A+ A A-

A púposból lett kocka története – Wartburg

A márkanév története 1896-ban kezdődött az Eisenachi Autógyár megalapításával. A Daimler és a Benz után harmadikként megalapított németországi autógyár ekkor kezdte forgalmazni Wartburg névre keresztelt motorautóit.

Később a kisautó Dixi néven vált ismertté, majd miután 1928-ban a BMW megvásárolta a gyárat, a szerelőműhelyekből már BMW néven kerültek ki a járművek. 1940 körül a zwickaui autógyár is szerette volna útjára indítani saját kisautóját a DKW F9-et, de a világháború kitörése átírta a német autógyártás történelmét is. A világégés közepett az autógyáraknak is át kellett állniuk a fegyvergyártásra, és az autó csak az 1948-as Lipcsei Tavaszi Vásáron tudott megjelenni. Ennek aztán 1953-ban a teljes gyártást áthelyezték Eisenachba ahol a háború után a BMW-ék előállítása már korábban újra indult. Igaz, szovjet felügyelet alatt. A müncheni székhelyű anyacég természetesen nehezményezte, hogy tőle függetlenül kerülnek az utakra az „ossi" BMW-ék, így hosszú perek után a keleti országrészben gyártott modellek EMW néven láttak még napvilágot egy ideig. A DKW F9-es érkezésével azonban az eisenachi gyár, IFA F9 néven már teljesen átállt a kétütemű modellek gyártására. A típus a következő években átesett néhány módosításon, majd 1955-ben az F9-es alapjaira épülve megszülettek a mai is ismert Wartburg család első darabjai, a 311-esek. Bár a három hengeres, 900 köbcentis, 37 lóerős nem túl fejlett F9-es erőforrással volt meghajtva, köszönhetően a kimondottan szépre sikerült formájának, nagy népszerűségre tett szert. Az 1966-ig gyártott modellből közel 260.000 darabot adtak el. 

Hirdetés

1965-ben jelent meg a Wartburg 312-es változata, ami gyakorlatilag átmenetet képezett a 311-es és az 1000-es (már kocka) modell között. Az 1000 köbcentis motor már 45 lóerős teljesítménnyel, a karosszériája viszont még a régi „púpos" vonalakkal bírt. Kapható volt már kombi és kabrió változatban is.

1966-ban indult útjára a talán legtöbbünk számára is ismert kocka formájú 353-as Wartburg sorozat. Bár áramvonalas szépségét elveszítette mégis sikeressé tudott válni a szocialista blokkban, mivel a szovjet autókhoz képest sokkal korszerűbbnek számított. Kisebb-nagyobb fejlesztéseken ugyan folyamatosan átesett, de már nem készültek belőle különlegesebb változatok és a háromhengeres, kétütemű folyadékhűtéses orrmotor is megmaradt. A hangszigetelés hiánya a doboz formájú, lemezből készült karosszériával párosulva jellegzetes daráló hangot adott az utónak, de mindezek ellenére olcsó fenntarthatósága, megbízhatósága, a nagyobb belső terek vonzóvá tették a maga idejében a Wartbrurgot.

A berlini fal ledöntése után a gyár még megpróbálta fenntartani a Wartburg nevet az 1.3-as négyüteműre alakított változattal, de a Volkswagentől vásárolt licenc olyan drágává tette, hogy az már nem tudott helyet találni az éppen megnyíló nemzetközi autópiacokon.

 

Utoljára frissítve: 2015. április 25., szombat 13:20
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!