A+ A A-

19-re lapot húzni – Alfa Romeo Giulia QV

Milánóban mindent egy lapra tettek fel, ám ha a Alfa Romeo Giuliával befuccsolnak, az jó eséllyel a márka végét jelenti.

Nagy bajban van az Alfa Romeo: évente alig ad el 50 ezer autónál többet világszerte, ami nevetségesen alacsony mutató, ennek a nyolcszorosa, tízszeres lenne a realitás. Sokan azt mondják, az aranykor a második világháború végéig, a tömeggyártás elkezdéséig tartott, az engedékenyebbek – és nekik lehet inkább igazuk – a FIAT-csoportba kerülésnél húzzák meg a vonalat. Tény, hogy az elmúlt évtizedekben az Alfánál azért születtek szép és szerethető modellek (pl. 164, 156, 147, Brera), sőt a ma is gyönyörű 159-essel már célzottan próbáltak odapörkölni a német prémium triónak, de a lendület megtört, nem jöttek új, izgalmas modellek. A 4C és a 8C drága rétegautó, ezekkel maximum a presztízst lehet csillogtatni. A 159-es kifutott, a nem éppen fiatal Mito egy kistafírungozott FIAT Punto, az újabb Giulietta pedig egy Bravo, utóbbi egyáltalán nem rossz kocsi, de az igazi alfistik ennél joggal vágynak sokkal többre. Miután a FIAT és a Chrysler fúziója (FCA) új birodalmat teremtett, a vezetőség átértékelte a helyzetet. Az Alfára már lett volna külső vevő, de az FCA adott egy esélyt a 105 éves márkának: a házi hierarchiában felfelé mozdítva, részben a Maseratival közös műszaki alapokon jöhetnek az újdonságok, első körben a 159-es utód Giulia, de egy SUV-ról is hallani a közeljövőben – nem véletlenül, mert ez az egyik leginkább nyereséges szegmens.

Hirdetés

Giulia. A hatvanas évek sikereit már a névválasztással is próbálják átmenteni a jelenbe, függetlenül attól, hogy a két autó szellemiségében nem áll közel egymáshoz. Az olaszok inkább onnan közelítenek, hogy szakadék sincs – egy biztos, a névvel nem lehet baj. Az alapok vadonatújak, a méretek majd ősszel, a frankfurti hivatalos premier előtt lesznek publikusak, de mivel a BMW 3-as a kiszemelt fő konkurens, a bajor géphez már lehet igazodni. A padló a Maserati Ghibli adománya, ami azt jelenti, hogy az Alfa (végre!) visszatér a hátsókerék-hajtáshoz, sőt némely Giulia-változatot összkerékhajtással is meg lehet majd rendelni. Előzetesként a QV, azaz a Quadrifoglio Verde (zöld négylevelű lóhere) csúcsmodellt mutatták meg az olaszok, ezzel nyomatékosítva, hogy a Giulia-projektet nagyon komolyan veszik és a BMW M3 sem marad kihívó nélkül. A Maseratinak a Ferrari fejlesztette azt a 3,0 literes, ikerturbós, részterhelésnél hengerlekacsolós V6-ost, amely 510 lóerős, tehát az összes német és japán prémium sportlimuzinnak fityiszt mutat. Az Alfa 3 kg/LE mutatót árult el, vagyis a Giulia QV saját tömege 1,5 tonna, ami kiváló eredmény. Ezt sok könnyűfém (aluötvözet) és karbonszálas műanyag alkalmazásával érték el, előbbit az ajtóknál, az elöl és hátul egyaránt többkaros felfüggesztésnél, utóbbit a tetőlemeznél, az üléseknél és a kardánnál is bevetették. A váltó alapból hatfokozatú mechanikus szerkezet, de várhatóan az automata sem marad el, itt a Ghibli nyolcfokozatú bolygóművese érkezhet. A karosszériát nem „csicsázták" fel, az aerodinamikai csomag látványos, mégis diszkrét, a szirommintás felnik egyszerűségükkel nyűgöznek le és van innováció is: az elektromosan mozgatott első aktív légterelőt egyelőre csak az Alfa Romeo használja.
A Giulia QV vélhetően összkerékhajtással fut, erre utal, hogy 0-100 km/h-ra 3,9 másodperc alatt gyorsul – ha nem így lenne, akkor rengeteg tartalék van benne. A végsebességet hivatalosan nem közölték, ám a Nardo tesztpályán már megfutatták az új bestiát, amely 323 km/h felett száguldott... Ha az Alfánál nem törődnek a német gyártóknál szokásos 250 km/h-s tempólimittel, akkor a QV csúnya meglepetéseket okozhat az Autobahnon.

Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!