt ennek a gyártására alapította meg Pacific Aero Products cégét, amit egy évvel később Boeing Airlplane Company-ra neveztek át. Persze az 1910-es években még nem utasszállító gépekben gondolkoztak, hiszen ki sejtette volna akkoriban, hogy a repülés, mint közlekedési forma ilyen népszerű lesz a világon. A cég első megrendelője az amerikai hadsereg volt, Boeing a haditengerészetnek épített kiképzőgépeket. A II. világháború jót tett az üzletnek, a cég sorra gyártotta a B-17-eseket, azaz a „repülő erőd" bombázókat, amiket minden fronton bevetettek és a négymotoros bombázókat a B-29-eseket. A cég a hatalmas Seattle-i üzemét a háború alatt ügyesen álcázta. A csarnok tetejére egy megtévesztő, békés kertvárost ábrázoló festés került, amivel elkerülték a gyár lebombázását. A katonai megrendelések a háború végezetével visszaestek, s miután a cég átlendült az átmeneti válságon utasszállító gépek fejlesztésére és gyártására állt rá és sikert sikerre halmozott. A Boeing sokáig a világ legnagyobb repülőgyárának számított, ám mostanában ettől a címtől többször is megfosztotta az Airbus. A Boeing jó ideje fogalom, s hiába is ad el egy évben több repülőgépet a francia konkurens, ebben nem fogja tudni túlszárnyalni az amerikai legendát.

Boeing 737 – A rekorder

Páratlan eladási rekorddal büszkélkedhet az 1965 óta gyártott Boeing 737-es. A közepes hatótávolságú keskenytörzsű gép minden idők legtöbbet megrendelt és legtöbbet legyártott utasszállítója. A repülőgépgyár szerint ma is, minden egyes pillanatban (tehát most is épp) több mint 1000 darab 737-es van a levegőben és öt perc alatt legalább 65 darab száll fel vagy száll le a világ különböző pontján.

Boeing 747 – Jumbo Jet

Csak egy ugrás volt a 737 után a 747, de micsoda különbség! Ez volt a világ első, szolgálatba állított széles törzsű repülőgépe. A négy hajtóműves, kétszintes felépítésű „Jumbo Jet", mely elődjénél, az addig legnagyobb 707-nél két és félszer nagyobbra sikerült a világ talán legismertebb repülőgépe. Az első Jumbo 1970-ben állt szolgálatba a Pan American és TWA légitársaságnál. Ennek a gyártására épült a hatalmas szerelőcsarnok Everettben. Becenevét nem véletlen kapta, a 747-es 37 évek keresztül volt a legtöbb utas befogadására képes repülőgép a világon. (Ezt a címet „természetesen" az Airbus (380) bitorolta el tőle 2007-ben.) A 747-es két utas osztállyal 524 fő szállítására képes.

Utoljára frissítve: 2014. február 16., vasárnap 09:09
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!