Lesz benne forgalomban begyűjtött szállópor a kipufogófüstből meg az útról, amit felvernek az autók. Lesz benne allergén pollen, és jól kitenyészett bacik. A bacik szagára legszívesebben a marha büdöset írnám. A változatos szagmassza hasonlíthat penészhez, ecetes rongyhoz, 2 napos harántkockás nylonzoknihoz, gumitalpú tornacipőhöz, vagy porszívó porzsákjához.

A szag általában hamar el is múlik egy kis szellőztetés után, de egyrészt visszatér, másásrészt addigra már késő. Megvolt az a néhány lélegzetvétel, amit nem lehet visszacsinálni. A kórokozók és az immunrendszer csatája hadüzenet nélkül megkezdődött. Általában influenzának, vagy kis megfázásnak hisszük, és egy hideg sört hibáztatunk a torokfájásunkért, esetleg a lehúzott ablakot az izom/ízületi fájdalomért, az ágy hideg lábát pedig a kis köhögésért. Pedig ez nincs így. A legtöbben biztosan jártak már úgy, hogy repülőút, vagy egy plázás shoppingolás után érezték ezeket a tüneteket. Nos, ott is hasonló volt a helyzet, mint az utóban: pollenszűrő cserére van szükség.

3 celeb kórokozó, akikre érdemes odafigyelni
A legionella baktérium 1976 óta kiválasztotta a városi ember hűtőberendezéseinek 25-45 fok közötti pangó vizeit és különös tulajdonsága, hogy csak akkor okoz gondot, ha vízpermetben lélegezzük be. Ekkor viszont a tüdőbe jutva nem kíméletes, bár leginkább csak az enyhébb változatát kapjuk. Az autóklíma és a szűrő, meg a párologtató rész párája ennek a bacinak tipikus élettere.

A vámpírosan sikkes piros szemet és a váratlanul el-el csöppenő nózit sem megfázás, hanem inkább allergének támadása okozza, szintén a telített pollenszűrőből. A leggyakoribbak a mogyoró, a kőris, a nyír, az éger koratavasszal, később pedig a füvek és gyomnövények jönnek, közöttük a jól ismert nevű parlagfű. A pollen szűrés során a pollenek széttörnek és így sokszor pont egy baktérium életterévé válnak.

A forgalom gázai is erősen allergénhatásúak, számos légúti tünetet okozva. Itt legfőképp a PM10 méret alatti részecskék, a felvert por, és a dízelkorom a ludas.

3 frontos védelem
Normál pollenszűrővel a nagyobb szilárd részecskék hatékonyan szűrhetők. Első fronton győztünk! A forgalom gázait is hatékonyan tudjuk semlegesíteni, ha a szűrőnkre a feláras aktívszén réteget kérjük extraként. Második vonal rendben! Ám a kocsi belső tere csak úgy lesz tiszta, ha az egyéb allergéneket is megállítjuk. Erre a támadásra a MANN korszakalkotó megoldást fejlesztett. Antiallergén semlegesítő rétegük a tüneteket okozó baktériumok életterét 100% hatékonysággal szünteti meg még a szűrőben. Se allergén, se tünetek, se bűz! Az új réteg alkalmazásával a MANN már át is keresztelhetné a pollenszűrőket baktérium blokkolóvá, hiszen egy hagyományos pollenszűrő csak a polleneket szűri.