A+ A A-

Moszkvics - A szovjet autóipar gyöngyszeme

A moszkvai autógyár születése 1929-re tehető egy a Forddal kötött együttműködésnek köszönhetően, aminek keretében a gyárat a szovjetek építették fel, a gyártósorokat pedig az akkor már fejlett technológiával rendelkező Ford szállította.

1930 végére meg is indulhatott a termelés a KIM Állami Gépkocsi-összeszerelő Üzemben. 1933-ig elsősorban a Ford A személygépkocsi és Ford AA teherautó típusok gyártásán volt a hangsúly, de egy év múlva már helyet kapott az üzemben a GAZ által gyártott tehergépkocsik alkatrész ellátása is, ami odavezetett, hogy a KIM egy idő múltán teljesen a GAZ gyár vezetése alá került. Nem sokkal később a Ford modellek gyártásának leállításával már csak GAZ AA teherautó gördülhetett le a gyártósorokról.
Az autógyár közel hat év elteltével kapta vissza önállóságát a politikai vezetés azon célkitűzése révén, hogy szervesen kapcsolódjon be szovjet kisautógyártásba, mely elsősorban az olcsó, modern és tömegméretekben jól eladható gépkocsi modellek kifejlesztésére koncentrált.
A program keretében elkészült ugyan néhány KIM 10-50-es kisautó, de a második világháború eseményei miatt a gyárat az Ural vidékére helyezték át, ahol teljes egészében hadiipari célokat kellett ellátnia. 

Hirdetés

A háború után a pártállami vezetés a kisautógyártás újra indítása mellett döntött, amihez a tudást a háborús jóvátétel keretében, a németországi Opel gyárból elkobzott gyártóelemek és a Kadett K38-as tervrajzai biztosították. A gyakorlatilag teljesen lemásolt Kadett, mint régi-új modell volt az első, ami 1947-ben már Moszkvics 400-as néven látott napvilágot. Az Opel által már kifinomított konstrukció természetesen gyorsan népszerű lett a Szovjetunióban, de az exportpiacok is hamar megnyíltak. 1954-ben a motor átesett egy modernizáláson, ami aztán 401-es jelzéssel 1956-ig futott.
A következő években kerültek le a gyártósorokról az önhordó karosszéria felépítéssel készült, és már saját fejlesztést is tartalmazó Moszkvics 402-es, 407-es, és egy kis időbeli gubanccal a 403-as típusok. A cabriótól kezdve a négykerék hajtásúakig ezeknek a szériáknak több változata is az utakra került és a sikert jól tükrözi, hogy a Moszkvics 423-as kombi változata az 1958-as Brüsszeli Autószalon aranyérmese lett.

Ugyanakkor a fejlődés már megkövetelte volna a Moszkvics modernizációját, amit a tervezők elsősorban egy új karosszéria bevezetésével akartak megvalósítani. A munkával az olasz Pininfarma-t bízták meg, ahol a kor divatjának gyakorlatilag mindenben eleget tévő külsőt alkottak. Az 408-assal induló új vonalvezetést egészen 1988-ig használták a különféle változatokon. A peresztrojka hatása azonban már elérte az autóipart is, és a nyugat felé való nyitás kihívásainak több szovjet autómárkával egyetemben a Moszkvics sem tudott megfelelni. Utolsó próbálkozásként a gyár még megpróbált az Aleko névre keresztelt 2141-es típusnak export piacokat találni, de már sikertelenül. A sorozatos gyártási hibák, a rossz minőségű karosszéria és a gyenge motor megpecsételte sorsát.

Utoljára frissítve: 2015. április 23., csütörtök 13:00
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!