Mitsubishi ASX 4×4 2.0 CVT 4WD Instyle

A Mitsubishi – már csak méreténél fogva is – sosem tartozott az autóipar nagy innovátorai közé, ugyanakkor egy megbízható iparos volt mindig. Az utóbbi években viszont – mint a tizedik menetben járó, vesztésre álló bokszoló –, kezdett kifulladni, leereszteni, és sajnos a modellpalettája is egyre szűkült. Európában már nem kínál kompakt típust, limuzint, kombit vagy terepjárót. Csak crossoverek vannak, egy pickup, meg egy kisautó.

Természetesen a Mitsubishi ASX 4x4 is megkapta a gyémántos márka jellegzetes stílusjegyeit.

Természetesen a Mitsubishi ASX 4×4 is megkapta a gyémántos márka jellegzetes stílusjegyeit.

Nem is mennek úgy az eladások a még mindig jónevű japán márkának, mint régen. A 2010-ben debütált Mitsubishi ASX már több modellfrissítésen átesett, de talán ez volt az utolsó, ami hozzánk még hivatalos formában is eljutott, így kedvelőinek leginkább a használtautó piac, vagy egyéb alternatív import kínál már csak lehetőséget.

A kompakt méretű szabadidőautót tulajdonképpen a márka mai stílusához fésülték, orrát hasonlóra szabták, mint az L200 pickup esetében. Élesre húzott lámpák, szögletes vonások, krómbetétek a lökhárítón, és ezekkel a megoldásokkal vitathatatlanul újjá is varázsolták a nálunk járt Mitsubishi ASX 4×4-et. A kocsi fenekén a lámpatestek formái ugyan maradtak, de más lett bennük a fényszóró, amely immáron LED-esként is megjelent, a lökhárítót pedig pár terepjárós betét segítségével vadították meg.

Sokat csinosodott az alsó középkategóriás modell, de továbbra is kérdés, hogy ez elég lesz-e a túlzsúfolt szegmensben.

Sokat csinosodott az alsó középkategóriás modell, de továbbra is kérdés, hogy ez elég lesz-e a túlzsúfolt szegmensben.

 

Ugyanakkor belül nem sok minden változott. Lecserélték a kormánykereket, finomították a középkonzolt, valamint megkapta az új multimédiás rendszert, ami viszont a Mitsubishi ASX navigáció rendszerével egyetemben rendkívül jól működik,– ellentétben pár konkurensével. A burkolatok puhábbak lettek, finomabb az összhatás, igaz, a minőséggel és a helykínálattal eddig sem volt gond. A kocsiban minden van, ami fontos, de csúcstechnikai extrákat ne keressünk.

Míg a világ autógyártói mára a hybrid- és az elektromos hajtás felé fordultak, addig a Mitsubishi – nehezen érthető módon – nagyobb lökettérfogatúra cserélte ezen kisebb benzinesét. A korábbi 1.6 literes motort a 150 lóerős, 2.0 literesre. Visszafogott fogyasztásban így ne is reménykedjünk, pláne ne, ha a Mitsubishi ASX 4×4-es változatát fokozatmentes automatikus váltóval rendeljük.

Persze mindkét szerkezet hasznos és kényelmes, csak épp a kocsi étvágyát is fokozza, a városi 9-10 liter átlagos. Mindezektől eltekintve igazából egyetlen dolog volt, ami tényleg nem tetszett, mégpedig, hogy alapból mindig 4WD állásban indul, amire városban csak igen ritkán van szükség. A Mitsubishi ASX 4×4 off-road képességei, de főleg általános használata ezt nem igazán igényli. Emiatt a kis logikai bukfenc miatt a motorindítás után folyton ki kellett kapcsolni az összkerékhajtást, ha nem akartuk, hogy még magasabb legyen a fogyasztás.

Összességében a ráncfelvarrás tényleg jót tett az autónak, de még így is nehéz helyzetben van a roppant erős konkurenciának köszönhetően. A nálunk járt Mitsubishi ASX 4×4 2.0 CVT Instyle ára ugyanis még használtan sem kevés. Elméletileg azoknak lehetne jó ez az autó, akik nem szeretik a bonyolult technológiai megoldásokat, a sok kütyüt a kocsiban. Csak hát ők meg vesznek mondjuk egy jól felszerelt Suzukit, lényegesen olcsóbban.