A+ A A-

Rendesen átdolgozták – Toyota Auris Touring Sports Active Trend 1.6 D

Sokat javítottak a modellfrissítés során a Toyota egyik legnépszerűbb kocsiján, az Aurison.

Óhatatlanul is felvetődik az emberben, ha ennyit tudtak finomítani rajta, akkor miért nem egyből ilyennek alkották? A választ mi sem tudjuk. Az Auris második generációját 2012 őszén mutatták be, és az autóiparban szokásos hároméves periódus után felfrissítették. A Toyota név az európai vevők számára, de talán a világon is, garancia a jó, megbízható autóra. Ugyanakkor a japánok az utóbbi években rendesen beletunyultak ebbe az állapotba, és finoman szólva, nem erőltették meg magukat. A külső persze szubjektív megítélés dolga, kinek tetszik egy kocsi, kinek nem. A Toyota mostani formavilága abszolút egyedi, de inkább érdekes, mintsem szép. A megújult Auris még egyedibb lett, és vitathatatlanul jót tett neki a fazonigazítás. Az újracsomagolás a szokásos részeket érintette, főleg az orr- és a farrészt, ami kívülről látszik. Átdolgozták az Auris első lökhárítóját, a hűtőrácsot, s újak a lámpák. A LED-es nappali helyzetjelző alapáras, a LED-es fényszóró pedig felárért rendelhető. De ez a Toyota még így is nagyon nehéz helyzetben van az olyan ellenfelekkel szemben, mint a Mazda 3, a Volkswagen Golf, a Ford Focus vagy a legutóbbi év autója, a Peugeot 308.
Sokat javítottak a minőségérzeten az utastérben is. Volt dolguk rendesen a szakembereknek, sok mindent kellett finomítani, de még így sem érezhetjük ugyanazt kellemes, minőségi környezetet, mint az említett konkurensekben. Az összeszereléssel eddig sem volt baj, ám az anyagok minősége egyértelműen gyenge volt, ezen most javítottak.

Hirdetés

A helykínálat korrekt, lábtér-fejtér elöl-hátul rendben. Ritkán fordul elő, hogy modellfrissítés során új üléseket is terveznek, ám a japánok most megtették, és milyen jól tették. Mert feltűnően kényelmesek a fotelek. Ugyan meglehetősen kényes, de nem rossz a középkonzolon a 4,2 colos, egyetlen sík üvegfelülettel rendelkező színes kijelző, a képernyő- vagy hangerőváltások nem mennek mindig elsőre, de ez mindegyik ilyen szerkezetnél így van. De mindenképpen minőségibb, mint volt. Apró hiba, hogyha a napellenző tükrét megvilágító lámpát felkapcsolva felejtjük, akkor nem kapcsolódik le magától felhajtáskor. A kombi csomagtartója 530 literes, ledöntött ülésekkel pedig 1658 liternyi a tér. Sok okos megoldás van benne, mint az akasztó, az egy karhúzással ledönthető hátsó ülések vagy a sávban vezetett kihúzható csomagtérroló.
A karosszéria alatti láthatatlan változások is lényegesek, a felfüggesztést, a kormányzást újrahangolták, a vezetéstámogató rendszereket finomították és bővítették. Az Auris kínálatában most jelent meg az új, BMW-eredetű 1,6 literes turbódízel motor, amely a leköszönő 2,0 literes helyére lép. Az erőforrás maximális teljesítménye 112 lóerő, a legnagyobb forgatónyomatéka pedig 270 Nm. Érzésre elég jó a dinamikája, a kombi karosszériát is magabiztosan mozgatja, halk a hangja, kiegyensúlyozott, nyugodt a járása, a fogyasztása pedig barátságos. Városban nem eszik hat litert sem, amiben a strat-stop rendszer is segít. Annyira alacsony a fordulatszáma, hogy városban alig lehet a negyedik sebességi fokozatnál feljebb kapcsolni, a hatodikat pedig igazán csak autópályán kell használni.
Az Auris sokat javult az elődjéhez képest, ráadásul olyan hasznos extrák is kaphatók bele, mint a lézert és kamerát egyaránt magába foglaló ütközés előtti biztonsági berendezés, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az automatikus távolságifény-vezérlés, vagy a jelzőtábla-felismerő. A nálunk járt kombi modellben sok extrát szereltek, ám elvarázsolt Auris-rajongónak kell lenni ahhoz, hogy 7,115 millió forintot adjunk ezért a kocsiért, s ne mondjuk egy Avensis Touring Sportsot vegyünk pár százezerrel többért.

Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!