– Mióta van jogosítványod?
– Tizenhét éves koromban szereztem, akkor még szülői engedély kellett hozzá.

– Mi volt az első kocsi, amit vezethettél?
– A sógorom megengedte, hogy a kis Polskiját vezessem, de ott ült mellettem. Nem ment minden zökkenőmentesen, előfordult, hogy bele kellett nyúlnia a vezetésembe.

– Mi volt az első saját autód?
– Egy Polski Fiat 125. Használtan vettem, egy barátom adta el nagyon kedvező részletfizetési lehetőséggel, de egy csomó munkát el kellett rajta végezni, első sorban a karosszériáján. Nagyon ócska volt, ezért el is akartam gyorsan adni. Végül itt élő vietnámiak vették meg, és drukkoltam, hogy vissza ne hozzák. Aztán negyed óra múlva csöngettek az ajtón. Segítséget kérni jöttek vissza, mert a sarkon karamboloztak. Rommá tört az autó, így nem derült ki a turpisság.

Zsidró Tamás és egyik nagy szerelme, a Toyota FJ Cruiser.

Zsidró Tamás és egyik nagy szerelme, a Toyota FJ Cruiser.

– Mit vettél utána?
– Először egy Zsigulit, majd az első nyugati kocsim egy vászontetős Suzuki Samurai Jeep lett. Annyira beleszerettem a stílusába, hogy azóta már volt a repertoáromban, Cherokee Jeep, Nissan Jeep, és az egyik autóm most is egy jeep. Szeretem, mert ha bevásárolok minden elfér benne, kompromisszum nélkül belehajthatok a kátyúkba és bírja a strapát. Egyszer még egy versenyen is indultam ilyen autóval. Gyakran jártam Somogybabodon, és a pályán is végigmentem.

Lassan tíz éve van meg a Toyota FJ Cruiser-em, amivel tényleg mindenbe bele lehet menni, és a formája is csodálatos. Már vagy százan kérték, hogy adjam el, de ragaszkodom hozzá. Felette vagyok a forgalomnak, és látom a sorban hárommal előttem haladó autót is, ha éppen fékez. Emellett van még egy GLE Mercedesem, mert a jeep-et szeretném kímélni, de a városban mégis leginkább motorral járok, amíg le nem esik a hó. Sőt, ha száraz az út, akár még mínusz húsz fokban is. Van takaróm és ülésfűtésem. Ez egy Piaggio MP3, aminek elöl két kereke van. A motor sok mindenre megtanít a közlekedésben, mert lehet, hogy neked volt előnyöd, de ezt nem írják rá a koporsódra.

– Hogyan vezetsz?
– Biztonságosan, kerülöm a konfliktusokat, de ha kihoznak a sodromból, akkor szidom a le- és felmenő rokonokat, persze csak magamban.

– Mit szeretsz a Mercedesedben?
– Az összes barátom azzal jár és mindig húztak, hogy miért nem veszek már, de ellenálltam. Mindez addig tartott, amíg egyikük fel nem ajánlotta, hogy menjek le egy sürgős utamra Debrecenbe az övével. Amikor kiszálltam, azt mondtam, hogy nekem kell egy ugyanilyen. Kényelem, biztonság, elegancia. Ezek a jellemzői.

– A sebességgel hogyan állsz?
– Egyszer a Hungaroringen Zengő Zoli barátom megengedte, hogy egy vadabb Renault-val menjek. Ott kipróbáltam a 180-t, de nem vagyok sebesség mániás. A párom nem is szereti, ha 120 fölé megyek.

– Beleszólhatnak-e a vezetésedbe? – És mi van, ha te ülsz a vezető mellett?
– Nem nagyon kedvelem, ha nekem diktálnak, legfeljebb csak ha láthatóan elkalandoznak a gondolataim, az anyós ülésen pedig egyáltalán nem szeretek ülni.

– Mi volt a legnagyobb táv, ami egyfolytában levezettél?
– Toszkánába 1200 km-t többször is. És volt még egy hosszú utam, de az már az USA-ban Los Angeles és La Vegas között egy bérelt sportkocsival. Nem volt kényelmes, de a soksávos út nagyon tetszett. Úgy vettem észre, hogy a sebességkorlátozást, amire annyian figyelmeztettek, már nem veszik olyan szigorúan. Egészen jó kis tempóval lehetett menni, amit nagyon élveztem.

– Hol szeretsz még vezetni?
– Például Ausztriában az utak jó minősége miatt. Átlépem a határt és egészem más lesz az úttartás, de éppen ezért szeretek Németországban is vezetni. Az olasz már hasonlít a hazaihoz, csak ott legalább kevésbé érheti kátyúkár az embert.

– Automata vagy manuális sebváltó?
– Minden kocsim automata, és a motorom is. Utálok váltani.

– Ha leszállsz a motorról, vagy ha kiszállsz a Jeep-ből, a Merciből, melyiknél mondják, hogy ez tényleg illik a mesterfodrász Zsidróhoz?
– Azt talán elvárják, hogy egy normálisabb kocsiból szálljak ki, de üzleti tárgyalásra is nyugodt szívvel elmegyek motorral. Az olasz haverjaim a legkomolyabb tárgyalásra is motorral mennek.
Azt talán csak Magyarországon nem nőtték még ki, hogy az autó a legfontosabb.

– Ha sok pénzed lenne milyen autót vennél?
– Ha a Tesla alám gördítene egy elektromos autót, azt elfogadnám, de a fiam szerint, ha már jeep, akkor legyen Mercedes G-osztály.

– A rendőrök megismernek?
– Igen. Múltkor meg is büntetett egy, de utána megkérdezte, hogy bejelentkezhetne-e a szalonba a felesége. Természetesen jöhetett, így legalább valami visszajött a büntetésből.