A+ A A-

Gördülékeny szappanbuborék – Citroen C4 Grand Picasso teszt

Citroen C4 Grand Picasso teszt Citroen C4 Grand Picasso teszt

Szintén a Citroen C4 Grand Picasso kényelemét hivatott szolgálni az erős, és viszonylag gazdaságos hatfokozatú automata váltó.

A franciák már tökélyre fejlesztették az egyterűk osztályát. A Citroen C4 Grand Picasso pedig egyik mintapéldánya kategóriájának. A kocsi formája legalább annyira különc és egyedi, mintha maga a névadó mester, Picasso rajzolta volna. Ami persze egy francia autótól, különösen a Citroentől nem is annyira meglepő. Az egykori Galliában másképp látják a világot, mint bárhol máshol. A sci-fis design cseppet sem abnormális, ráadásul jól is áll ennek a szappanbuboréknak. Ez az egyterű is kényszerűen dobozformában végződik, de azért még próbáltak csavarni egyet rajta a mérnökök. Szinte az egész hátsó felület maga a csomagtartó ajtó, amely együtt nyílik a lámpákkal, a C-alakú fényszórópár pedig kisebb műalkotás. A C4 Grand Picasso farát valamelyest összhangba hozták az orr-résszel.

Hirdetés

Az űrtechnikát idéző digitális stílus már a 80-as években beköszöntött a Citroennél, de még ma is unikumként hat az a belső, amivel a C4 Grand Picasso fogadja az embert. A legeredetibb megoldás a műszerfal közepén trónoló központi kijelző, amelynek a 12 colos képernyőjén HD felbontásban kapjuk a képet. Az egész olyan, mint egy beépített táblagép (nem is mindig engedelmeskedik az ujjak parancsának), erről vezérelhetjük a klímát vagy a rádiót is, és minden funkció, beállítás csak ezen a rendszeren keresztül érhető el. Plusz poén, hogy a mérőműszerek formáját három stílus között változtathatjuk. Okos telefonról vagy pendrive-ról háttérképeket tölthetünk fel a képernyőre. Méretét nézve egyértelmű, hogy a Citroen C4 Grand Picasso a nagycsaládosoknak szól a hatalmas belső terével, a hét ülésével, a variálhatóságával, a sok tárolórekeszével. A francia egyterű a hatalmas üvegfelületek miatt nagyon tágasnak hat. Az első két sorban főúri a helykínálat, a csomagtartó padlójából kihajtható feláras hátsó két ülés meg leginkább csak szükségmegoldásnak jó. Persze, ha az élet úgy hozza, akkor tényleg jó, hogy van. A középső üléssor külön-külön sínen tologatható, így öt üléssel 575-704 liter között változtatható a C4 Grand Picasso csomagterének mérete.
A 2,0 literes dízelmotor zsebben hordható kulccsal, gombnyomásra indul, és a hangja már cseppet sem annyira morgós, mint a régebbi HDi-ké. A dinamikára és a robbanékonyságra korábban sem volt panasz a PSA-dízeleknél, így hát ez is hozza azt a szintet, amit joggal elvár tőle a vevő. Ráadásul nálunk az erősebb és harapósabb 150 lóerős változat járt. Az új EAT6, elektromos vezérlésű, de hagyományos bolygóműves, amúgy japán Aisin automataváltó még kényelmesebbé teszi a Citroen C4 Grand Picasso vezetését. A kapcsolások finomak, ugyanakkor nem elég gyorsak és sokszor fölöslegesen sokáig húzatja a motort. Az viszont vitathatatlan, hogy kellemesebbé és egyszerűbbé teszi a vezetést. Összességében elmondhatjuk, hogy egy igazán jó szerkezet, de azért láttunk már jobbat is. A kellemes összhatást erősíti a BlueHDi-dízel parádésan alacsony fogyasztása, ami 100 kilométeren mindössze 6 liter körül alakul.
Kissé talán soknak tűnhet a 9 113 999 forintos fogyasztói ár, de a nyújtott szolgáltatást tekintve nem túlzott. Kiforrott, kényelmes autó a Citroen C4 Grand Picasso 2.0 BlueHDi Exclusive változata.

Értékelés:
(7 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!