A+ A A-

1500 kilós öregúrral az ember ne virgonckodjon - Palerdi András

Novemberben az Erkel Színházban Sába királynője főpap szerepét fogja énekelni, aztán a Don Carlos előadásokban Fülöp király lesz Palerdi András operaénekes.

Januárban a Magyar Állami Operaházban a Lear király adaptációjának premierjére készül, övé Gloster gróf szerepe. A Művészetek Palotájában pedig András részvételével Beethoven IX. szimfóniája is felcsendül.

- Mikor szerezted a jogosítványodat?

- Az érettségi után 1989-ben, de a kertek alatt már előtte is próbálkoztam. A bátyámmal közösen volt motorunk, Jawa Mustang, Romet Pony, később Trabant. Annál többet azóta sem feküdtem kocsi alatt, mint a Trabantnál. Volt, hogy a Jawa Mustanggal húztuk be a faluba, hogy megszereljük. Aztán jött egy kis Polski, de az már jogosítvánnyal.

- Mikor vettél először saját autót?

- Az éppen ez a Volvo V70, amivel most is járok, amit a bátyámtól vettem át nyolc éve. A vásárlásnál 75. 000 km volt benne és egy osztrák orvosé volt. Amikor a bátyámtól átvettem 200.000 kilométert futott, most meg már 535.000-nél tartok. Jártam vele Szicíliában, meg is hajóztattam. Utaztam vele Németországba, Franciaországba, mindenhova autóval járok. Amikor 1999-ben gyártották ez egy luxus kategória volt. Aki ezt tervezte, szerintem magára gondolt. Minden ésszerűen helyezkedik el benne. Nagy autó, kényelmes, a kormány állítható, sík terepen 80-nál 4,9 liter fogyaszt, 140-nél nyolc liter körül. Kombi, hátra elférnek bőröndök, sőt még a frakk sem gyűrődik benne. Ha lefektetem az ülést, két méteres sík hely lesz. Olaszországban aludtam is benne.

- Mennyit tudsz fáradtság nélkül levezetni?

- Száz kilométerenként meg szoktam állni, de vezettem már huszonhat órát is, apró pihenésekkel.

- Mit csinálsz az autóban?

Hirdetés

- Fantasztikusak benne a hangszórók, úgyhogy zenét hallgatok. Kikapcsolódásként '60-as '70-es évek magyar és angolszász rockzenéjét vagy Elvis-t, időnként Bangó Margitot is. Szereptanulásnál természetesen klasszikust. Ami nálam nagyon bevált még, az a hangos könyv. Hamburgba menet kétszer meghallgattam Márai: A gyertyák csonkig égnek c. regényét. Ilyenkor egyáltalán nem fáraszt a vezetés.

- Mennyire illik ez az autó hozzád?

- Szép és kitűnő állapotban van. Egy terepjáró vagy egy nagy BMW már nem biztos, hogy ugyanilyen jó lenne Magyarországon. Úgy gondolom, egy operaénekeshez egy ilyen autó illik vagy járjon taxival.

- Hogyan vezetsz?

- Szeretek sportosan menni, de egy ilyen öreg autóhoz ez nem illik. Néha kipróbálom a turbót, hogy még működik-e, de szeretem a tempomatot, amivel biztonságosan és szabályosan lehet közlekedni. Egy 1500 kilós öregúrral az ember ne virgonckodjon. Jó lenne elérni vele az egymillió kilométert.

- Mi volt a legnagyobb sebesség, amivel mentél?

- Németországban ezzel kipróbáltam a 200-at, de 195-nél nem engedett többet.

- Volt baleseted?

- Még nem. Rendőr is csak egyszer büntetett meg, amikor egy kis Pickup teherautóval a belső sávban mentem a külső helyett.

- Mi volt a legnagyobb távolság, amit levezettél?

- Szicíliába 2400 km-t. Érdekelt, hogy mit bírok, oda is kellett érnem és nagyon jó zenék voltak nálam. De lehet, hogy ennél is hosszabb volt Amerikában New York-ból New Orleans-ba az út. Egy Dutsun 201-gyel jártam. Öt évig éltem az USA-ban diákként, nyarankénti hazajövetellel és a bátyám is kint tanult. Mentünk New Orleans-ból Floridába. Amerikát keresztül-kasul szeltük. Jó Magyarországon vezetni, de Amerikában türelmesebbek az emberek. Ha piros zöldre vált és nem indulsz el, akkor nem dudálnak rád, inkább kikerülnek. A sebesség korlátozást szigorúan betartják.

- Szeretsz vezetni?

- Igen. Főleg este és hajnalban, de előadás után soha. Az opera után ott kell maradni, mulatni, vacsorázni, meginni egy kis vörös bort, aztán alvás és másnap reggel elindulni frissen.

- Átadod a kormányt?

- Ha fáradt vagyok, igen. Szeretek az anyós ülésen is ülni. Ha valaki ügyetlen, akkor sem szólok bele a vezetésbe, inkább helyet cserélünk a következő benzinkútnál.

- Szívesen beülsz más kocsijába?

- Anyagi áldozatok árán is, de inkább a sajátommal megyek. Van rá Volvo assistence-em. Ha lerobbanok, fél órán belül értem jönnek. Elvisznek a legközelebbi Volvo szervizbe. Ha nem javítják meg egy napon belül, akkor fizetik a szállodát. Ha több nap, akkor fizetik a haza utazást. Ha utasaim vannak, akkor mindegyikünknek és nekem a sofőrnek pedig a vissza utat is.

- Milyen jó élményed fűződik autóhoz?

- Szeretek GPS-re hagyatkozni, kijelölve a legrövidebb utat, akár ha az kalandosabb is. A legemlékezetesebb ezek közül az volt, amikor Olaszországban egy olyan hegyi sóderes útra kerültem, amire visszanézve magam is elcsodálkoztam, hogy hogyan jöhettem fel. Egyébként van egy kis Daihatsu Mini Van-em is, amivel pecázni járok. Az olyan, mint egy kőkorszaki autó. Magas, abba még egy fotel is belefér. Gondolkodom rajta, hogy felszerelek rá egy bicikli csengőt.

- Ültél már nagyon jó autóban?

- Egyszer a kollégám 450-as Lexusában. Az full hibrid, nagyon jól gyorsul, kényelmes, de nekem az enyémnél jobb nem kell. Angliában ültem egy 5000 köbcentis szivar alakú régi Jaguárban. Tetszett az ereje, a nagy belső tere, a fürgesége. Érződött, hogy azt csinálja, amit az ember akar.

- Mit vennél, ha nagyon sok pénzed lenne?

- Ilyen Jaguár-t például lehet. Vagy egy nagy lakóautót, amivel bárhol meg lehet állni. Esetleg a mai autómat építtetném meg újra.

Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!