A Renault mindig is az élharcosok közé tartozott, megannyi extravagáns megoldással az évtizedek során. Már maga a névváltás is jár némi kockázattal, hiszen hosszú időbe telik, mire az emberek megismerik az új elnevezést.

A Renault-nál most a több mint húsz évig futó, három generációt megélő, jól bejáratott Lagunát váltották le, és lett Renault Talisman. Ugyanakkor a Renault Talisman már nem ötajtós ferdehátú, mint a korábbiak, hanem a klasszikus négyajtós limuzin, így valamilyen szinten megmagyarázható hogy új nevet kapott.

A talizmánra, vagyis a szerencsét hozó tárgyra utaló elnevezés vitathatatlanul mindenhol ismert. A limuzin forma láttán az is könnyen kitalálható, hogy mit céloztak be Párizsban, és ráadásul a korábbinál följebb pozicionálták új középkategóriás modelljüket. A cégautók kategóriájába szeretnének aratni, és nem titkoltan a legfőbb ellenfél a Volkswagen Passat.

Amúgy a Renault Talisman 1.6 dCi 2016-os designja, a meglepő orr- és farrész ellenére is németes benyomást kelt.

Amúgy a Renault Talisman 1.6 dCi 2016-os designja, a meglepő orr- és farrész ellenére is németes benyomást kelt.

Amúgy a Renault Talisman 1.6 dCi 2016-os designja, a meglepő orr- és farrész ellenére is németes benyomást kelt. És ha már a külsőt gusztáljuk, kihagyhatatlan formaelem az egyedi, franciásan extrém fényszórómegoldás, amilyet aztán a Mégane is kapott. A stílust erősíti a különleges formájú nappali LED-es menetfény, amit a lámpa külső vonalai adnak.

Jól néz ki a kerekded orr, amelynek a sziluettje és arányai emlékeztethetnek a VW Passatéra. A kecses formát nem rontja el az ajtók aljába besajtolt törésvonal. A Renault Talisman mindkét vége egyedi, hátulról is kitűnik a forgalomból, a csomagtartó tetején az emblémáig benyúló fényszóró merész és látványos megoldás.

Bár nem átlagos, de a belső nem is annyira extrém, mint azt korábban a francia márkától megszokhattunk. Valószínűleg azért lett visszafogottabb, hogy a német márkák vevőkörét is megnyerje. Az utastérben a Reanult Espace-ból ismert kezelőszervekkel és megoldásokkal találkozunk, némi klasszikus vonással.

Helyben sem elöl, sem hátul nincs hiány. A szellősség a nagy, 2,81 méteres tengelytávnak köszönhető, amely nyomán a második sorban is kényelmesen elférnek az utasok.

Helyben sem elöl, sem hátul nincs hiány. A szellősség a nagy, 2,81 méteres tengelytávnak köszönhető, amely nyomán a második sorban is kényelmesen elférnek az utasok.

A középkonzol hasonló elrendezésű, mint a nagy egyterűben, ám ebben nem táblagép-méretű a kijelző, igaz, ezzel a kisebb, 4,2 colos képernyővel is jól elvan az ember, jól kiigazodik rajta, kielégítő szerkezet. Minden olyan funkció meg van benne, amit manapság elvár a vevő ebben az osztályban. A vezető előtti műszeregység mára már klasszikusnak mondható franciás megoldás, teljesen digitális a kijelző. Részletes, szépen kidolgozott a színes TFT, amely a hagyományos műszerfalat helyettesíti, és még a színe is változtatható.

A Renault Talisman 1.6 dCi teszt alatt kialakult összkép tehát jó, csupán talán a sok műanyagfelület lehet zavaró, valamint a térdmagasságtól lefelé drámaian romló anyagok, no és a Renault furgonokból adoptált billenőkapcsolók. Nagyobb bajunk persze ne legyen, mert azért vannak finomságok is odabenn, mint például a masszázsfunkciós díszvarrású bőr-szövet ülés.

Helyben sem elöl, sem hátul nincs hiány. A szellősség a nagy, 2,81 méteres tengelytávnak köszönhető, amely nyomán a második sorban is kényelmesen elférnek az utasok. Egyértelmű, a Renault Talisman esetében a sofőrös vállalati vezetőket is megcélozták. Hátul 262 mm-es a lábtér, ami a kategória egyik legjobbja. A csomagtartója is óriási, 608 literes.

A Talismanba adaptív futómű és négykerék-kormányzás (4Control) is rendelhető. Az autóteszt során nálunk járt Renault Talisman 1.6 dCi modellbe ezek nem voltak, de így sem éreztük, hogy a komfortérezt csökkent volna. Jó a kocsi ívtartása és a csillapítás is megfelelő. Dízelben elég erősek a franciák, és ezt itt is hozzák.

A nagytestű autóba elegendő a közepes 1.6 dCi motor a maga 130 lóerejével és a 320 Nm nyomatékával. Még a gyengébbik, 1,5 literes, 110 lóerős erőforráshoz is hatfokozatú manuális sebességváltó tartozik. Ez pedig jó hatással van az étvágyra. Renault Talisman fogyasztás, finomkodás nélkül sem ment sokkal 5 liternél fölé városban, ami elismerésre méltó.

Bármennyire is szép, jó, egyedi és tágas autó a Renault Talisman 1.6 dCi, egyvalamiben nem tudja felvenni a versenyt a VW Passattal, mégpedig presztízsben. Összességében azért ennek ellenére is elmondható, hogy komoly versenyző lesz a középkategóriában, ahol még mindig meg van az a vevőkör, amely ragaszkodik a tradicionális formákhoz, tehát kedveli a limuzinokat a telekjáró szabadidőautókkal (SUV) szemben. Amúgy ebben a kategóriában az európai flottaeladások hatvan százalékát még mindig ezek a kocsik adják. Szóval, van itt keresnivalója a Renault Talisman-nak, még a németekkel szemben is.

Renault Talisman műszaki adatok
Motor: 1598 cm3
Teljesítmény:  131 LE, 320 Nm
Végsebesség: 205 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,4 s

Renault Talisman fogyasztás: 4,8 l/100 km
Renault Talisman ár: 7 500 000 Ft

Renault Talisman 1.6 dCi 130 Intens tesztautó ára: 9 590 000 Ft

Renault Talisman vélemények
Külső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 4

Előny/hátrány
+ Jó futómű, egyedi forma, tágas utastér, erős dízelmotor, alacsony fogyasztás, nagy csomagtartó
– Itt-ott gyenge beltéri anyagminőség, várható értékvesztés