A Magic Roundabout -nak nem csak a látványa kusza
Elégedjünk meg annyival, hogy a dél-angliai Swindon világhírű körforgalma, a Magic Roundabout névre keresztelt csomópont igencsak érdekes és bonyolult szerzet. Megszavazták már Nagy-Britannia legrosszabb körforgalmának és az ország negyedik legfélelmetesebb csomópontjának is. Másrészről viszont annyira különleges, hogy besorolhatnánk a világ hét csodája közé, közlekedés, utak, és érdekességek kategóriában – már ha lenne ilyen.

Az angliai autósoknak bizonyára már volt idejük megtanulni a körforgalom rendjét, hiszen közel negyven éve közlekedhetnek rajta. Az 1972-ben átadott csomópont, valójában nem egy körforgalom, hanem egy egész körforgalom komplexum, ami öt mini körforgalomból áll.

A Magic Roundabout kiváló biztonsági eredményeket tudhat magáénak.

A Magic Roundabout kiváló biztonsági eredményeket tudhat magáénak.

A mi körforgalmainkhoz képest ellentétes irányban – a baloldali közlekedésnek megfelelően – az óramutató járásával megegyezően kell haladni a külső íven és a kis körforgalmakban, míg a belső íven ellentétesen, az óramutató járásával ellenkezően. Első ránézésre az egész egy vidámparki jobbra-balra forgó körhintára emlékeztet és még egy budapesti KRESZ oktatónak sem kevés fejtörést okozott a megfejtése.

Kezdetben több rendőr felügyelte a közlekedést
Amikor a Magic Roundabout körforgalmát megnyitották, csak ideiglenesen festették fel az útburkolati jeleket, hogyha szükséges át lehessen szervezni a forgalmat. A kísérleti szakaszban egy rendőrt állítottak minden mini körforgalom közepére, hogy felügyelje a forgalmat és lássa, hogy az autóvezetők megbirkóznak-e ezzel a különleges megoldással.

Ma már csodájára járnak és a szigetországi érdekességek közé tartozik a körforgalom, ami bármilyen bonyolultnak is tűnik, működik. A Magic Roundabout kiváló biztonsági eredményeket tudhat magáénak, az évek alatt mindössze néhány súlyos balesetet és több mint száz kisebb balesetet regisztráltak rajta, mely arány jóval kisebb, mint az ilyen forgalmas csomópontokban általában. Ez persze nem véltetlen és nemcsak az angol autóvezetők érdeme, hanem a jó tervezésé. A belső körforgalmakban csak nagyon lassan lehet közlekedni, az innen jövő autónak pedig bármerre is folytassa az útját, elsőbbsége van.

Úgy látszik, van még mit tanulnunk a szigetországiaktól a közlekedés terén is. Magyarország a körforgalmak – leginkább a használatuk – terén még gyerekcipőben jár. Írországban például sok a jelzőlámpás körforgalom, sok helyen pedig semmilyen domborzati elemet nem helyeznek középre, mégis betartják a szabályokat és nem vágnak át rajta. Érdekességek azonban nálunk is akadnak, a szegedi Dugonics téren például egyedülálló módon kétvágányú villamos pálya szeli át a körforgalmat, egy püspökladányi körforgalomban pedig annak idején véletlenül bent felejtették a villanyoszlopot.