Olcsó, de mégis kimagaslóan jó autót akartak csinálni a csehek, utóbbi nagyjából sikerült, előbbi kevésbé, persze ettől még nem kizárt, hogy ez lesz a taxisok új kedvence.

Újabb tradicionális nevet vett elő a cseh gyár. Számunkra a Skoda Rapid név hallatán egy kupé ugrik be. A 80-as években gyártott 120-as modell sportos kupéváltozatát hívták így. Ugyanakkor csak a formára mondhattuk, hogy sportos, mert az 50 lóerős teljesítmény már akkor is igen kevéske volt. Mindenesetre különleges és ritka autó volt ez. Na, a csehek most megint elővettek egy jól bejáratott – legalábbis Közép-Európában – nevet, de ez már nyomokban sem emlékeztet az ősre.

Az új Skoda Rapid nagyjából abban az osztályba szállt harcba, ahol annak idején, 1997-ben az Octavia kezdett, és méretben is nagyjából ott van. A sikermodell helyét próbálja most a Skoda Rapid márkán belül átvenni, az Octavia pedig komolyabb, nagyobb és minőségibb, no meg valamelyest drágább autó lett.

Győrben készül a Skoda Rapid 1.6 CR TDI dízelmotorja, mely úgy dörmög nekünk, mint egy medve, főleg hidegindításkor és erőteljes gyorsításkor hangosabb a kelleténél.

Győrben készül a Skoda Rapid 1.6 CR TDI dízelmotorja, mely úgy dörmög nekünk, mint egy medve, főleg hidegindításkor és erőteljes gyorsításkor hangosabb a kelleténél.

Az új népautót nemcsak a családoknak szánják, hanem a taxisoknak is. Méretben és árban, legalábbis az alapváltozat, tökéletes lehet a személyszállító vállalkozóknak. A családosokat pedig a formájával és a minőségével nyerheti meg a Skoda Rapid. A design tipikusan skodás, nem túl bonyolult, mégis megnyerő. A szögletes arc, az egyenes lámpákkal, a komoly, vaskos hűtőmaszkkal jól mutat. A hátsó is karakteres, bár más Skodákról már ismerős lehet. Mindenesetre az összhatás jól sikerült. Négyajtós, lépcsőshátú limuzinnak tűnik, ám akár csak az Octavia, ez is praktikus ötajtós.

Az autóteszt során kipróbált Skoda Rapid 1.6 CR TDI változatában a VW-csoport autóiban megszokott ízléses kép fogad. A műszerfalon és az ajtón ugyan az anyagok többsége kemény, kopogós műanyag, és ez sokaknak illúzióromboló lehet, de azért szerencsére nem a gagyibb fajtából való. Gondos a kidolgozás, a kapcsolók és kezelőszervek finoman működnek. A kéttónusú, bézs és fekete színű utastér szemre szép, és növeli a komfortérzetet, bár igaz az is, ennek rendesen megkérik az árát. Mindenesetre az alsó-középkategóriában a jobbak közé tartozik a konkurenseivel szemben.

A Skoda Rapid 1.6 CR TDI estében a műszerfalat sem bonyolították túl a csehek – épp oly letisztult, mint a külső –, könnyen és jól áttekinthető, a kezelése pedig magától értetődő. A klíma kapcsolója, az ülésfűtés és minden más kezelőszerv jó helyen van, kézre esik a sofőrnek, és egyértelmű.

Az ülések kellően kemények, mint egy porosz katonatiszt, de nem kényelmetlenek. Valószínűleg jól fogják bírni a strapát, a taxisok nagy örömére. Ahogy az is tetszeni fog nekik, hogy a hátsó helykínálat parádés, még a nagyobb modellekben is örülnének ennyi helynek. A magyarázat ugyanakkor egyszerű, a Skoda Rapid tengelytávja majdnem 10 centivel nagyobb (2602 milliméter), mint például az egyes Octaviáé volt.

Szívesen írnánk azt is, hogy remek vétel, ám a helyzet az, hogy például a jól felszerelt Skoda Rapid 1.6 CR TDI ár már ott jár, ahol a nagyobbaké.

Szívesen írnánk azt is, hogy remek vétel, ám a helyzet az, hogy például a jól felszerelt Skoda Rapid 1.6 CR TDI ár már ott jár, ahol a nagyobbaké.

Szóval, hátul is nyújtózkodhatunk, ha már bejutottunk. Talán csak a beszállásnál kell jobban odafigyelni a fejre, nehogy beverjük. Igaz, meg kell jegyeznünk azt is, hogy a vállszélesség a második sorban kisautósan passzentos. Igazából két felnőtt fér el kényelmesen. A Skodánkba – a többi, fejlődő piacokra szánt szedánnal ellentétben – olyan extrákat is rendelhetünk, mint az automata klíma, a navigációs rendszer, vagy akár a digitális rádiótuner. Tehát azért nem annyira fapados autó ez, mint ahol ringbe szállt.

Roppant lényeges, szintén az egyik legfontosabb paraméter ebben az osztályban a csomagtartó mérete. Nos, ebben nagyon jól áll a Rapid a maga 550 literjével. A hatalmasra nyíló ötödik ajtón keresztül csak nyeli a táskákat, bőröndöket. Az osztottan dönthető üléstámlákkal pedig közel 1,5 köbméterig növelhető. A taxisok elvárásainak ebben is maximálisan megfelel az új Skoda.

Győrben készül a Skoda Rapid 1.6 CR TDI dízelmotorja, mely úgy dörmög nekünk, mint egy medve, főleg hidegindításkor és erőteljes gyorsításkor hangosabb a kelleténél. Ettől függetlenül a Volkswagen csinálja az egyik legjobb gázolajos erőforrást. A Skoda Rapid 1.6 CR TDI már alacsony fordulaton, erőlködés nélkül jól húz, és 1800-as fordulat körül rendelkezésre áll a 250 Nm-es nyomaték. Ezt nagyjából úgy kell érteni, alig hogy elindulunk, a kocsi rendesen meglódul.

Városi forgalomban ritkán kell negyediknél feljebb kapcsolni, míg ötödik fokozatban 130 km/órás autópálya-tempónál 2300 körül forog a motor. A hosszú áttételezésnek köszönhetően a Skoda Rapid fogyasztás barátian alacsonyan tartható. Vegyes használattal 5 liter körül el lehet furikázni az autóval, és ebben még nincs is benne a start/stop rendszer, ami a GreenLine kivitelben viszont igen. A vezetése amúgy kényelmes, a kormányzás a szokásosnál talán könnyedebb is, mint várnánk.

A Skoda megint egy relatíve jól sikerült autót alkotott, pláne a fapados konkurenseihez képest. Szívesen írnánk azt is, hogy remek vétel, ám a helyzet az, hogy például a jól felszerelt Skoda Rapid 1.6 CR TDI ár már ott jár, ahol a nagyobbaké. Tény, öt és fél millióért komolyabb autókat is vásárolhatunk. Ennyi pénzért már máshol is körülnéz az ember, és közel sem biztos, hogy ezt a cseh remeket választja.

Skoda Rapid műszaki adatok
Motor: 1598 cm3
Teljesítmény: 105 LE, 250 Nm
Végsebesség: 190 km/h
Gyorsulás 0-100 km/óra: 10,4 s

Skoda Rapid fogyasztás: 5,5 l/100 km
Skoda Rapid ár: 3 199 360 Ft

Skoda Rapid Elegance 1.6 CR TDI tesztautó ára: 5 577 990 Ft

Skoda Rapid  vélemények
Külső: 4
Belső: 4
Ár/érték: 2

Előny/hátrány
+ Jó fogyasztás, stílusos forma, kellemes és nagy utastér
– Magas ár

További információk: www.skoda.hu