2016-ban Romhányban az első amerikai autós és rockabilly fesztivál két napján magyar zenekarok voltak, és mindössze hatvan autó tulajdonosa regisztrált. A tavalyin már 165 autó, valamint három külföldi és tizenegy magyar fellépő. A 65 éves pickup tulajdonos korábban kiállítás kivitelezéssel foglalkozott, dolgozott az építőiparban. Többek között ő csinálta a Nagyvásárcsarnok és a CEU álmennyezetét, majd később egy panzió üzemeltetésébe kezdett Romhányban.

– Mikor szereztél jogosítványt?
– Akkor voltam 19 éves és divat volt Romhányban, hogy mindenkinek legyen jogsija. Nekem elsőre sikerült.

– Mi volt az első autód?
– 1974-ben a szüleimtől kaptam egy Fiat 127-est. Édesapám kőműves volt, és egy munka elvégzése után megkérdezte a tulaj, hogy maguknak még nincs autójuk? Mondtuk, hogy nincs. Kérdezte, hogy mi lenne jó? Én mondtam, hogy a barátomnak Fiat 127-ese van. Pár nap múlva telefonált, hogy fizessük be az összeget, és másfél hónap múlva már a miénk lett. Nyugati autó volt, lehetett vele jampizni.

– Mik jöttek utána?
– Ezzel 300 ezret mentem, kilenc évig jártam vele, majd lecseréltem használt Dacia 1310-re, amit hat évig használtam. Később már lehetett külföldről is autót vásárolni és így lett Münchenből egy Peugeot 309, amivel mentem 250 ezer kilométert. Utána már sokszor váltottam. 2007 óta Ford S-Max-om van, a mostani már a harmadik. A kötelező olajcserén és klímatisztításon kívül szinte soha semmi extra kiadás nem volt. Nagyon erős, 250 lóerős.

– Hogyan vezetsz?
– Csak akkor megyek gyorsan, ha nagyon kell, de a sebességet betartom, és nem vagyok agresszív.

– Van egy pickup-od is, amire nagyon vágytál. Ez hogyan jött?
– 1962-ben az édesapám bátyja, aki a kanadai Winnipegben élt, küldött egy üdvözlő lapot, amin egy pickup volt. Akkor vált álmommá, hogy nekem is legyen. Történt aztán, hogy az 50. születésnapomra szerettem volna meghívni egy élvonalbeli zenekar énekesét, aki az egyórás fellépés 300 ezer forintos gázsijára még kért 20 ezret útiköltségre. Akkor azt mondtam, hogy na, ezt már nem. Helyette elhívtam a Mystery Gang-et, és ezzel el is indult az amerikai autók és a rockabilly iránti szerelem.

Egyik barátomnak volt egy 1963-as Lincoln Continental cabrio-ja, majd négy év múlva vett egy 1959-es Lincoln limuzin-t. Akkor döntöttem, hogy nekem is jó lenne egy amerikai autó, egy pickup, a gyerekkori álmom, amiből Magyarországon csak nagyon kevés van. Aztán 2015-ben az eBay-en el kezdtem keresni, és 4000 dollárért találtam is egyet. Amerika közepéről vitték Miami-ba, és onnan hozták át konténerben. Amikor megérkezett, már a konténerben beindítottam és úgy gurultam ki vele. 1955-ben készült, amikor születtem. Itthon aztán darabokra szedték a mesterek, de szerencsére a legapróbb csavarokig minden beszerezhető volt hozzá Amerikából. El is terveztem, hogy még abban az évben csinálok egy amerikai autós találkozót, de sajnos arra még nem sikerült összerakni, majd két év kellett hozzá, hogy teljesen felújítsák.

– Milyen az autó?
– Nagy, de nincs benne szervo, ezért nehéz vele a parkolás. Két kilót biztos fogyok, mire beállok a garázsba. Motorikusan nagyon jó, háromsebességes, akár a harmadikból is el lehet vele indulni. A fogyasztása sem több 12-15 liternél, igaz, 80-nál többel nem is nagyon tudok vele menni. Három személyes, nagyon kényelmes, jó ülni benne. Vezetni szenzációs, magasról látom a forgalmat.

– Mire használod?
– Amikor megvettem, azzal dicsekedtem, hogy ezzel járok majd a boltba, és a tejet meg a lisztet feldobom a platóra, de igazából csak autóstalálkozókra járok vele.

– Egyébként mivel jársz?
– Van egy Ford S-Max-om, egy Ford Connect-em, és egy 1979-es Lincoln Mark 5-m. Ez utóbbiban 6600 köbcentis V8-as motor van. 12-20 liter között fogyaszt, de ezzel is csak 80-nal járok. Ilyenből talán 3-4 lehet az országban. Az első ülésén hárman ülhetnek, ami olyan, mint egy kanapé. Ez sem való üzleti útra, csak kikapcsolódásra. Nagyon sok autós integet, tízből nyolcan, a motorosok pedig a felemelt lábukkal jeleznek. Kétszer is jártam Amerikában, és ilyen régi típusú autóból talán tíz darabot láttam az utakon.

– Állítottak meg már itthon rendőrök ezekkel az autókkal?
– Amikor a Lincoln-t vittem vizsgáztatni egy héttel a műszaki lejárta után 150 méterre a szerviztől, de tovább engedtek. A pickup-al háromszor is, de csak megcsodálták, még a papírjait sem kérték el.

– Milyen autót vennél még?
– Talán egy V8-as Mustang-ot, és egy Audi Q7-t.