A+ A A-

Renault Espace 1.6 dCi EDC ZEN Energy

Nem túlzás azt állítani, hogy ez a legegyedibb egyterű ma a piacon. A futurisztikus Renault Espace nem is olyan mint az elődök, inkább átmenet az SUV és az egyterűek között.

Még az autóiparban jártas ember számára is némi fejtörést okoz meghatározni, hogy az új Renault Espace valójában melyik osztályba is tartozik. Valószínűleg akkor járunk a legközelebb az igazsághoz, ha azt mondjuk, ez a kocsi egyfajta átmenet az egyterű és a manapság oly népszerű sportos szabadidő-autó között. Ugyanis mindkettőből van benne valamennyi. Az emelt hasmagassággal és a hatalmas kerekekkel azt gondolnánk, terepre termett autó ez a javából, ám a látszat csal, mert ez inkább egy cseles trükk, a divathullám miatt van így, és néz ki úgy, mint egy crossover. A franciák persze nem véletlenül nyúltak ily fortélyhoz, Európában minden negyedik eladott jármű a sportos szabadidő-autók kategóriájába tartozik. Azonban arra is ügyeltek a Renault-nál, hogy az Espace azért mégiscsak maradjon meg annak, aminek anno, még a nyolcvanas években kitalálták: családi egyterűnek. A kocsi utastere ugyanis kiválóan variálható és hatalmas.
Amúgy a Renault már alkotott valami hasonlót, mint ez a kocsi, legalábbis stílusra az új Espace emlékeztet az Avantime-ra. Az ezredforduló avantgárd kupé-egyterűje nem hozta a remélt sikert, pedig nem volt rossz ötlet és rossz autó sem, valódi egyéniség volt a sok semmitmondó, szürke jármű tengerében. Ez igaz erre a nagy luxus-egyterű crossoverre is, ám nagy kérdés, hogy van-e értelme egy ilyen járműnek, no és mennyire lesz rá vevő a fogyasztói társadalom. Az idő majd megadja a választ, ám azt már most kijelenthetjük, hogy a külső senkit sem hagy hidegen. A franciák mindig is szerették a különcködést, a meghökkentő formákat.

Hirdetés
 Azt nem állítjuk, hogy mindenkinek tetszik, de a különlegességét senki sem vitatja. Már az autó mérete sem elhanyagolható, 4,86 méter hosszú, 1,89 méter széles és 1,6 magas, szóval hatalmas, mégis karcsú. Ebben talán sokat segít a sok krómhatású felület, amiből jutott bőven mindenhova. A hűtőrács kanyargó, változó szélességű peremére, a ködlámpa vaskos keretére, az oldalablakok peremére, az ajtók küszöbeihez, a hátsó rendszámtábla fölé, az összkép mégsem giccses, a díszítőelemek az elegancia határain belül maradtak. A design és a stílus csillagos ötös.
Az új Espace nemcsak kívül, belül is olyan, mint egy űrkomp. Elsőre nem is tudja, mihez nyúljon az ember high-tech hangulatában. A működés, működtetés azonban nem olyan bonyolult, mint az elsőre tűnik, bár száműzték az analóg műszereket. A legszembetűnőbb, hogy táblagépet építettek a középkonzolba. A 8,7 colos központi kijelző az agy a műszerfalban. A szerkezet jól kézre esik, gyorsan reagál, és dicsérendő, hogy a német prémiummodellekkel ellentétben a hagyományos módon, pontosabban tablet módjára, nyomógombbal is kezelhető. A klíma hőmérsékletét és legfontosabb paramétereit forgókapcsolóval szabályozhatjuk. Sajnos azonban nincs direkt gomb a rádióhoz és a navigációhoz, így azokat a menüben lapozva érhetjük el. Amúgy a menü megismerése többnapos elfoglaltságot ad a sofőrnek. Biztosan tetszeni fog az Espace-tulajdonosnak a Multi-Sense nevű rendszer, amelyben öt profil közül választhatunk, s ezek eltérő módon befolyásolják az autó működését. A 4Control például négykerék-kormányzást, a kormány rásegítését, az adaptív felfüggesztést, a motor karakterét, a váltó üzemmódját változtatja meg. Az öt alapbeállítástól függően változik a műszerfal fényjátéka, a hangulatvilágítás LED-fényszórói. A minőségérzet nem olyan ugyan, mint egy német autóban, de azért szivacspuhaságú műanyagokkal, óriási bőrrel bevont felületekkel, mutatós részletmegoldásokkal találkozunk odabenn. Kényeztetésben nem rossz ez a Renault sem, az Initiale Paris csúcsverzióban nappa bőrkárpitozást kapott vaskos, széles, fotelszerű ülésekbe huppanhatunk, és van pár mutatós részletmegoldás is. Egyterűről lévén szó, cseppet sem mellékes a variálhatóság. Nos, ebben éppoly jó az Espace, mint volt. Tisztes fej- és lábtér mindenhol, és a második sorban mindhárom ülés külön mozgatható, Isofix rögzítési ponttal szerelt, s a háttámlája dőlésszöge személyre szabható. Alapból ötszemélyes a családi Renault, 300 ezer forintba kerül a csomagtartóból kihajtható utolsó két ülés, amelyek persze nem teljes értékűek, kicsik és szűkek, inkább csak gyerekekre szabottak. Ugyanakkor még mögöttük is van némi hely, 247 liternyi a csomagoknak. Ha a szükségüléseket nem használjuk, akkor bőséges a tér, teljesen előretolt második üléssorral 719, teljesen hátrahúzottal 680 liternyi helyre pakolhatunk. Ha mindegyik ülést eltüntetjük az első sor mögött, akkor 2035 literes rakteret kapunk. Amúgy nagy ötlet, hogy ehhez a művelethez csak az érintőképernyő menüjében vagy a csomagtartóban található konzolon kell megnyomni a megfelelő gombot, és mindegyik ülés fejtámlát behúzva, sík padlót alkotva előre dől.
Számszakilag nem ígér nagy tűzijátékot az 1,6 literes dízelmotor, pláne egy ekkora monstrumnál. Ám a Renault-nál régóta mesterei ennek a dízelműfajnak, ez a 160 lóerős, 380 Newtonméteres, duplaturbós erőforrás teljesen megfelelő. Jól megoldja a feladatát, szinte már alapjárattól, 1250-es fordulatszámtól jól húz, ugyanakkor a fogyasztása sem horror. Városban 6-7 liternél nem eszik többet kulturált gázpedálhasználatnál. Ráadásul ezt az adatot a duplakuplungos, automata ECD-váltóval hozza össze az Espace. Főleg városban jelent előnyt a 4Control négykerék-kormányzás, amelynél 70 km/óra alatt a hátsó kerék az elsővel ellentétes, nagyobb sebességnél azzal megegyező irányban fordul el. Ennek köszönhetően kisebb a kocsi fordulóköre, de ami ennél lényegesebb, hogy fokozza a stabilitást.
A franciák mindig is tudták, mivel lehet meghökkenteni a népet, ami persze sokaknak nem jön be, ám aki ki akar tűnni a tömegből, azt hamar megfogja az olyan izgalmas különlegesség, mint az ötödik generációs Renault Espace. A legújabb sorozat nem lett annyira légies, mint az elődei, a buszos helyett inkább nyújtott kombis, SUV-s stílusú dominál, de hihetetlen egyéniség, amely a luxuskategóriát célozta be, noha a minőségén azért kell még itt-ott csiszolni.

Műszaki adatok
Motor: 1598 cm3
Teljesítmény: 160 LE, 380 Nm
Végsebesség: 202 km/h
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,9 s
Vegyes fogyasztás: 5,8 l/100 km
Alapár: 9 590 000 Ft
Tesztautó ára: 13 160 000 Ft

Külső: 5
Belső: 4
Ár/érték: 3
Előny/hátrány
+ Egyedi stílus, erős, csendes és takarékos dízelmotor, jól variálható utas- és csomagtér, összkerékkormányzás, kedvező fogyasztás
– Kemény futómű, pár apró illesztési hiba odabenn

Utoljára frissítve: 2016. augusztus 17., szerda 09:06
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!