A+ A A-

Roki parkolóba ne álljanak be kártya nélkül - Aranyosi Péter humorista

Aranyosi Péter Dumaszínház Aranyosi Péter Dumaszínház

Aranyosi Péter az új humorista nemzedék egyik legjobb és elismerésre méltó tagja már két önálló műsort is készített.

Az első önálló estjének az volt a címe, hogy Négybetűs szavak, és a pályakezdésről, a haknikról szólt, a második a Borsodi homályos, inkább a barátairól, Diósgyőrről és a fociról. Mivel a Dumaszínház nyáron nem szervez fellépéseket, ezért Péternek ez az idő csendesebb, aztán ősszel teljes erővel folytatódik a munka.

- Mikor kaptál jogosítványt?

- 1991 decemberében. Tizenkilenc éves voltam. Egy barátom édesapja nyitott egy autós iskolát, és minket jutányos áron elkezdett tanítani. Egy Skoda 120-on tanultam, amit egyszer szolidan összetörtem. A hatodik órán Péter bácsi azt hitte, hogy már jól vezetek, de vészfékezés helyett a gázba tapostam. Utána Kassára jártam lökhárítóért. Rövid idő alatt megismertem az összes ottani Skoda alkatrész boltot.

- Mi volt az első saját autód?

- XIX. Lajos, azaz egy 19 éves Lada. Alul lyukas volt, láttam az utat, de azzal megtanultam vezetni. Bátran mentem. Az egész kocsi nem került annyiba, mint egy prémium kategóriás autó lámpaburája. Indexeltem, és nem volt olyan vezető, aki ne engedett volna be. Féltek és rettegtek.

- Mi jött utána?

Hirdetés

- Egy három ajtós Fiat Uno, majd egy Suzuki Swift, ami sokáig megvolt. Egy literes, légkondis.

Azt utána az apósom vette meg. Ezeket az olcsóságuk miatt választottam, de az öreg kocsikat nem szeretem. Félek, hogy megvezetnek a szervizekben. Egy jó autószerelő be tudja bizonyítani, hogy véres az autó nyaka és annyit fizetek, amennyiért kétszer megvehetném a kocsit. Egyszer a 307-es lehajthatós Peugeot-nak tönkre ment a lehajtója. A szakszervizekben 380 ezerért vállalták volna, de a XVIII. kerületben egy nyeles telken egy fiatal srác hőlégfújóval 24 doboz sörért megcsinálta.

- Mivel jársz most?

- Ez egy Renault Fluence. 1.5-ös dízel, 110 lóerős, és gyönyörű. Másfél éve újonnan vettem, de már beletettem 70 ezer kilométert. A legelső új egy legendás 1100 köbcentis Fiat Seicento volt, ÁFA megfontolások miatt teherautóként levizsgáztatva. Furcsa légkondija volt. Egyszerre az autó és a légkondi nem működött. Utána jött egy Chevrolet Cruze, amit 150 ezer kilométer után úgy adtam el, hogy semmi baja nem volt. A Renault-t apukám hatására vettem. Neki hat darab volt és soha nem volt velük gond. Nálam egy Skoda Octavia-val versenyzett, de az 1,1 millióval drágább volt. Ezt pedig apám márkahűségére tekintettel szinte beszerzési áron kaptam meg. Semmi jót nem tudok róla mondani, de rosszat sem. Ami kiemelkedő, az az 5.7 literes fogyasztása, és nagyon kényelmes.

- Mivel jársz fellépésre?

- Ezzel. Éjszaka haza szoktam jönni, mert van két gyerekem.

- Hogyan vezetsz?

- Lassan. Autópályán 122-re állítom a tempomat-ot és közben szól a Depeche Mode. Két fontos dolog van, a kényelem és a magnó. Inkább fél órával előbb indulok, de nem rohanok. Városi vezetésnél fordult csak elő, hogy 50 helyett 65-tel mentem. Az én autóm nem látta a 150 feletti tartományt. Huszonöt év alatt csak kertkapuk sérültek tolatásnál. Általában betartom a szabályokat. Nekem a színpadon kell odatennem magam, nem az autópályán.

- Káromkodós vagy?

- Igen és mutogatós is. Nagyon zavar, ha valaki elfelejti az indexet. És ami ennél is jobban, ha valaki a roki parkolóba áll be kártya nélkül. Ez ellen a Dumaszínházon belül mozgalmat is indítottam. Érdekes, hogy ezt soha nem Fiat Punto-sok csinálják, hanem a prémium kategóriás fekete autók, Mercedesek, BMW-k és Audik. Ezeket én az ablakra elhelyezett rettenetes, nagy habos, csulás köpéssel figyelmeztetem és jutalmazom. Ezt a Dumaszínház női tagjai undorral fogadják, de a férfiak beszállnak. A miskolci unokatestvérem igazságérzete nálam is fejlettebb, ő ilyenkor a gyerekeit is odahívja. Egyik kollégánk szerint az autó nem érdemli meg a karcolást, de a vezetője a köpést igen. Nyugaton erre az alakult ki, hogy 300 darab, figyelmeztető papírt vízzel feltapasztanak a kocsira. Ha ez még rá is szárad, akkor rettenetesen meg kell dolgozni a lekaparásáért.

- Mi volt a legjobb autó, amiben ültél?

- Kettő is volt. Az új Skoda Superb, dízel, két literes, automata váltós és a nagy szerelmem, egy dízel Mazda 6. Mindkettőt vezethettem.

- Ha sok pénzed lenne, mit vennél?

- VW Transporter-t ággyal, beépített lapos TV-vel, kis hűtőszekrénnyel és sofőrrel.

- Mi történik, ha megállítanak a rendőrök?

- Erről szól az önálló estem egy része...

Utoljára frissítve: 2016. június 13., hétfő 17:50
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!