A+ A A-

Kettőhússzal száguldott velünk a Porsche - Novai Gábor

Novai Gábor négy együttesben is maradandót alkotott: a Generál, a Hungária, a Dolly Roll, és a legújabb a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar.

Napjainkban az énekes-zeneszerző-bőgős-basszusgitáros azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy Marót Vikivel minél korszerűbb nótákat, korszerűbb hangszereléssel írjanak. Az újra összeállt Generál együttessel túl vannak egy tizenhárom állomásos koncert turnén, ami olyan sikeres volt, hogy nyáron folytatják.

- Mióta van jogosítványod?

- 1973-ban szereztem huszonnégy évesen. Ez olyan fontos egy zenész életében, mint az ABC megtanulása. Annak ellenére, hogy nehéz a közlekedés, hogy nehéz parkolni, de hangszerrel enélkül nem lehet megmozdulni. Ez még akkor is így van, ha egy vidéki fellépésre valaki szállítja a zenekart. Az első időben ez Ákos Istvánra, a gitárosunkra és a Fiat 500-asára hárult, de a találkozó helyre is el kellett jutni.

- Könnyen ment a vizsga?

- Esett a hó, rettenetesen csúszott az út, és a vizsgáztató nagyon félt egy kezdőtől. ABS még nem volt az autókban, és pumpálni kellett a féket. Amikor látta, hogy én ebben jó vagyok és nem került életveszélybe, nagy kő esett le a szívéről. Annyira, hogy egyből átmentem. Segített még az is, hogy bár a Generál akkor már ismert zenekar volt, rám a korábbi Rangers-ből emlékezett, és ez is jó pont volt.

- Mi volt az első autód?

- Használtan vettem egy sárga Lada 1200-t. Rögtön az első nap ezzel elvittem a feleségen és a nővérem egy próba útra, de árokba csúsztunk, ahol egy háló kerítés fogott meg minket. Esett az eső, de egy jóindulatú ember kihúzott minket, viszont az autó csapágyas lett. A motor csere 6000 Ft-ba került. 

Hirdetés

- Meddig használsz egy autót?

- Ez két évig volt meg. Aztán előre léptem, mert ugyanebből 1300-t vettem. Gyakran váltottam. Én nem luxus cikknek, hanem használati tárgynak tartom, amivel A-ból B-be el lehet jutni. Sokáig jártam egy Zastavával, ami akkoriban szinte nyugati autónak számított. Addig használtam, amíg a kuplung bowden el nem szakadt a város közepén. Ezt még aznap eladtam, és vettem egy másikat.

- Mi volt az első valóban nyugati autód?

- Egy Fiat. Az sokkal kényelmesebb volt. Aztán ehhez a típushoz elég hűséges voltam, bár volt VW Cordoba-m is. Később új autókat vettem annak ellenére, hogy azt mondják, az egy éves is ugyanolyan jó, ha vigyáznak rá. A mostanim Fiat Doblo.

- Mi a fontos egy autóban?

- Elférjen a bőgő, elférjen a család, és legyen benne erő. Ha sietek, ki tudjak lőni.

- Hogyan vezetsz?

- Nyugodt lelki állapotban jól. Turnén a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekart nyolc évig én vittem. Oda fele izgultam, hogy időben megérkezzünk, a helyszínen intéztem a technikát, játszottunk, elintéztem az adminisztrációt és jöttünk vissza. Ha egy nap volt három-négy bulink, utaztunk 800 kilométert és ideges voltam, ahogy nem szabadna vezetni. Volt egy karambolunk, amiben nem sérült meg senki, de attól kezdve nem vezettem turnén. Inkább busszal megyünk, és olyan valaki visz minket, aki a vezetésen kívül csak a technikával foglalkozik.

- Generál időben hogyan jártatok?

- Az Országos Rendező Iroda buszával és sofőrjével. Akkor még Nyíregyházára reggel 10-kor el kellett indulni. Nyugodt vezető volt, nem kellett izgulni.

- Külföldre autóval vagy repülővel mész?

- Repülővel. Nem félek. Fenyő mindig engem ültetett maga mellé, mert ő meg nagyon izgult. Volt hogy autóval mentünk Gdansk-ba. Csúszott az út, úgyhogy nagyokat kellett kerülni. Mire odaértünk, hulla fáradtak voltunk és még várt minket két fellépés, ahova újra utazni kellett. Nem én vezettem, de borzasztóan fárasztó volt.

- Mi volt a legnagyobb sebesség, amivel mentél?

- Egy Porsche-val Németországban 220-szal. Egy barátom hívott meg, hogy üljek be mellé. Gyönyörű szép volt, lobogott a hajunk, és átéreztem, hogy miért lehet ezzel csajozni.

- Nem féltél?

- Stabil volt, nagyon jól tapadt. Olyan volt, mint egy másik kocsival a hatvan, csak gyorsabban mentek a fák. Inkább kényelem szempontjából éreztem egy kicsit keménynek.

- Mit csinálsz az autóban?

- Gyakorlok, tanulom a számokat, ha egyedül vagyok, bár amikor pirosban állunk, akkor nem szoktam énekelni. Gyakran hallgatok olyan zenéket, amikhez régen nem jutottunk hozzá, és mai fiatalokat is, mert közöttük is sok jó van. Ha turnéban vagyunk, akkor a buszban van egy jó videó lejátszó és filmeket nézünk.

- Mi volt a leghosszabb táv, amit egyhuzamban levezettél?

- A családdal elmentünk Olaszországba, és vissza ugyanez.

- Szeretsz külföldön vezetni?

- Igen, mert a táblák sokkal egyértelműbbek, és jól ki vannak világítva. Itthon gyakrabban eltévedek.

- Milyen jó autóban ültél még amit vezethettél is?

- Nyugat-Berlinben a barátaimtól kaptam kölcsön egy Mercedes-t, és azzal mászkálhattam a városban. Az nagyon kényelmes volt. Igaz, hogy a kéziféket nem engedtem ki, és egy kicsit nehezen ment. Szerettem, de itthon a belvárosba nem venném meg. Ültem még BMW-ben, Chrysler-ben., Lexus-ban. Hollandiában, amíg kint voltunk Lexus-t és Mercedes kaptunk a Generállal, de vittek minket Limuzinnal is.

- Ha sok pénzed lenne, milyen autót vennél?

- Nagyon csilli-villit biztosan nem. Nem a pénzt sajnálnám, csak nem szeretném megcsonkítva látni. Összekarcolva, a visszapillantóját letörve. Ha garázsba állnék vele, akkor meg oda kéne menni, és onnan lejönni. Ez annyi idő, hogy érdemesebb tömegközlekedni.

Utoljára frissítve: 2016. február 28., vasárnap 10:12
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!