A+ A A-

Volkswagen Touran – A négyliteres egyterű

Az új Volkswagen Touran 1.6 TDI 110 lóerővel és akár 4.1 liter üzemanyaggal is beéri.

Igencsak pontos elképzelésekkel rendelkeznek a családok az igényeiket tökéletesen kielégítő autóról. Gyerekekkel a fedélzeten bőséges térre van szükségük, amely a családi élethez kellően tágasnak bizonyul az utazások során, és kellenek természetesen rakodóhelyek, minden mennyiségben. Alapvető a variálhatóság is, lehetőség szerint sok kisebb és nagyobb személynek, s természetesen a biztonság sem maradhat el, mert e tekintetben aligha ismerünk kompromisszumot.
A tervezők ezen elvárások alapján alkották meg a Volkswagen Touran sorozatot, amely valóban kiszolgálja nem túl egysíkú igényinket. Vezessen az út a sportpályára, az iskolába, az óvodába vagy éppen a családi nyaralásra, a Volkswagen Touran Németország legkedveltebb egyterűje, s piaci kategóriájában Európa-szerte is a három éllovas egyike.

Mivel ennyire praktikus, még ott is nagy népszerűségnek örvend, ahol a gyerekek már kiröppentek otthonról, s azok körében is, akik magas üléspozícióját kedvelik, vagy éppen sokoldalúságát és magától értetődő kezelhetőségét értékelik. Napjainkig több mint 1,9 millió vásárló döntött 2003-as bemutatkozása óta a Volkswagen Touran mellett. Most a nagysikerű MPV-modell új nemzedéke érkezik a piacra, amely minden tekintetben jobbá és gazdaságosabbá vált. Megújult formavilágától, megnövelt utasterétől (63 milliméterrel hosszabb) és csomagtartójától (az ötüléses kivitelben plusz 48 liter), jelentősen mérsékelt tömegétől (akár mínusz 62 kilogramm) és akár 19 százalékkal takarékosabb motorjaitól függetlenül, valójában tökéletes részletmegoldásai teszik az új Volkswagen Tourant oly különlegessé.  

Hirdetés

A Touran második generációja többek között teljes egészében új fejlesztésű és a legsokoldalúbban variálható Fold-Flat ülésezésével bizonyul igen meggyőzőnek, amely öt- és hétüléses kivitelben is rendelkezésre áll. Nem kevésbé fontosak a mindennapok során az olyan részletek sem, mint az akár 47 rakodóhely, amelyekben minden kisebb-nagyobb tárgy megfelelő helyre találhat. Apró, ám annál praktikusabb részlet a csomagtér világítása, amely extraként rendelhető, és egyetlen kattintással kivehető, hogy zseblámpaként használhassuk. Újdonság az extrafelszerelésként rendelhető Pure Air Climatronic háromzónás automatikus légkondicionáló berendezés, amely új szűrőtechnikával készül. Az aktív biogén szűrővel működő légminőség-érzékelő – mindeddig egyedülálló technikaként – mindenkor optimális belső levegőről gondoskodik, miközben hatékonyan veszi elejét a szennyező anyagok beáramlásának. Az említetteken túl több olyan megoldás avatja különösen jól átgondolt egyterűvé az új Touran sorozat tagjait, mint például az új Car-Net Cam Connect, amellyel a hátsó üléseken kamera helyettesítheti a szülő vigyázó tekintetét. A gyerekekről készülő kép ekkor egyszerűen az infotainment-rendszer képernyőjén jeleníthető meg.

A tervezők a piaci szegmensben egyedülálló fejlesztésekkel fokozták tovább a biztonságot. Az új Volkswagen Touran itt többek között a nagyszilárdságú acélok széles körű alkalmazásával készülő, optimális ütközésvédelmi tulajdonságokkal rendelkező karosszériaszerkezettel, akár kilenc légzsákkal, a személyautókét idéző futóművel, és a vezetői segédrendszereknek e kategóriában iránymutatóan széles kínálatával gondoskodik az aktív és passzív biztonság meglétéről.

Egyaránt újdonság a Volkswagen Touran kényelmi felszereléseinek (extraként rendelhető) kínálatában a csomagtér-ajtajának elektromos nyitása illetve csukása, valamint annak egyszerű lábmozdulattal aktiválható automatikus felnyitása, a menetprofil-választás és a nagy erejű LED-fényszórók. A LED-technikájú, új fejlesztésű fényszórók a Touran xenon-világítástechnikáját váltják le, mégpedig mindjárt két változatban is. Az alapkivitel a tompított és a távolsági fényt állítja elő LED-technikával, s a távolsági fényt automatikusan fel, illetve lekapcsoló fényszóró asszisztenssel is rendelkezik. A csúcsváltozatban mindezeken túl dinamikus kanyarvilágítás, LED-technikájú nappali menetfény és extrafelszerelésként a távolsági fénynek az útfelület folyamatos, változó intenzitású megvilágítását biztosító dinamikus szabályozása egészíti ki.

Az Volkswagen Touran teljes egészében új fejlesztésű, illetve átdolgozott, ám egyaránt erősebb turbófeltöltésű motorokkal érkezik a piacokra. A két benzines TSI 110 és 150 lóerős és a három dízelüzemű erőforrás 110, 150 és 190 lóerős teljesítménnyel bírnak. Az üzemanyag-fogyasztása akár 19 százalékkal is mérséklődött elődjéhez képest. A legtakarékosabb modell, a 7 fokozatú kettős tengelykapcsolós DSG sebességváltóval felszerelt 110 lóerős Touran 1.6 TDI példamutatóan kevés, átlagosan mindössze 4,1 liter gázolajjal is beéri 100 kilométerenként.

A benzinmotorok között a leggazdaságosabb az átlagosan 5,4 literes fogyasztással rendelkező 150 lóerős Touran 1.4 TSI, ez esetben is az opcionális 7 fokozatú DSG váltóművel. Minden modell alapkivitelének része az automatikus motorleállítás és –indítás, illetve a fékezési és motorfékfázisok alatti energia-visszatáplálás rendszere.

Utoljára frissítve: 2017. június 26., hétfő 12:15
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!