A+ A A-

Titkos szerető és az Akropolisz minden Rolls-Royce-on

A Rolls-Royce úgy lett megalkotva, hogy még véletlenül se lehessen összetéveszteni semmilyen más autóval. Még sötétben, távolról vagy szemüveg nélkül se... Erről a fenséges megjelenésén és klasszikus formavilágán túl a nagy RR betűs jelvény, a hatalmas hűtőrács és a szárnyas nőalakot ábrázoló szobrocska gondoskodik.

 Mindhárom a márka egyedi azonosító jele, aminek külön története van. A legkevesebb magyarázatra talán a hűtőrács szorul, ami nem véletlenül lehet ismerős az antik világ tisztelőinek. A hűtőmaszkot ugyanis a görög isteneknek épült Akropoliszról mintázták, ami az autónak is fenséges megjelenést kölcsönöz. A két darab R betűből álló jelvény érthető, hiszen a márka „alkotóinak” monogramjai. Az embléma 1933-ig vörös betűvel készült, ám Sir Henry Royce 1933. április 22-én bekövetkezett halála óta fekete betűk kerülnek a hűtőrácsra.

Tudta-e, hogy?...

Ennek az 1977-ben készült Rolls Royce Silver Shadow-nak a különlegessége – a gyönyörű állapotán kívül persze – a színe. Mindösszesen három darab Silver Shadow-t készítettek a Rolls-Royce-nál ilyen rendkívüli „Onyx-Gold” fényezéssel. A 220 lóerős, 6750 köbcentis benzinfaló járgány egyedülálló arany-zöld karosszériáján csodálatosan táncol a napfény.

A legérdekesebb és legemblematikusabb dolog egy Rolls-Royce-on a szárnyas női szobor. Royce Charles Skyes-t egy kiállítási katalógus tervezésével bízta meg, ám annál maradandóbbat alkotott. Megmintázott egy nőalakot, mely szobor az Eksztázis Szelleme nevet kapta. Ez az alkotás Eleanor Thornton kisasszonynak állít örök emléket, aki Lord Montague (a The Car magazin szerkesztője, Rolls-Royce tulajdonos) titkárnője és titkos szeretője volt. A szobor először az ő kocsijára került fel, majd 1907-től ott díszeleg minden Rolls-Royce hűtőjén. Nincs két egyforma szobor, hiszen mindegyiket egyedileg kézzel, öntőformában öntve készítik. Az I. világháború előtti években bronzból készítették a szobrocskát és ezüsttel vonták be, ennek megfelelően gyakran lába is kelt, úgyhogy inkább áttértek a nikkelötvözetre, de ettől nem lett sokkal kevésbé „kelendő”. Hogy a tulajdonos autóján örökre ott díszelegjen, ma már a motorházba süllyed a szobrocska, ha leállítják az autót. De nemcsak emiatt „hiányozhatott” a Spirit of Ecstasy egy Rolls-Royce-ról. Svájcban például nem tehették fel a szobrot a hűtőmaszk tetejére, mert féltek, hogy egy esetleges gyalogosgázolásnál csúnya sérüléseket okoz, de mivel ettől függetlenül is járt az autóhoz, így azt a kesztyűtartóban találhatta meg az új tulajdonos.

 

Utoljára frissítve: 2014. március 29., szombat 14:13
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!