A 2021-es Oldtimer Show-t a tavalyi évhez hasonlóan ismét őszre kellett halasztani a pandémia miatt. A XVI. budapesti Oldtimer Show így október 8-10. között kerül megrendezésre a Magyar Vasúttörténeti Park és a Víztorony Park összevont, 10 hektáros területén, ahol autentikus helyszínen, gőzmozdony füstben nosztalgiázhatnak a látogatók az idén tovább bővülő programkínálat mellett.

A kiállított járművek között az eddiginél is nagyobb számban lesznek majd jelen a háború előtti autók és motorok. Hazánkban itt lesz kiállítva először egy olyan autó, amely a világon egyedülálló. A 104 éves Woods a világ első sorozatgyártású hibrid autója! A fakerekű óriásautót elektromos-benzin motor vegyes hajtással gyártották még 1916-ban, majd, mivel az autó technikailag megbízhatatlan volt, tulajdonosa 1920-ban Stanley típusú gőzmotort épített bele. A Csehországból érkező autó teljesen eredeti és működőképes, amit a szervezők működés közben is be fognak mutatni.

Bővebb fotógaléria a képre kattintva érhető el.

 

2021-ben kiemelt téma lesz a szocialista korszak járműgyűjteménye. A kiállítás a teljes keleti paletta bemutatására törekszik, így többek között olyan világháború előtti modellek is láthatók lesznek, mint a Tatra, Praga, Skoda, Wikow, Jawa, vagy a Magosix, – és persze nem maradhatnak ki a korszak sötétebb éveit jelképező nagy fekete autók sem…

A szélesebb közönség előtt az Oldtimer Show-n keretein belül lesz látható először egy igazán különleges kiállítási tárgy, a tavaly újjáélesztett Aranyvonat is. Az egykor híres, Szent István koronáját bemutató ereklyeszállító hatalmas költségvetésű restaurálása 2020-ban fejeződött be. A rendkívül impozáns látványt nyújtó szerelvény a West csarnok 28-as vágányán lesz megtekinthető, de az aranyozott járműben látható lesz a szentkorona másolata is, melyre a díszmagyarba öltözött koronaőrség fog vigyázni.

Sok más újdonság mellett idén megjelenik az amerikai álomnő életstílus is az Oldtimer Show-n. A csinos Pin-up lányok az 50-es évek ruháiban és frizuráiban fognak majd bemutatkozni, jelesen képviselve a tengerentúli nagyvasakat.

A nagyszámú kiegészítő program között olyan érdekességeket is találhatunk, mint például a Víztorony Parkban megrendezésre kerülő Tuning és Sportautó Kiállítás, ahol az autósport versenycsapatok mellett a depóhangulathoz tartozó csinos hölgyek emelik majd a hangulatot. A tuningautók között külön szekcióban lesznek elhelyezve a retro tuning autók, a felspécizett oldtimerek, a füves területen pedig szovjet, amerikai, lengyel és magyar veterán katonai hagyományőrző alakulatok várják majd az érdeklődőket a harckocsik, fegyverek és hadieszközök kiállításán.

Oldtimer Show a Vasúttörténeti Parkban

Bővebb fotógaléria a képre kattintva érhető el.

 

De a „Tour de Hongrie” kerékpárverseny apropóján például különleges oldtimer kerékpárokkal is találkozhatunk, annak rendje és módja szerint korabeli, jelmezes kerékpárosokkal. Az időkerékpárosokat az Orient csarnokban kell keresni, a Keleti-Pályaudvar makettnél.

Az Oldtimer Show keretein belül a tavalyi rendkívül pozitív fogadtatásnak köszönhetően ismét lesz Kolbászvásár és Kézműves vásár. A kézműves ételekből és italokból a Gasztro utcában, a Kolbász utcában és a Vásártér-en lehet majd kóstolgatni és vásárolni, – természetesen közvetlenül a termelőktől. A kis- és a nagy parkban felállított sütödékben házias és disznótoros finomságokat lehet fogyasztani.

A fesztiválhétvégén nyitva lesz a Tájház múzeum, ahol egy korabeli parasztház berendezési tárgyait lehet megnézni a 120 éves Csabai Tájházban. Az ide betérők vendégek lesznek egy igazi Csabai kolbász kóstolóra. A régi termelőeszközökből interaktív kiállítás kerül megrendezésre. A gyerekek maguknak morzsolhatják majd a kukoricát, amivel a saját kezükből meg is etethetik a karámokban lévő állatkákat. A három karámban többek között törpekecske, törpebivaly, alpaka, láma és őshonos magyar háziállatok is lesznek.

Egész napos kikapcsolódás kortól és nemtől függetlenül az egész családnak.

Bővebb fotógaléria a képre kattintva érhető el.

 

A főszervező elmondta, hogy a hagyományőrzés mellett az Oldtimer Show csapata továbbra is fontos céljának tekinti, hogy valóban családbarát rendezvényként nyújtson kikapcsolódást minden korosztály számára. A belépőjegy megváltása után a kiállítás területén sok ingyenesen igénybe vehető játék lesz a gyerekeknek, amikért más fesztiválokon legtöbbször fizetni kell. Bungee gumiasztalok és légvár, arcfestés és népmese foglalkozás, íjászat és airsoft lövészet, kézműves foglalkoztatók, régi termelőeszközök, állatsimogatók, de ismét lesz a Nagy Parkban tűzoltóruhába-öltözős, tűzoltás-imitáció is a legfiatalabb korosztálynak. – És mindezek díjmentesen!

A fesztivál hétvégéjére a Vasúttörténeti Park összes interaktív programja életre fog kelni. Ismét be lesz fűtve egy igazi gőzmozdony, amin rövid próbautat lehet majd tenni a parkban. Itt lesz a híres Nohab dízelmozdony és lesz egy újdonság is, a GMC sínautó. Az előd sínautó, az ismert Csajka ezentúl már felújított állapotban fogja az utasokat szállítani. Lesz még lóvasút, hajtányok, mozdonyforgatózás, és a gyerekek kedvence, a kerti vasút a maga 800 méteres sínpályáján. Emellett a park összes látványossága megtekinthető lesz, a gőzmozdony kiállítás, a vasútikocsi kiállítás, és a terepasztal- és vasútmodell kiállítás is. Az Orient csarnok elejében ismét lesz autómodell kiállítás, a West csarnokban pedig egy újdonság, a Híradástechnikai Kiállítás, míg a szabadtéren többek között megtekinthető lesz a Holokauszt emlékvonat is.

A fesztivál nyitvatartása: péntek 12:00-18:00, szombat 09:00-18:00, vasárnap 09:00-18:00