Bardóczi Gyula az ország egyik legismertebb dobosa. Nem csak tudásáról, de jó humoráról is közismert. Több ezer fellépés van mögötte, és az Old boys-szal most is jó bulikat csinálnának, ha a vírus helyzet nem akadályozná a zenekart.

– Mikor szerezted meg a jogosítványodat?
– 25 évesen. Még a Gemini idején vettem egy Skoda 1000 MBX-t. Jogsim még nem volt, ezért önállóan gyakoroltam, de volt egy komoly segítőm: Kurucz György motorversenyző-legenda, aki rendszeresen szállította a zenekart a mikrobuszával. Ő pontosan tudta, hogy ki a mazsola előttünk, olyan jelekből, hogy mikor villan fel az index vagy a stoplámpa, vagy mikor kezd éppen fékezni.

– Sok autód volt?
– Rengeteg. Az első egy kormányváltós Polski Fiat, utána volt Porsche, S-osztályú Mercedes limuzin, Audi, BMW 7, Chevy Van mikrobusz, amivel BB King-et is vittem, mikor Budapesten lépett fel. Újonnan csak Zsigulikat vettem. Ha valamelyik rosszul viselkedett, vagy sokat kellett szervizbe vinni, akkor lecseréltem. Most egy OT-s rendszámhoz közeli E-osztályú Mercedesszel járok. A lényeg, hogy vigyen el A-ból B-be. Nem a szomszédnak akarok autót venni, hogy irigykedjen.

Bardóczi Gyula interjú

– Hogyan vezetsz?
– Jól és sokat. Szállítottam zenekarokat is. Egymillió kilométert már biztosan magam mögött hagytam. Több profi versenyző mondta, hogy beállhatnék közéjük, mert a kéz és a láb szinkronja nálam nagyon jó. Persze ez nem véletlen, egy dobosnál ez alap. Csak hát abban az időben nem volt sok pénz a hazai autósportban, és nem volt lehetőségem szponzorokat szerezni sem, így maradtam a zenénél. Egy évvel ezelőtt volt csak egy lökhárítós karcolásos balesetem, de azon kívül semmi. A biztosítónál 350 ezer forintos volt a kár, de egy ismerős maszek autószerelő akár ingyen vagy ötven ezerért is megcsinálta volna.

– Mit csinálsz az autóban?
– Zenét hallgatok, és nézem a csinos nőket.

– Mi a fontos egy autóban?
– Ha beülök, akkor érezzem jól magam, minden essen kézre.

– Átadod másnak a vezetés lehetőségét?
– Inkább engem kérnek meg, hogy más kocsiját is én vezessem.

– Hogyan viseled, ha más beleszól a vezetésedbe?
– Hallgatok, de nem felejtek. Fordított helyzetben én osztom a megjegyzéseket, amiket kaptam az illetőtől.

– Mennyi volt a leghosszabb táv, amit egyfolytában levezettél?
– 2000 kilométer Németországba egy fellépésre az Old Boys-szal.

– Mi volt a legnagyobb sebesség, amit kipróbáltál?
– Egy barátom az Audi gyárban dolgozik, és néha, amikor kint voltam beültetett valami szuper autóba. Németországban van egy olyan pálya, ahol lehet menni korlátlanul mindennel, ami a csövön kifér. Egy ilyen alkalommal próbálhattam ki egy Porsche-t. El akartam vele érni a 300-at, de 302-nél már le is vettem a lábam a pedálról. Borzasztóan gyors volt. Nagyon sok a 200 is, felelőtlenség annyival is menni, mert minden úgy látszik, hogy alig lehet felfogni. A halál másodperceken belül bekövetkezhet.

Bardóczi Gyula: Mercedes párti vagyok

– Mi volt a legjobb autó, amiben ültél?
– 20-25 évvel ezelőtt volt egy „bálna Merci kupém”, amit egy híres orvostól vettem. Amikor beültem, a biztonsági öv átjött rajtam. Abban éreztem a biztonságot, és mikor odaléptem neki nagyon komolyan beindult.

– Milyen emlékezetes autós kalandod volt?
– Mindig büszke voltam magamra, hogy megállás nélkül tudok egészen hosszú távokat levezetni. Egy tankolás, egy mosdóhasználat viszont meglehetősen rontja az átlagsebességet. Én csak a célnál szoktam megállni. Egyszer jöttem haza Németországból és rengeteg autó volt az úton. Bécs környékén éreztem, hogy meg kellene állnom egy WC használatra, de úgy gondoltam, hogy csak el tudom húzni addig, amíg átlépjük a határt. Csakhogy a dugó közbeszólt.

Már az ájulás kerülgetett, amikor úgy döntöttem, hogy bizony jó lesz erre egy üres üdítős palack. Csakhogy nem volt elég széles a szája. Lett kár az autóban és a nadrágomon is. A tankolást sem én intéztem. Mondanom se kell, hogy mekkora takarítást kellett itthon végeznem. Azóta van egy szélesebb szájú palack a kocsiban és előfordult, hogy a pesti csúcsforgalomban használnom is kellett, miközben mellettem ment a 7-es busz.

– Milyen autót vennél, ha sok pénzed lenne?
– Mercedes párti vagyok, és semmiképpen sem vennék egy alacsony építésűt. Tizenöt éve volt egy Porsche-m és azzal jártam úgy, hogy egy iskola előtt megállva, szinte négykézláb tudtam csak kimászni belőle. Persze az ablakban könyöklő lányok mindeközben kacagva tapsoltak.