A+ A A-
Hirdetés

Nászajándékként vezethettem Rolls Royce-t - Nemcsók „Csoki” János

Nemcsók „Csoki” János Nemcsók „Csoki” János

Most is ugyanazzal foglalkozik, mint harminc évvel ezelőtt, azaz a zenével. Gyerekkora óta Piramis rajongó volt, és most már ötödik éve megadatott neki, hogy az ujjászer­ve­­­ződött Piramisban énekeljen. Csoki korábban már játszotta a zenekar nótáit a Piramix-ban. Előtte a leg­na­gyobb sikereit ’91-től 2005-ig a Manhattanben és még korábban ’88-tól a FIX nevű glamrock együttesben érte el.

 

- Mióta van jogosítványod?
- 1979-ben tizenhét évesen kaptam meg. Közlekedés Gépészetire jártam és öt tonnáig vezethetek. A legelső autóm egy bili kék Dacia volt. Én akkor 21 voltam, a kocsim már tíz. Annyiba került, mint most egy tele tank a mai autómba. Utána volt 1200-as Zsigulim, majd 1500 S, és utána egy nagyon komoly metál­kék Ford Siera GM. Egy haveromnak BMW-je volt, de amikor ez kijött, azonnal lecserélte ilyenre. Embertelenül formabontó volt a külseje. Nálam a Fordot váltotta egy BMW. Eddig tizenkilenc autóm volt. Szinte évenként cseréltem.
- Miért?
- Mással nem tudom magyarázni, mint a fiatalkori hévemmel. Ez a mostani Mercedes E Classic viszont már tíz éve megvan, és ebből nem tudok kiszállni. Tizenhat éves és családtag. Integrált gyerekülések vannak benne, a gyerekeim ebben nőttek fel.
- Mindig használt autót vettél?
- Nem már három új is volt.
- Mikor döntöttél ezek mellett?
- A Manhattan idejében. Kerestem annyira jól, hogy megengedhettem magamnak, és volt olyan szponzorunk, aki fel is ajánlott ilyen lehetőséget pél­dául a Hondától, hogy fele áron vehetek tőlük. Hondából volt Accord-om és Civic-em, volt Volvo-m, Geo Tracker Jeep-em, de ez utóbbi csak egy hónapig, mert nagyon rázott, és bőr volt a teteje, ami nagyon zavart. Én a nagy limu­zinokat szeretem, bár volt kis autóm is, amivel nagyon könnyű volt a parkolás.
- Fontos volt, hogy milyen autóból szálltál ki?
- Talán a Manhattan idejében igen.
- Mit szeretsz a kocsidban?
- A formáját, a futóművét, a megbíz­hatóságát, a kárpitját, az ülését. Ebben ez olyan, mint egy régi fotel. A laká­som­tól a svájci Zürichig 1051 km-t vezettem egyfolytában, és úgy szálltam ki belőle, hogy meg sem éreztem. Nem szeretem a keményebb rugózású autókat. A Merci olyan, mint egy hajó. Szeretem a kormányzását, de nincs benne tolató radar. Ha lenne, akkor is hátrafordulnék. Nincs benne GPS, mert nekem ne egy gép mondja meg, hogy merre menjek. Főleg azért, mert nagyon sokszor a lényegesen bonyolultabb utat mutatja. Szeretem a könyöklőt. Fontos benne a tetőablak, viszont nem használom a klímáját, inkább letekerem nyáron az ablakot. Rádióban csak klasszikusokat hallgatok, mert könnyűzenéből ma már az érték a médián kívül van.
- Szeretsz vezetni?
- Nagyon. Ha csend van, este van, vagy hétvége, akkor be szoktam ülni csak úgy autózgatni. Harminchárom év alatt még nem volt gyorshajtásom, piros lámpám, és semmilyen büntetésem, kivéve Olasz­országot, ahol ötven Euro-t fizettem las­sú hajtásért. Elgondolkodtam a sztrádán és nem értettem, hogy miért villog rám a rendőr ahelyett, hogy elhajtana mellettem. Százharminc helyett hetvennel mentem.
- Hol vezettél eddig külföldön?
- Ausztriában, Horvátországban, Olaszországban, Németországban, Svájcban, Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában.
- Mi volt a legnagyobb sebesség, amivel mentél?
- ’96-ban volt egy Ford Scorpio Ghia 2.8-om és azzal az M7-en nyomtam 220-at, de soha többet. Belegondoltam abba, hogy mi történhetett volna, és annyi elég is volt egy életre. Elítélem a gyorshajtókat és azt is, hogy az index elhagyókat nem büntetik. Én még a kertben, amikor megfordulok, akkor is használom. 
- Amikor fellépésre mész, akkor közösen utaztok?
- Persze. Szeretek röhögni, szeretem a hülyeségeket hallgatni. A Piramis egy harmincnyolc éves banda. Ami az úton szól, az jobb, mint a Fábry show. Itt mindenki mókamester. Olyan bemondások vannak, hogy egyszer már begörcsölt az arcom a nevetéstől.
- Amikor nem a volánnál ülsz, akkor nyugodt vagy?
- A nagyobb fiam mellett igen, mert úgy vezet, mint én. Aki még zseniális, az Závodi Janó és Vörös Gabi. Mellettük nem félek. Másnak nem szívesen adom át a kormányt.
- Ha nagyon sok pénzed lenne, milyen autót vennél?
- Ha lenne egy milliárdom, tíz milliónál drágább autót akkor sem. Minek? Az új kedvencem a Mercedes E Coupe. Tizennyolc millió körül van újonnan egy jól felszerelt. Két év múlva megkapod a feléért.
- Mit nem vennél?
- Ferrariba, Lamborghinibe nem ülnék. Pirosak, sárgák és alacsonyak. Volt egy barátnőm, Porsche-ja volt, és amikor elindult, azt hittem, hogy az ülepemet leszakítja a beton. Amikor látok valakit ilyenben és üvölt közben a zene, az nekem nem esik jól. Én egy kulturált, diszkrét autót vennék. Lehet az egy kellemes Jaguár, vagy Mercedes, egy BMW vagy egy Audi. Ezek mindegyike szép.
- Mi volt a legjobb autó, amiben ültél és vezetted is?
- Egy fehér Rolls Royce Zürichben. 1988-ban volt a nászutunk. A FIX-szel akkor voltunk a csúcson és a svájci Krokus együttesnek voltunk az elő zenekara. Ők ’82-ben hetekig vezették az amerikai slágerlistát úgy, hogy a Rolling Stones csak a második volt. Amikor itt voltak, akkor ketten is nálunk aludtak, és Markus, a menedzserük cserébe két hétre meghívott hozzájuk. A zenekar ajándékaként autózhattam kint ezzel a kocsival. Nem volt rossz, de jobban szeretem a Mercedes-t. A harminc, húsz vagy tíz éves Merci között, ha beülsz, nincs különbség. Ugyanazt az érzést kapod.     

Utoljára frissítve: 2013. november 19., kedd 14:55
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!