A+ A A-
Hirdetés

A világbajnok, aki odafigyel a vidrákra is - Gerencsér Csaba

Az egyik legrutinosabb magyar jet-ski versenyző Gerencsér Csaba. Korábban sorra nyerte a magyar bajnoki futamokat, aztán az európai Forma-1 sorozatban is magabiztosan vezetett, majd a világbajnokság is összejött neki. Ma már nyáron legtöbbször a Dunaharaszti melletti kifejezetten jet-skizésre kialakított pályáján található meg. De azért odafigyel a természetre és az állatokra is.

- Hogyan lesz egy jet-ski világ­baj­nokból vidramentő? Kitől jött az ötlet, hogy örökbe fogadj egy árva vidrát?
- Nem vagyok vidramentő, és még nem is fogadtam örökbe, de valóban a közeljövő a terveim között szerepel, hogy ellátogassak Pestesmalomra, és én is hozzájáruljak az ott élő árva vid­rák gondozásához. Aki ismer, az tudja, hogy szeretem az állatokat, a termé­szetet, így hát nem kellett kétszer mondani, hogy csatlakozzam néhány környezetvédő barátomhoz, akikkel elkezdtünk egy kis kampányt a kul­turált, a természetet jobban tisztelő jet-skizés népszerűsítésére. Azt mond­ták, sokkal hitelesebb, ha sportolóként, és a világ legjobb vízisport eszközeit, a Bombardier termékeit forgalmazó üz­­letemberként ezt én teszem, mert a renitens jet-skizők a környezetvédőkre nem hallgatnak. Egyébként, a Magyar Jet-Ski Szövetség alelnökeként is fela­da­tomnak tekintem a kulturált és ésszel űzött sportolást. Amúgy meg a kis vidra örökbe fogadása számomra is kedves élmény lesz, mert nagyon sze­retem és tisztelem őket. Gyorsak és technikásak a vízben.
- Egyébként hogyan kell kulturáltan jet-skizni?
- Hidd el, nem nehéz! Az általam for­galmazott Sea-doo jetek kata­ló­gu­sá­ban például pontokba szedve le van írva, hogyan kell természetet és embertársainkat tisztelve űzni ezt a csodálatos sportot. Egyébként olyan viselkedési normákról van szó, amelyek nem csak a jet-skizésre, de általában az úri modorra jellemzőek. Nem dobáljuk el a szemetet a parton és a vízben. Nem tankolunk a vízen azt kockáz­tat­va, hogy mellé mennyen és a vízbe kerüljön az üzemanyag. Nem megyünk a közelébe, nem fröcskölünk le és nem veszélyeztetünk evezőket, vitorlázókat, fürdőzőket, napozókat és vízben élő állatokat. Nem vesszük ki jetünk ki­pu­fogórendszerét, mert ez esetben az egyébként abszolút tolerálható hang­erejű korszerű jet motorok zavaróan zajossá válnak. Szóval nagy titkok nin­csenek, a felsoroltak közül szerintem mindegyik evidens egy jó érzésű ember számára. 

Hirdetés

- Bárhol el lehet kezdeni ezt a sportágat?
- Nem, ennek is szigorú szabályai vannak. Például itt nálam Duna­ha­rasztiban a kifejezetten jet-skizésre kialakított tavon. Magatartási prob­lémák általában nem a sportolókkal vannak. Ők kijönnek ide vagy más jet-ski tóra és keményen, fegyel­mezet­ten edzenek, hogy egyre gyorsabbak és technikásabbak legyenek. A gond inkább némely alkalmi jet-skizővel van, de úgy vélem, ők autózásnál, motorozásnál vagy az élet más területein is problémás emberek lehetnek.
- Ehhez a sporthoz gondolom, olyan autót használsz, amellyel jól lehet szállítani, vontatni.
- Sokakhoz hasonlóan én is szeretem a szép és elegáns kocsikat, de jól sej­tetted, az elsődleges szempont, hogy hosszú távú utazásra kényelmes, terepjárásra és jet húzásra alkalmas legyen. Így aztán 4x4-es autót hasz­nálok, egy Ford Kugám van, amivel nagyon elégedett vagyok.
- Gyorsan vezetsz?
- Inkább dinamikusan, de egyben kö­rül­tekintően is. Szerencsére bale­se­tem csak versenyzőként volt, de az sem súlyos.
- Sokat használod az autódat?
- Télen a második, nyáron a jet-ski pálya után a harmadik otthonom. Szeretek vezetni és sokat is megyek.
- Annak idején, a vb-futamok során bejártad a világot, milyen ez a sport a föld gazdagabb részén?
- Mindenekelőtt szeretném meg­je­gyezni, hogy nagyszerű érzés volt magyarként küzdeni, a hazámat kép­viselni a világ legjobbjai ellen. Ám míg a mezőny többi tagja azzal kereste a kenyerét, hogy jet-skizett, addig ne­kem azért kellett pénzt keresnem, hogy jet-skizhessek. Szóval, az el­len­felek profik voltak, én meg amatőr, de azért sokan kikaptak ettől az ama­tőr­től. A gazdasági nehézségek, a vál­ság külföldön is, de különösen itthon megtizedelte a bajnokságok mezőnyét. Most már én is inkább a fiam sorsát, karrierjét terelgetem. Emellett a Dunaharasztinál található bázist üzemeltetem. A jet-skiket mi üzemeltetjük, áruljuk és szervizeljük, tehát komplex szolgáltatást nyújtunk azoknak, akik szeretnének és meg is tehetik, hogy rendszeresen vízre szálljanak.
- Jelenleg is aktív és sikeres jet-ski versenyző vagy. Mivel tartod formában magad?
- Nyáron természetesen jet-skizés­sel. Télen meg sokat úszom és kondi­terembe járok. De számomra az is része a kikapcsolódásnak, hogy a cégünk által forgalmazott sport­eszközöket, a Rotax gokartokat, a Canam országúti spiderjét, quadjait és elképesztően korszerű homok­futóit teszteljem. Ez kellemes kikapcsolódás, de egyúttal kötelező munka is, hiszen mindegyikről teljes körű tájékoztatást kell adni a vásárlóknak.

Utoljára frissítve: 2015. máj. 03., vasárnap 10:40
Értékelés:
(25 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!