Egy óceánjáró hajó sokunk számára igazi csoda, hiszen a szemünk – tenger és kikötő hiányában – nem szokott hozzá a látványához. Van közöttük azonban pár olyan a világon, melyeken még a sokat látott szemek is megakadnak. Ilyen a RMS Queen Mary 2, a Cunard Line hajózási vállalat óceánjárója, ami 15 évvel ezelőtti építésekor minden tekintetben a világ legnagyobb hajója volt, melyet utasok szállítására valaha is építettek.

A RMS Queen Mary 2 tizenöt évvel ezelőtti építésekor minden tekintetben a világ legnagyobb hajója volt.

A RMS Queen Mary 2 tizenöt évvel ezelőtti építésekor minden tekintetben a világ legnagyobb hajója volt.

Nevét II. Erzsébet királynő nagyanyjáról, Queen Mary-ről kapta, de nemcsak a neve, maga a hajó is fenséges. A 2016-ban felújított szépség 345 méter hosszú, tehát ha képzeletben felállítanánk, majd 20 méterrel lenne magasabb az Eiffel toronynál. Azok az utasok pedig, akik a Queen Mary hajó 14 emelete közül a legfelsőn tartózkodnak, majdnem szemmagasságból köszönthetik a Szabadságszobrot a hajó New Yorkba érkezésekor.

A hajó motorja 157 ezer ló erejével ér fel, merülése pedig 10 méter. Ezzel a teljesítménnyel óránként 30 csomós, azaz 55 kilométer/órás maximális sebességre képes. A hajón 2691 utas tartózkodhat, akiknek minden kívánságát lesi a több mint ezerfős kiszolgáló személyzet.

Bár napjainkra vannak már monumentálisabb, és természetesen még több földi jót és kényelmet kínáló úszó szállodák is, a Queen Mary valódi luxushajó utazást biztosít még ma is. Sok-sok minden más mellett 15 étterem, öt úszómedence, bálterem, kaszinó és planetárium gondoskodik az utasok szórakoztatásáról.

A Queen Mary 2 nemcsak, hogy a világ egyik leghíresebb hajója, de gyakorlatilag minden földi jóval elhalmozza utasait.

A Queen Mary 2 nemcsak, hogy a világ egyik leghíresebb hajója, de gyakorlatilag minden földi jóval elhalmozza utasait.

 

A Queen Mary 2 jegyek árai nagyban függenek a szezonalitástól, és az útvonal kiválasztástól egyaránt, legolcsóbbak természetesen a belső kabinok, de vannak kétszintes lakosztályok külön portaszolgálattal és inassal, melyek esetében akár 10 millió forint körüli összegbe is kerülhet egy kéthetes út. A horrorisztikus árak ellenére ugyanakkor első 2004-es vízre szállása óta szinte minden útján teltház van. Hogy ez a méretének vagy a szolgáltatás színvonalának köszönhető? Nem tudni. Olyan ez, mint az Orient Express a vonatok között. Valós, mélységi presztízst csak kivívni lehet, mert vannak ugyan óceánjárók amik ma már jóval többet kínálnak, de Queen Mary csak egy van. Pontosabban kettő…

A Queen Mary 1 a hajózás története szempontjából csak a világháború kitörésének napján kezdte igazán beírni magát a könyvekbe.

A Queen Mary 1 a hajózás története szempontjából csak a világháború kitörésének napján kezdte igazán beírni magát a könyvekbe.

Az elsőt, a nagy elődöt még 1930-ban kezdték építeni, és bár a gazdasági világválság kicsit lassította az eseményeket, a hajó 1936 tavaszán mégiscsak útnak indulhatott a southamptoni kikötőből. A Queen Mary 1 abban az időben vetélytársa, a Normandie után 311 méteres hosszával a világ második legnagyobb óceánjárója volt.  A hajózás története szempontjából azonban csak a világháború kitörésének napján, 1939. szeptember 1-én kezdte igazán beírni magát a könyvekbe.

A Szürke Kísértet néven elhíresült óceánjáró több tízezer embert szállított katonai céllal a világháború idején.

A Szürke Kísértet néven elhíresült óceánjáró több tízezer embert szállított katonai céllal a világháború idején.

A Queen Mary szokásos útjára indult New York felé, de mire megérkezett, Európában kezdetét vette az embertelen vérontás, a hajó pedig azt az utasítást kapta, hogy maradjon Amerikában. Végül váltótársával, a Queen Elizabeth-tel együtt Ausztráliába rendelték, hogy az ottani csapatokat szállítsa. A hajókat átfestették és a Szürke Kísértet gúnynevet ragasztották rájuk. Egy hajó egyetlen úton 15 ezer embert is szállíthatott, így a háború legnagyobb és leggyorsabb csapatszállító hajói lettek.

Adolf Hitler szemét persze nagyon szúrták ezek a hajók, így negyedmillió dollárnak megfelelő összeget ígért annak a német tengeralattjáró parancsnokának, aki elsüllyeszti őket. A két óceánjáró viszont becenevéhez méltóan valódi szellemhajó módjára viselkedett, és a magas vérdíj ellenére sem sikerült megsemmisíteni őket, a Queen Mary minden vészhelyzetet sikeresen megúszott.

A háború után visszavedlett utasszállítóvá és egészen 1967-ig járta a vizeket. Nyugdíjazása óta a kaliforniai Long Beach-en horgonyoz, és ma már az első Queen Mary hotel és múzeumi funkciókat tölt be. 2006 februárjában utódja ellátogatott hozzá, és a híres hajók találkozása akkor hatalmas médiavisszhangot váltott ki, ami természetesen jól jött a koros és méltóságteljes hajó-hotel forgalmának is.

Frissítve: 2020.01.15