A+ A A-

A világ legszélesebb sugárútja - Argentína - Buenos Aires

Európa leghíresebb sugárútja minden bizonnyal a Champs-Elysées. A Diadalívet körülölelő közel két kilométeres utat még a XVII. században tervezték meg. Európa divat fővárosának sugárútja nem annyira méreteivel - hiszen 2x4 sávos útpályája nem tekinthető monumentálisnak - hanem pompájával, előkelő üzleteivel nyűgözi le az utazót. Aki a világ legszélesebb sugárútját keresi, tartson velünk egy virtuális utazásra és fedezze fel velünk az Avenida 9 de Julio-t, a lenyűgöző méretű városi autópályát Argentína fővárosában, Buenos Airesben!

A Champs-Elysées-vel való hasonlóság nem véletlen, hiszen az argentin főváros észak-déli sugárútját a párizsiak büszkeségéről mintázták, csak éppen dupla akkora méretben. Hosszú – huszonhárom éven keresztül tartó – építkezés előzte meg az 1960-as átadást. Az elkészült út ekkor azonban még keskenynek bizonyult, az 1980-as években bővítettek rajta, így nyerte el mai méreteit. Az irányonként legszélesebb pontján nyolcsávos autóút mellett 2-2 szervizút is helyet kapott mindkét irányban, így az autópálya teljes szélessége a 150 métert is eléri. Ilyen méretekhez még országokat átszelő európai autópályák tekintetében sem vagyunk szokva, ám a több mint 35 millió lakosú ország fővárosának szüksége is van ezekre a méretekre, hiszen óriási átmenő forgalmat bonyolít. Míg az autósok életét megkönnyíti a széles autópálya, a gyalogosok közel sem ilyen boldogok, ha az élet az út másik oldalára szólítja őket. Nincs túl sok öröm húsz sáv szélességben, perceken keresztül gyalogolni át az úton, arról nem is beszélve, hogy forgalomszervezés miatt a lámpák nem lehetnek olyan hosszú ideig zöldek, amíg a gyalogosok a teljes útpályán átérnének, ezért ki kell várniuk az összes lámpa szabad jelzését, az argentin sofőrök pedig nem a türelmükről vagy a gyalogosbarát hozzáállásukról híresek. Az iszonyatos forgalom másik nagy hátránya a fülsüketítő zaj, ami nappal a környéket uralja, éjjelre azonban szinte teljesen elcsendesedik az Avenida 9 de Julio. A sugárút nevét egyébként Argentína felszabadulásának napjáról (1816. július 9.) kapta.
A sugárút közepén egy hófehér obeliszk emelkedik a magasba. Diadalívet azért mégse építhettek, de valami monumentális kellett, így egy 70 méter magas obeliszket állítottak a kis tér közepére, ami hatásosan bontja meg az út monotonitását.

Utoljára frissítve: 2014. február 16., vasárnap 09:13
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!