Nem igazán világos számomra, mi értelme volt megalkotni ezt az autót. A Kiának egészen jó szabadidő-autói vannak, a Sportage és a Sorento is sikeres. Most ezek közé még beszúrták a Kia Nirót, amely tényleg csak alig nagyobb, mint a Sportage, és igazából semmivel sem nyújt többet.

Esetleg mást, mivel a Kia Niro hibrid autó, amilyen a két másik típusból nem kapható. Ám óhatatlanul is felvetődik az emberben a kérdés, hogy miért nem? Sokkal logikusabb és olcsóbb lett volna a technikát beleszerelni a márka két húzómodelljébe. Hozzájön még az is, hogy a Kia Niro 1.6 GDi formában sem veszi fel a versenyt a két csinos SUV-rokonnal, pedig az anyacégnél ma már nagyon jó és eredeti autókat terveznek. A Kia hibrid azonban valahogy mégsem sikerült annyira szépre, mint a testvérei.

Az új Kia Niro crossover kizárólag hibridhajtással kapható. Nincs dízel vagy benzines, és állítólag nem lesz belőle összkerékhajtású sem. A magyar vevőknek azonban úgy tűnik, így is bejön az ökoautó, mert bár nem kapunk belőle sokat, a havi öt darabos kvótát játszva eladják itthon, sőt, még többet is vennénk, de nekünk csak ennyit küldenek Dél-Koreából. Szóval tömegmodell nem lesz kis hazánkban a Kia Niro, ám aki ezt választja, szeretni fogja, mert bár nem egy szívtipró, de nagyon egyben van.

Az utastér hozza a Kia esetében megszokott minőséget és stíluselemeket, a márkától megszokott komfort és színvonal fogadja az utazókat. Minden jól össze van pattintva, nem zörög, nem csörög sehol, kellemes benne helyet foglalni. Bár az ergonómiában az európaiak még mindig picit jobbak, ám soha rosszabbat. Itt nincsenek extravagáns megoldások, mint a Nissannál vagy a Toyotánál, minden letisztult. A Kia Niro méreteit tekintve az utastér amúgy nagyon tágas, első ülései és a hátsó szélső helyei is kifejezetten komfortosak. Alaphelyzetben nem túl nagy a csomagtartó, 427 literes. Furcsa módon viszont magas a pereme, pedig a mindössze 33 kilogrammos lítiumion polimer akkumulátor a hátsó ülés alatt van, nem a poggyásztérben.

Alaphelyzetben nem túl nagy, 427 literes a Kia Niro 1.6 GDi csomagtartója.

Alaphelyzetben nem túl nagy, 427 literes a Kia Niro 1.6 GDi csomagtartója.

Ahogy az a hibrid autók esetében lenni szokott, ebben sincs fordulatszámmérő, helyette azt mutatja, hogy épp gazdaságosan (eco), vagy durvábban (power) vezetünk, esetleg épp töltjük a fékezéssel (charge) az akksikat.

A középkonzolba szerelt 8 colos érintőképernyős kijelző mindent megjelenít, amire csak kíváncsiak lehetünk, és a Kia hibrid magyar nyelvű menüjében olyat is találunk, ami megmutatja, mennyire vezetünk gazdaságosan. Eco módban egy pixelekből összerakott zöld fát nevelgetünk a kijelzőn, ha azonban vadabbul nyomjuk a gázt, akkor a zöld lombkorona elkezd hullani, s csak sokára tudunk újabb leveleket növeszteni. Jó kis játék ez, s tényleg arra sarkalja a sofőrt, hogy odafigyeljen a vezetésére.

A Kia Niro 1.6 GDi magyar nyelvű menüjében olyat is találunk, ami megmutatja, mennyire vezetünk gazdaságosan.

A Kia Niro 1.6 GDi magyar nyelvű menüjében olyat is találunk, ami megmutatja, mennyire vezetünk gazdaságosan.

A hibrid autók még mindig drágák, de ugyanakkor nagyon jól fel vannak szerelve, és nincs ez másképp a Kia Niro 1.6 GDi esetében sem. Automata parkolórendszer, vezeték nélküli telefontöltő, üléssszellőztetés, és korszerű vezetési segédrendszerek garmada rendelhető. Az összekapcsolt mobil például valós idejű információkkal frissíti a navigációt. Szériában jár a sávtartó automatika, amely kimondottan ügyesen dolgozik.

A szintén alap tempomat ugyanakkor kicsit részeges, az eltárolt sebesség újrafelvételekor sokszor túlgyorsítja a kocsit, de az autóteszt alatt előfordult nálunk olyan is, hogy a kért tempó elérése volt problémás. A hajtás egyébként az 1,6-os GDi benzinmotorból, valamint a hatfokozatú duplakuplungos váltóval egybeépített villanymotorból áll. A két erőforrás együtt 141 lóerőt ad le, de a villanymotor 170 Nm nyomatékával együtt a benzines ezres fordulatszámától 265 Nm össznyomatékkal már egész szépen húz.

A városi araszolásban, a dugóban főleg az elektromos hajtómű dolgozik, kellemesen teszi a dolgát. Viszont nagyon feltűnő, amikor a benzinmotor bekapcsol, felerősödik a zaj az utastérben. Ettől függetlenül nagyon jó ez a technika, és gazdaságos is. A Kia Niro fogyasztás simán hozható 4,5 liter körül. Autópályán persze azért más a helyzet, mert ugyan elvileg a benzines nélkül is képes tartani a sebességet, azért főleg az 1,6-os dolgozik, az étvágy pedig megugrik.

Bár a Kia Niro 1.6 GDi nem szép, de jó autó, sokat tud, amit tud, azt jól csinálja, és a hibrid szabadidő-autók között csekély a konkurencia is. Az aktuális trendek pedig egyre inkább az ilyen zöldülő családi autóknak kedveznek.

Kia Niro műszaki adatok
Motor: 1580 cm3
Teljesítmény: 141 LE, 265 Nm
Végsebesség: 162 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 11,5 s

Kia Niro fogyasztás: 4,5 l/100 km
Kia Niro ár: 7 449 000 Ft

Kia Niro 1.6 GDi Hybrid EX tesztautó ára: 8 339 000 Ft

Kia Niro vélemények
Külső: 3
Belső: 4
Ár/érték: 3

Előny/hátrány
+ Jó futómű, tágas utastér, hatékony hajtáslánc, jó fogyasztás, hibrid hajtás
– Hangos motor, szeszélyes tempomat, szerény hangszigetelés