A+ A A-
Hirdetés
Hirdetés

Spyker B6 Venator Spyder Concept - Hattyúdal

Úgy tűnik, friss vér csörgedez a holland sportkocsi gyártó ereiben, jövőre nagy dobásra készülnek.

Az 1880-as években alapított Spyker története kalandos. Mint autógyár, a múlt század elején élte virágkorát, legendás típusa a ver­se­nyeken jól szereplő 60/80 HP, melyet 8,8 literes, hathengeres motor hajtott. Az első világháború idején repü­lő­gé­peket, repülőgépmotorokat is készített a gyár, amely 1922-ben csődbe ment, de egy brit befektetőnek köszön­he­tően 1926-ig folyt egy teherautó, valamint egy személyautó össze­szerelése. A modernkori, Victor Müller és Maarten de Bruijn által a hollandiai Zeewolde-ben alapított Spyker 1999-től létezik, de a márkanéven, valamint a hagyományőrzésen kívül semmi köze az eredeti vállalathoz. Több, részben Audi hajtáslánccal rendelkező típust is bemutattak C8 és C12 jelzéssel, régóta dédelgetett projekt a D12 SUV, ám rendkívül kevés autót gyártottak (2013-ig bezárólag összesen 308 példányt adtak el), ráadásul folya­ma­tosan – részben a SAAB megmentése miatt - anyagi problémákkal küzdenek, ennek bizonyítéka, hogy 2010-ben és 2012-ben fel kellett függeszteni a termelést. Ha az idei Genfi Autószalonon nem mutatják be a B6 Venator koncepciót, talán a húszas évekhez hasonlóan újra feledésbe merül a Spyker, de most úgy tűnik, a kis cég összeszedi magát.
Nulla tenaci invia est via. – ez a latin mondás, amely az új tanulmányautóra is felkerült, a Spyker alapítóinak mottója, magyarul olyasmit jelent, hogy a kitartók számára nincs járhatatlan út, azaz minden nehézséget le lehet győzni. A gyár ezért új típussal jelentkezik, olyannal, amely mind árában, mind használha­tósá­gá­ban a korábbinál sokkal szélesebb ré­teghez szól, így felpöröghet az eladás és helyrebillenhet a cég egyensúlya. Jelzi a Spyker elszántságát, hogy a genfi kupé után már továbbléptek, a kaliforniai Pebble Beach luxusautó rendezvényen debütált a nyitott B6 Venator Spyder Concept, amit 150 ezer dollár körüli áron lehetne megvenni, és ezzel abszolút verseny­képes lenne azokban a körökben, ahol a vevőknek snassz egy igényes, de a magas darabszám miatt konfekció holminak számító Porsche 911 Cabriolet, vagy Jaguar F-type.
Egyelőre kevés műszaki információt árultak el. Az utastérben egy-egy alkatrészen (pl. kormány) tetten érhető az Audi-rokonság, de hogy pontosan mi rejtőzik a szénszálas műanyagból ké­szült, alumíniumvázas, 4,34 m hosszú karosszéria alatt, még rejtély. A motort középre, keresztben építik be, a szám­adatokból annyi derül ki, hogy V6-os és minimum 375 lóerős. A hajtást a hátsó kerekek kapják hatfokozatú auto­mata­váltón keresztül, a 2500 mm tengely­távolságú autó saját tömege nem éri el az 1400 kilogrammot, így a menet­telje­sítményekkel várhatóan nem lesz baj.
A Spyker B6 Venator legnagyobb aduja az egyedisége. A formaterv gyönyörű részleteket rejt, sugárzik róla, hogy átgondolt konstrukció, nem csak úgy ötletszerűen tákolták össze. A LED-es világítás különösen hátul figyelem­re­méltó, a lámpák kipufogócsőnek tűn­nek. Az utastérben a legfinomabb ki­dolgozású holland bőr és kézzel meg­munkált alumínium ad egymásnak randevút, a kabin tervezéséhez állítólag a repülőgépek pilótafülkéje adta az ihletet. A motor a közép­kon­zolról indítható, a gombot piros védősapka takarja, és szemet gyönyörködtető a teljesen csupaszon hagyott váltórudazat, amelynek a karja az automata szerkezet miatt csak előre-hátra mozog.
A tengerentúli bemutatón John Walton, a Spyker kereskedelmi igazgatója elárulta, a genfi siker után nagy reményeket fűznek a B6 Venator típuspárhoz, és reményeik szerint 2014-ben megindul a gyártás. Az észak-amerikaiaknak rossz hír, hogy náluk csak 2015-ben kezdődne a forgalmazás. További bizalomra ad okot, hogy a tervek szerint végre gyártásba kerül a D12 luxus terepjáró is, ami ugyanúgy kihúzhatja a Spykert a csávából, mint a Porschét a Cayenne.

Utoljára frissítve: 2014. március 03., hétfő 09:05
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Legolvasottabb

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

© 2012. Opramedia Kft. | Minden jog fenntartva!

Csatlakozz!