A+ A A-

Mazda MX-5 1.5 teszt – Játékszer a nagy fiúknak

A Mazda MX-5 ugyanazt kínálja, mint az előző generációi, a kort követve a gyermeki vágyakat hozza elő mesterien az emberből.

Kólásüveg-alakú szappanosdoboz – nekem ez ugrik be elsőre, ha ránézek a Mazda MX-5 roadster-re. Formailag alig változott valamit az évtizedek során a már a negyedik generációnál járó japán roadster. Sikeressége azonban töretlen és megkérdőjelezhetetlen. És, hogy mi ennek a titka? –Nos, több minden. Az egyik, hogy meglehetősen kevés ellenfele van ebben a kategóriában, ráadásul azok mind drágábbak, mert bár a Mazda MX-5 ára sem kevés, de a legmegfizethetőbb roadster még mindig. Aztán ott van még a csábító forma, ami hamar elő tudja hozni a gyermekkori vágyakat az emberből, és persze nem szabad figyelmen kívül hagyni az autó komoly potencianövelő hatását sem. Egy ilyen kétülésesben azért mégiscsak macsóbbnak érzi magát a férfinépség. 

Hirdetés

Ott, a messzi Távol-Keleten az autó tervezői valamiért nem akarták a márka mai arculatához igazítani a Mazda MX-5 orrát. Pedig talán jobban jártak volna vele, mert bár élőben jobban mutat, mint a képeken, azért a mai Mazdák jóval pofásabbak, mint ez. A hunyorgó fényszórók elvesznek az összhatásból, igaz, nem teszik aránytalanná a kocsit. A feneke jóval simogatóbb, kellemesebb látvány, még úgy is, hogy a stílusos lámpák erősen hajaznak a Jaguar F-Type megoldásaira. Persze egyik Mazda MX-5 coupe-t sem lehet összekeverni a másikkal, de ami az alapkoncepciót illeti – akár csak a Porsche 911-nél –, mindig ugyanaz. A gyáriak azt mondják, a sportos, új Mazda MX-5 feltűnő külseje és tökéletes arányai a KODO – A mozgás lelke formanyelv eddigi legmerészebb megjelenése. Ám ennek a dumának ne dőljünk be, Hiroshimában nagyon is tutira mentek, tudták jól, mi kell a népnek, semmi meglepőt, vagy, ahogy állítják, merészet nem húztak. Az új MX-5 pont olyan lett, amitől a korábbiakhoz hasonlóan, ezúttal is elcsábul bármelyik nem, ha meglátja. A klasszikus angol roadsterek hagyományát viszi tovább megfizethető áron.
A mazdások pr-szövege viszont igaz. – Arra született, hogy tulajdonosa megtapasztalja az autózás vegytiszta örömét, azt a szabadságot, amit akkor érez, mikor beül roadsterébe, beindítja a motort, és arcán érzi a szél simogatását. – Egy ilyen kis szűkös kétüléses autóban jóval bensőségesebb kapcsolatba kerül az ember a kocsijával és a vezetés élményével.
Ugyanakkor van hátulütője is ennek a szépségnek, mivel negyven felett a beszállás már kisebb akrobatikai mutatvánnyal ér fel. A japánoknak persze, akik kicsik, nem akkor probléma ez, de a kaukázusi embertípus számára – akárhány éves legyen is – a Mazda sport coupe-jába szűk a nyílás a beszálláshoz. Főúri kényelem aztán bent sem fogadja az utazót. Akár csak az előző generációknál, ebben is annyi a hely, hogy elmondhassuk, pont elférünk. A műszerfal nagyon hasonló a mai Mazdákéhoz, ami jó, mert stílusos, szép, minőségi és roppant ésszerűen működik rajta minden. Már ebben a kocsiban is benne van az innovatív MZD Connect információs és szórakoztató rendszer. A szűkös belsővel azonban nem tudtak igazán mit kezdeni a tervezők. A korábbi Mazda MX-5-ösökhöz hasonlóan, itt is nagyon csekély a tárolóhely. Kesztyűtartó például nincs is, csupán a két utas között hátul egy kazetta, és a pohártartó már az előző modellből is hiányzott. Ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a két ülés közé hátra felszereltek két kiálló műanyag csonkot, amelyekbe betehetjük ugyan az itókát, ám a fél literes műanyag palack menet közben már kiszédül belőle.
A kis Mazda cabrio tetőnyitása azért fejlődött. Nagy komplikációt korábban sem okozott a topless művelet, de most még flottabbul megy a nyitás-zárás. És ha már lent van a vászontető, akkor kezdődhet a cabrio érzés, a szabadság élvezete. Persze a 1,5 literes Skyactive motor 131 lóereje és 150 Nm-es nyomatéka a számok alapján nem azt ígéri, hogy most jön el a Kánaán, amely során bebocsátást nyerünk a paradicsomba. Ez a teljesítmény első hallásra még ahhoz is kevés, hogy nyitott tetőnél levigye Donald Trump pepijét vagy parókáját egy vadabb gázadáskor. A Mazda MX-5 teszt alatt azért kiderült, hogy a valóság szerencsére sokkal jobb annál, mint amit a számok mutatnak. Eleve ez egy könnyű autó a maga 900 kilogrammjával, valamint az 50:50 százalékos súlyelosztás is javítja az élvezeteket. Alacsonyabb, 2-3000-es fordulaton tényleg nem nyújt nagy élményt, ám feljebb már harapós, s vígan elforog a 7200-as tiltásig. És ha egyszer megízleli az ember azt az érzést, hogy hármasban 140 kilométer/órával repesztünk, gyorsan el is felejtjük, mekkora motor dolgozik az orrában. A Mazda MX-5 fogyasztás persze nem gazdaságos, de egy ilyen sport coupe-tól senki sem várja ezt el. Megissza a magáét, és ez normális.
Az MX-5 negyedik generációja lett a Világ Év Autója és Autódizájnja 2016-ban, pedig igazából semmi komoly újdonságot nem hozott a járműiparba. Abban viszont zseniális, hogy ilyen áron ennyi élményt más nem igazán tud nyújtani. És ez a recept már évtizedek óta kiválóan működik.

Mazda MX-5 műszaki adatok
Motor: 1496 cm3
Teljesítmény: 131 LE, 150 Nm
Végsebesség: 204 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 8,3 s

Mazda MX-5 fogyasztás: 7,1 l/100 km
Mazda MX-5 ár: 6 399 900 Ft

Mazda MX-5 1.5 Challenge G130 tesztautó ára: 6 699 900 Ft

Mazda MX-5 vélemények

Külső: 4
Belső: 3
Ár/érték: 4
Előny/hátrány
+ Vezetési élmény, stílusos forma, kedvező ár
- Nehézkes ki- és beszállás, kis csomagtartó, nincs kesztyűtartó

Utoljára frissítve: 2017. április 06., csütörtök 18:38
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!