A+ A A-

Mazda CX 5 2.2 diesel teszt – Nem vesztett a lendületből

Ez a márka nagyon érzi, hogy mi kell az embereknek, és az új Mazda CX 5 2.2 diesel esetében sem hibáztak, telibe találtak vele szinte minden szinten.

Örök dilemma az autóiparban, hogy egy jól sikerült modellsorozat után hogyan lehet megint szépet, kelendőt, ismét csábítót alkotni. Az első Mazda CX 5 nagyon bejött a vevőknek, csinos darab volt, vették is rendesen. Újradizájnolásból pedig a japánok ezúttal is jelesre vizsgáztak, az új Mazda CX 5-ös megőrizte az előd stílusát, ám jól láthatóan modernebb és sportosabb lett.

tt aztán nem kell agyalni, melyik márka is ez. Házi feladat teljesítve, Kodo designelemek tökéletesen frissítve. - Ha farkasszemet nézünk vele, agresszivitást látunk, de abból is az egészséges fajtát. Nem szeretném túlmagyarázni a designt, ám tényleg olyan, mintha állva is menne. A legérdekesebb és legkifinomultabb részlet az autón kétségkívül az első lámpa, ami komoly formatervezési elemzésért kiált a főiskolán, na és az is, ahogy kapcsolódik a hűtőmaszkhoz és a krómkerethez. De oldalról is nagyon jól mutat az Mazda CX-5 2017-es változata. Az elődjéhez képest alacsonyabb lett, hátrébb tolták az A-oszlopot és laposabb a szélvédője is.

Hirdetés

Bár változtak a Mazda CX 5 méretek, ez nem ment a belső tér rovására. A közepes méretű hirosimai crossover kényelme dicséretes. A minőséggel korábban sem volt gond, sugárzik belőle a tökéletességre való törekvés, az anyag- és kivitelezési minőség első osztályú. Sok a puha, szivacsos műanyag, ízlésesek a díszítőelemek és a sok bőr, az összeszerelés pedig példás, mint eddig is. A Mazda szép csöndben a legjobb komfortú japán autó lett, jól lepipálta a versenytársakat. És ez már az ajtót kinyitva, az első találkozáskor szembeszökik. A Mazda CX 5 2.2 diesel teszt során nálunk járt, Revolution Top csúcsfelszereltségű modell vajszínű bőr ülései már a kipróbálás előtt is magával ragadják az emberfiát. A helykínálattal elöl és hátul is nagyvonalú. Ebben a kivitelben már hátul is fűthetők az ülések, s a háttámla immár két állásban rögzíthető. Azoknak a családosoknak, akik szeretik az ilyen sportos szabadidő-autókat, hibátlan választás az új Mazda CX 5. A csomagtartó a padló alatti térrel 506 literes, anélkül pedig 477 liter áll rendelkezésre.

A műszerfal és a kapcsolók könnyen értelmezhetőek, nincs túlbonyolítva semmi, pont mint kell. Az egyetlen idegennek ható test, az a középkonzol felett, a műszerfal tetejére helyezett központi kijelző. Olyannak tűnik, mintha utólag tervezték volna a már kész műszerfalba, „hopp, ezt elfelejtettük, na mindegy, jó lesz itt" – alapon. Sajnos a reakcióideje is elég döcögős, pár másodpercet mindig gondolkodik mielőtt lépne, pedig nem rakétakilövési parancsokat adunk neki, csupán a hifi-navigáció vezérlését szeretnénk kapcsolni. És még az sem lehet a Mazda mentsége, hogy ettől vannak rosszabbak is, mert ez a márka már nem ezen a szinten van. A többi megoldás azonban abszolút jó és precíz. Az meg egyenesen durva, hogy mekkora a csönd a Mazda CX 5 2.2 diesel utasterében.

A zajcsökkentésért dupla oldalüvegeket tettek bele, valamint csökkentették az összes olyan üreg méretét, amely hangdobozként működik. A végeredmény elképesztő. Különösen egy dízelmotornál feltűnő ez a hangtompítás, de hát a csend is a luxus egyik fokmérője. Amúgy a kiváló eredmény eléréséért majd harminc új hangszigetelést építettek be pluszban. Sok más mellett a Mazda CX 5 2.2 diesel motorjának dugattyúcsapszegeit úgy módosították, hogy egy teljes zavaró frekvenciát kizárjanak vele, az ablaktörlőkön keletkező süvítést pedig azzal tüntették el, hogy a lapátokat egyszerűen betolták a motorháztető alá.

A Mazda CX 5 2.2 diesel 175 lovasa megy rendesen, a 420 newtonméteres nyomatékot már 2000-es fordulattól megérezzük. A 9,5 másodperces gyorsulása ugyan nem bombasztikus, de hát ez mégis csak egy böszme SUV. Ráadásul összkerekes automata. Cserében viszont az AWD hajtás tud olyan trükköket, hogy kanyarban kicsit elveszi a gázt, hogy ne sokalljunk be, s jobb legyen a tapadás. A dízelmotoros Mazda CX 5 fogyasztás korábban sem kápráztatta el a világot, és lássuk be, most sem teszi. Városban 8-9 liter között eszik, országúton meg elvan 6-tal, egyszóval átlagos. A magyarországi úthibák sajnos nem maradnak észrevétlenek, de ez a nagy, 19 colos gumiknak is betudható.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Mazda CX 5 2.2 diesel teszt azt hozta, amit titkon azért sejtettünk. A japánok mindent beleadtak, s vitán felül áll, hogy a Mazda ma már komoly és minőségi autókat készít, s egy lépésre van csak a prémium autógyártóktól. A hirosimai vállalat nem akart lendületet veszíteni, s alig öt évvel az első generáció bemutatása után ismét nagyot alkotott. A Mazda CX 5 2017-ben is dögös, szép, nagyon csendes és sok finomságot találunk az autóban. Ebben a kategóriában tényleg ez tűnik a legjobbnak.

Mazda CX 5 műszaki adatok
Motor: 2191 cm3
Teljesítmény: 175 LE, 420 Nm
Végsebesség: 206 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 9,5 s

Mazda CX 5 fogyasztás: 7,0 l/100 km
Mazda CX 5 ár: 7 350 000 Ft

Mazda CX 5 2.2 CD175 AWD AT Revolution Top tesztautó ára: 11 959 900 Ft

Mazda CX 5 vélemények

Külső: 5
Belső: 5
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Kiváló minőség, kényelmes és nagyon csendes utastér, jó design, erős motor, sokoldalúan átalakítható csomagtartó
- Feszes rugózás nagy gumikkal, kissé korlátozott kilátás hátra 

 

Utoljára frissítve: 2017. szeptember 22., péntek 09:29
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!