A+ A A-

Suzuki Vitara S 1.4T 4WD 6AT – A toplista csúcsán

A Suzuki nagyot húzott az új Vitarával, viszik mintha ingyen lenne. Most a csúcsváltozatot próbáltuk, amely azért Nyugat-Európában sem lesz tucatmodell.

Megalkotta a maga aranytojást tojó tyúkját a Suzuki. A kizárólag Esztergomban készülő Suzuki Vitara még a Swiftnél is nagyobb karriert futhat be. Már most, egy év elteltével az eladási toplista élén tanyázik. Az új Vitara formája nem rossz, és az árát is jól belőtték. No és ehhez jön még a sztereotípia, hogy ez a „Mi autónk". Ugyanakkor vitathatatlanul érthető, ésszerű választás is a Suzuki. A márka elterjedésében komoly szerepe volt a hazai gyártásnak, és az évtizedek során bebizonyosodott, hogy nem csinál rossz vásárt az, aki Suzukit választ. Korrekt, megbízható autók, és ez alól nem kivétel az új Suzuki Vitara sem. Most a 140 lóerős, 1,4-es turbómotoros, automata váltós, összkerékhajtásos csúcsmodell járt nálunk. Gyengéje talán a 7,21 millió forintos vételára, ami már nem kevés egy Suzukiért, főleg, hogy ennyiért már egy 150 lóerős, 1.4-es, ötajtós Audi A3-ast is kap az ember.

Hirdetés

De vacillálás helyett nézzük inkább azt, mit nyújt a – Suzuki szinten – minden jóval felszerelt új Vitara. A csúcsmodell kicsit másabb elölről, mint a többi. Az átszabott, agresszívebb hűtőmaszkkal, valamint a függőleges oldalsó menetfénnyel könnyen észrevehető a különbség. A kocsi feneke már nem kapott ennyi törődést, ott maximum egy kis sárvédőelemben tér el. Belül mindent megkapunk, amit manapság megkaphatunk a japán márkától. A kárpitok, a műszerfali betétek, a légbeömlők gyűrűi is más szint kaptak, mint a mezei modellekben. Persze a formákat nem lehetett átszabni, és bár sok bőrrel érintkezhetünk, azért érezni, hogy ez nem prémium szint. Ugyanakkor, mint minden Suzukiban, itt is látni, hogy az illesztések, az alubetétek a helyükön vannak, nincsenek hézagok, eltérések, becsülettel, precízen össze lett rakva az autó. Az új Suzuki Vitara digitklíma kijelzője kissé régimódi, ám a nagyfelbontású központi kijelző már az új évezredet tükrözi. Az extralista elég jó, sok pluszt kapunk. No és a lényeg, a könnyű terepezéshez a 4WD, vagyis az összkerékhajtás. Az 1,4 literes, 140 lóerős és 220 Nm-es nyomatékú motor rendben van, jól megy, ha kell – a csúcsnyomaték 2000-től 5000-es fordulatszámig él –, de nem eszik ész nélkül, 6-7 literes átlagfogyasztás hozható.
Összességében elmondható, hogy bár az új Vitara csúcs változata nem olcsó autó, de az áráért viszonylag sokat is ad cserébe.

Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!