A+ A A-

Kék vér – BMW Alpina B6 Bi-Turbo Gran Coupe

Tuning vagy nemesítés? Örök dilemma, de az Alpina 50 éves hagyományokra támaszkodik, ami egyértelműen önmagáért beszél.

Hasonlóan a Porsche-bázisra dolgozó RUF műhelyhez, a Münchentől 70 km-re, Buchloeban tevékenykedő, az autósportból érkezett Alpina is inkább BMW-alapú autógyár, mintsem tuning műhely. Tevékenységüket természetesen gyári engedéllyel, immáron fél évszázada végzik, magától értetődően olyan magas színvonalon, hogy a BMW-garancia 100 százalékban érvényes a termékeikre. Hogy mi a különbség a tuning és a nemesítés között? Nos, a határ olykor éles és kontúros, máskor penge vékony - az Alpina igazából mindkettőben nagymester. Árul különféle kiegészítőket a légterelőktől kezdve a felniken át a sportkipufogóig, ugyanakkor BMW-alapú önálló kreációkat is gyárt saját emblémája alatt, továbbfejlesztett, erősített motorral, áthangolt felfüggesztéssel, egyéni stílusban kárpitozott utastérrel. Ezeknél a fényezett karosszéria a BMW-től érkezik, és az Alpina teszi bele mindazt, amit a nemesebbé tételhez jónak lát.
Volt időszak, a 80-as, 90-es években, amikor a BMW csak a turbódízel motorjaira (24td, 25td/tds) rakott turbófeltöltőt, ám az emissziós Euro-szabványok miatt mostanra szinte a teljes választék feltöltős, adott esetben duplán, vagy akár triplán is. A Alpina B6 sorozat alapját képező 6-os széria csúcsmotorja szintén biturbó (nem az M6-ról van), a 4,4 literes, közvetlen befecskendezéses, változó vezérléses V8-as remek alap volt a négyajtós Bi-Turbo Gran Coupe felhúzásához.  

Hirdetés

A hengerűrtartalom nem változott, ám új kovácsolt dugattyú (Mahle), átprogramozott vezérlés, nemesacél kipufogórendszer (kívánságra titán horvát Akrapovic) és hatékonyabb hűtés jellemzi a V8-ast, továbbá a turbónyomást a gyáriról 1,2 bar értékre növelték. A teljesítmény jelentősen megugrott, padlógázra 540 lóerő szabadul el 5200-6250/perc között, a maximális 730 Nm forgatónyomaték 2800/percnél már tetőzik és 5000-ig, a grafikonon mintegy platószerűen végig megmarad, kiváló elasztikusságot biztosítva. 

A mérnökök tisztában voltak a tapadás fontosságával, ezért már eleve összkerékhajtású xDrive kivitelt választottak: ezeknél a megoldás nem állandó, a nyomatékot elektronikus vezérlésű lamellás kuplung osztja el a tengelyek között. A váltó maradt a ZF nyolcfokozatú bolygóműves automatája, de az Alpina ezt sem hagyta érintetlenül és Switch-Tronic néven kínálja. Nem véletlen, hogy a cég leggyorsabb autójáról van szó! A B6 Bi-Turbo Gran Coupe 0-100 km/h-ra 3,9 másodperc alatt gyorsul és mivel nem gyári BMW, így nem vonatkozik rá az egyezményes végsebesség limit. Ha szabad az Autobahn belső sávja, akkor 318 km/h-ig nem akad ellenfele és azért csak eddig, mert a 20 colos, sokküllős Classic felnikre húzott Michelin gumik (Pilot Super Sport) biztonsága „csupán" eddig szavatolt. Ennél a tempónál már jól jön a stabilabb felfüggesztés, a kisebb hasmagasság, az adaptív a lengéscsillapítás (DDC), valamint a hatékonyabb fékrendszer (elöl 374, hátul 345 mm átmérőjű hűtött tárcsák).
A jellegzetesen kék Alpina fényezést leszámítva (ez a demo autó, de rendelhető bármilyen festés) csak a finom részletek árulkodnak a B6 unikális jellegéről. Hiába nagy autó, a kupénál 113 mm-rel nagyobb tengelytáv ellenére csupán négy személyre méretezett a puha, illatozó Lavalina bőrrel bevont utastér, amelybe stílusosan keretnélküli ajtókon át vezet az út. A felszerelésre kár a szót vesztegetni, az elektromos állítású, fűthető-szellőztethető komfortülések, az Alpinára jellemző színes műszerek, a kézzel varrt burkolatok mind-mind benne foglaltaknak a közel 130 ezer eurós alapárban.

Utoljára frissítve: 2016. január 13., szerda 15:12
Értékelés:
(0 szavazat)
Tovább a kategóriában: « Beléptek – McLaren Sport Series
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!