A+ A A-

Az ős Dacia

A Dacia a román személyautó-gyártást elindító márka volt, mely nevét Románia római kori területének provinciális elnevezéséről kapta.

A Keleti Blokk többi vezetéséhez hasonlóan a románok is hamar belátták, hogy tőke, tudás és tapasztalat nélkül sajáterős fejlesztésre nem igazán van lehetőségük az autóiparban, így 1966-ban elkezdtek partnert keresni Európa nyugati feléről. A kiírt tendert végül a francia Renault gyár nyerte meg az R12-es modellel. Az új R12-es ugyanakkor még csak a tervezőasztalokon létezett, aminek okán az újonnan felépült Pitesti gyárában az üres kapacitások lekötése végett, a Renault 8-as alapokra készült Dacia 1100-as lett a bevezető modell. Az 1100 köbcentis 46 lóerős autó első példányát természetesen a pártvezér Nicolae Ceausescu kapta ajándékba a gyár dolgozóitól, az utolsó pedig 3 év múlva, 1971-ben hagyta el a gyárat. 

Hirdetés

Eközben az R12-es franciaországi fejlesztése is a végére ért, és 1969. augusztus 23-án elkészülhetett az eredetileg megvett R12-es licence alapján az első Dacia 1300-as modell is. Az 1300 köbcentis, négyhengeres, felülszelepelt, 4 sebességes váltóval felszerelt Dacia a maga idejében korszerű és fejlett színvonalat képviselt, amit jól mutat, hogy a 1983-ig mintegy 900.000 darabot sikerült belőle értékesíteni. Kapható volt kombi, majd később pickup változatban is. A kezdeti időkben gyakorlatilag az összes Dacia alkatrész Franciaországból érkezett és a teljes romániai munkafolyamat a Renault felügyelete alatt zajlott, de az összeszerelés mellett később az alkatrészgyártást is román beszállítók vették át. Sajnos ez egyben a minőség romláshoz is vezetett, amivel az autó megítélése is egyre rosszabb lett. A licence 1978-as kifutásától készült autók aztán már teljes egészében román gyártások voltak.

Így volt ez a Dacia 1300-ast váltó kereklámpás 1310-es modellel is, melyet 1983-tól már kétféle, egy 1.2 és egy 1.4 motorral szereltek fel. A két alapot aztán Dacia 1410 és Dacia 1210 néven forgalmazták és rengeteg különböző felszereltségi szinttel értékesítették. Az Egyesült Királyságtól Dél-Amerikáig a világ sok pontját sikerült kisebb nagyobb piacot találni neki, és hazánkban is ez volt a korai Dacia legnépszerűbb modellje. Bár az 1310-es modellt aztán egészen 2004-ig gyártották, a kilencvenes évek végére az egyre romló minőség miatt az értékesítés túlnyomó része már csak Romániában történt. A viszonyokat jól tükrözi, hogy egy 2013-as adat szerint a román utakon közel 1.5 millió különféle Dacia szaladgált. Az új modellfrissítések sorozatos sikertelensége után 1999-ben döntött úgy a román kormány, hogy a gyárat privatizálják. A privatizációt a Renault nyerte meg, aki vállalta a Dacia gyár ismételt rendbetételét és a fejlesztéseket. A váltó modell a Dacia Nova lett, mely a franciák korszerűsítései után már Renault motorral felszerelve Dacia Solenza néven futott tovább.
A Renaultnak köszönhetően a legtöbb szocialista autógyárral ellentétben a Dacia túlélte a térség rendszerváltozását, és folyamatos fejlődés mellett nagyon jó eladásokkal büszkélkedhet a maga kategóriájában.

Utoljára frissítve: 2015. július 28., kedd 09:35
Értékelés:
(1 szavazat)

Képgaléria

Tovább a kategóriában: « A Warszawa története
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!