A+ A A-

A Warszawa története

A Varsó városáról elnevezett Warszawa volt az első autótípus, mely a háború utáni lengyel autógyártást újraindította. Persze itt is a Nagy Testvér felügyelete alatt.

A rövid történeti áttekintéshez elengedhetetlen megemlíteni, hogy a II. világháború előtti Lengyelország fejlett autógyártással rendelkezett, aminek alapjait a Fiat céggel ápolt jó üzleti kapcsolatok biztosították. Ennek köszönhetően alakult meg 1932-ben a Polski-Fiat is. A háborút követően történtek lépések ennek felélesztésére, de a kibontakozóban lévő hidegháborús felfogás és a nagyhatalmak befolyásszerzési törekvései ezt megakadályozták.

Hirdetés

Ennek zászlaja alatt történt, hogy a szovjet vezetés a lengyel autógyártás felfuttatása, de elsősorban saját befolyásának növelése érdekében átadta a Pobeda M20 gyártásának licencét az új típus, a Warszawa gyártásához. Ambiciózus tervekkel láttak neki Varsóban az FSO (Személyautógyár) névre keresztelt létesítmény felépítéséhez, ahonnan aztán 1951 őszén ki is gördültek az első modellek. Kezdetben még főleg szovjet alkatrészek felhasználásával készültek az autók, de a következő években ezek gyártása is egyre inkább áttevődött Lengyelországba. A Warszawa az 50-es évek elején még viszonylag korszerű fejlesztésnek számított a maga 2100 köbcentis és 50 lóerős teljesítményével, de a további modernizálások sajnos csak nagyon lassú ütemben történtek, és 1957-ig gyakorlatilag teljesen megegyezett a Pobedával. Ezt követően történt néhány fejlesztés mind motorikusan, mind a karosszérián a Warszawa 200, 201-es és 202-es típusoknál. Modernizálták a hajtásláncot, majd 1962-től soros négyhengeres, alulvezérelt, felülszelepelt erőforrással látták el, de mindez csak néhány évre tudta biztosítani a viszonylagos népszerűséget.

Az eladások is rendre alul maradtak a tervezett számokhoz képest, így a Warszawa 22 éves történelme során mindösszesen negyedmillió darabot sikerült értékesíteni belőle. Ellenére annak, hogy a nagy tömeg és alacsony teljesítmény párosításának köszönhetően irdatlan nagy volt a fogyasztása, hazánkban elsősorban taxinak használták, illetve sok állami vállalat és a Belügyminisztérium is előszeretettel vette igénybe. Az Warszawa alapra ugyanakkor számos speciális változat épült. Használták menőautónak, sínautónak, készült belőle pickup, furgon, és ki tudja még mennyi minden. Fénykorukat a 60-as években élték. A legkülönlegesebb változata azonban a mai napig ismeretlen a nagyközönség számára, ami nem is csoda, hiszen a Warszawa Ghia -ról van szó. 1958-ban kérte fel a gyár a Ghia céget egy korszerű változat megtervezésére, és a ma már szinte elképzelhetetlen névpárosítás ellenére Sergio Sartorelli tervei alapján el is készült belőle egy szedan és egy kombi verzió. A munka azonban hiábavaló volt, mert az akkori kommunista vezető Wladislaw Gomulka meglátva a változás sokkoló nyugati eleganciáját, túl hivalkodónak és burzsoának tartotta. A bemutató elmaradt és a két prototípus, természetesen kitiltva minden híradásból, így egy raktárban végezte.
Vélhetőleg az eladások folyamatos visszaesése miatt a Warszawa gyártásával 1973-ban álltak le teljesen.

Utoljára frissítve: 2015. máj. 10., vasárnap 08:32
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!